![]() |
Motorynka reaktyvacja by Hvil - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Motorynka reaktyvacja by Hvil (/showthread.php?tid=35906) |
RE: Motorynka reaktyvacja by Hvil - Quake96 - 22-10-2015 22:44:27 Co do kolanka to pewnie jest do motorynek z silnikiem 023. A co do masy to oryginalnie (przynajmniej w Ogarze) była ona nie na silniku tylko na górnej półce zawieszenia. Osobiście robię masę na śrubie mocującej lampę do lag i też się sprawdza. RE: Motorynka reaktyvacja by Hvil - hvil - 22-10-2015 22:54:52 O kurcze, pewnie takie kolanko będzie ciężko dostać... Koledzy ale ja jednego nie rozumiem, podpina się wszystko do ramy, czyli masa na ramie, ale przecież ten prąd musi gdzieś dochodzić...więc jak ramę z czym się łączy z silnikiem? Bo u mnie nie ma przejścia między silnikiem a ramą... ![]() RE: Motorynka reaktyvacja by Hvil - ananas - 23-10-2015 00:21:00 Nie myśl za dużo, podepnij masę pod ramę i powinno być ok ![]() RE: Motorynka reaktyvacja by Hvil - Quake96 - 23-10-2015 15:58:21 (22-10-2015 22:54:52)hvil napisał(a): O kurcze, pewnie takie kolanko będzie ciężko dostać... A tutaj elektryka jest jeszcze prostsza. Nie ma tu filozofii. Niebieski kabel z silnika ciągniesz do stacyjki. Potem drugim stykiem łączysz stacyjkę z masą na ramie tak aby po przekręceniu stacyjki przy gaszeniu kabel z silnika zwierał się z tym z masą. RE: Motorynka reaktyvacja by Hvil - jurek_j - 23-10-2015 21:11:54 Silnik połączony jest z masą chociażby poprzez zamocowany do ramy wydech, linki, łańcuch, a przede wszystkim śruby mocujące - przy dokręceniu śrub zapewne powstaje jakieś tam zarysowanie lakieru umożliwiające przejście prądu z silnika do ramy pojazdu. RE: Motorynka reaktyvacja by Hvil - hvil - 27-10-2015 10:42:10 Prace ruszyły dalej, zamówiony mam już wypełniacz do lampki i prowizoryczny przełącznik świateł sobie zrobiłem z jakiegoś suwakowego przełącznika z odkurzacza zdemontowanego. Chińskie linki oczywiście nie pasują, na szczęście większość problemów wynika ze zbyt dużego ich skoku, więc dokupienie rowerowych regulatorów linek, które na sztukę tylko powciskałem w klamki i pod mocowanie linki sprzęgła, skutecznie je naprężyły. Wszystko już po dokręcałem, instalację elektryczną przeprowadziłem i pilniczkiem dorobiłem masę na ramie od silnika itp. Ogólnie już się ma ku końcowi. Jeszcze gaźnik tutaj to dla mnie abstrakcja ale się już edukuję w tym temacie. Aktualnie sprzęt prezentuje się tak : [attachment=10581] I lampkę już poprawnie założyłem. [attachment=10585] I małe 3 pytanka: 1. Co powinno tu być by wypierać linkę sprzęgła?? Brakuje mi tego elementu, a otwór jest większy niż korpus linki. [attachment=10582] 2. Googlowałem, szukałem, ma ktoś może foto jak tą sprężynkę założyć? [attachment=10583] 3.Profilaktycznie upewnić się chciałem, to jest dobrze założone? Nie ma tu żadnego zabezpieczenia przeciw spadaniu linki? [attachment=10584] RE: Motorynka reaktyvacja by Hvil - fuler94 - 27-10-2015 11:35:24 ja w to miejsce ze zdj 1 mam wciśniętą nakrętkę m6 i sam właśnie szukam co ma tam być orginalnie :/ co do 3 zdj to nie ma być tam już nic ![]() RE: Motorynka reaktyvacja by Hvil - Motorowerzystka - 27-10-2015 12:55:30 hvil napisał(a):Co powinno tu być by wypierać linkę sprzęgła?? Brakuje mi tego elementu, a otwór jest większy niż korpus linki.Ja w swoim Komarku mam takie cuś: ![]() To chyba naciąg linki z jakiegoś motocykla ![]() RE: Motorynka reaktyvacja by Hvil - nie_mientki - 27-10-2015 14:00:53 http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=20578&page=2 Co do spręzynki tu nieco info. Może jutro będę mógł zrobić fotkę jak to wygląda u mnie. RE: Motorynka reaktyvacja by Hvil - hvil - 27-10-2015 14:48:05 Fuler94, ja naciągi linki z MZtki - takie co w klamkach siedzą, uratowałem się z sytuacji, gdy okazało się, że chińskie linki są za długie. Powkładałem je w motorynkowe klamki, ucinając uprzednio gwinty, jako swoiste dystanse. I teraz działa. Motorowerzystka, dziękuję za foto, też tak właśnie kombinowałem. Oryginalnie jest tam coś co na allegro nazywa się, opór linki gazu wska:-) Dziękuję Ci. RE: Motorynka reaktyvacja by Hvil - hvil - 27-10-2015 15:55:30 Nie_mientki, wielkie dzięki! Czyli muszę zdjać rozpierak i wsadzić ją pod rozpierak. Dzisiaj już dokupiłem ten element co oryginalnie trzymał linkę zmiany biegów w karterze tak jak mówiłem, jest to mocowanie linki gazu od wski. Teraz już tylko czekam na kolanko z m3 motorynki, bo tylko takie pasuje pod s38 silnik i nowych takich nie robią... i potem to już tylko łańcuch założyć i w drogę:-) RE: Motorynka reaktyvacja by Hvil - joozek - 28-10-2015 00:46:41 (27-10-2015 10:42:10)hvil napisał(a): I małe 3 pytanka: RE: Motorynka reaktyvacja by Hvil - joozek - 29-10-2015 00:20:50 Piotrze, obiecane zdjęcia ... chyba niezbyt to widać ... wszystko się świeci ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Motorynka reaktyvacja by Hvil - hvil - 29-10-2015 10:37:59 Aaaa teraz kumam! Dzięki! Zrzucę rozpierak i założę to wszystko razem. Nie wiem czemu miomo prób na żywo nie wpadłem, że ta krótsza strona ma po prostu opierać się o rozpierak... Z nowości, dziurkę w lampie zapełniłem przyciskiem do klaksonu...a przyciski do świateł... no tu się zdziwicie gdzie wylądowąły:-) RE: Motorynka reaktyvacja by Hvil - ananas - 29-10-2015 13:01:52 Może na swoim miejscu? ![]() |