![]() |
Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft (/showthread.php?tid=15072) |
RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - stqc - 01-09-2013 17:33:32 No bo już myślałem że zaszalałeś bo gdzieś widziałem to za ok 140zł ![]() aha mam prośbę mógłbyś zrobić fotki prądnicy, regulatorów, bezpieczników, przekaźników itp itd i instalacji jak można ![]() RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - BigSoft - 01-09-2013 17:48:42 Więcej zdjęć masz w moim poradniku o przeróbce prądnicy na motorowerowo.pl Zdjęcie bezpieczników, przekaźników mogę zrobić dzisiaj. Regulatora nie zrobię, bo mi się nie chce go wyciągać, a jest przykręcony w tym pustym miejscu pod stacyjką ![]() To jest regulator niby do cewki masowej, ale jak podłączysz + mostka prostowniczego do Ladeanker Eingang to też będzie działać. W planach do swojego Charta mam coś dużo lepszego (ten powyższy jest prymitywny w budowie jak i działaniu, ale ujdzie), ale... czasu brakuje na wykonanie ![]() ![]() RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - stqc - 01-09-2013 17:52:59 no to zrób zdjęcia przekaźników i bezpieczników ![]() A jak można wiedzieć to jaki będzie regulator ? bo to on jest prymitywny i chcesz go zmienić ![]() RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - BigSoft - 01-09-2013 18:07:07 Chcę go zmienić, bo to jest taki regulator typu załącz/wyłącz. Jak widać na schemacie - prąd z prądnicy doprowadzony jest na wejście (anoda) tyrystora, a wyjście (katoda) tyrystora jest podłączone do klemy + akumulatora. Działa to tak, że za pomocą diod zenera mamy ustawione napięcie graniczne. W przypadku instalacji jest to dioda zenera 15V (dlaczego 15, a nie 14,4 o tym za chwilę). Gdy silnik pracuje i prądnica generuje prąd - napięcie na wejściu tyrystora ma jakąś wartość zależną od obrotów. Teraz tak - gdy na klemach akumulatora jest niższe napięcie niż 14,4V, to wtedy tyrystor przewodzi i płynie prąd do akumulatora. Wzrasta napięcie na jego klemach i gdy chce ono przekroczyć 14,4V - wtedy tyrystor się wyłącza i nie przewodzi wcale. Dzieje się to oczywiście bardzo szybko i jak widać działa to tak jakby przycisk załącz/wyłącz. Zaleta układu: prosty jak budowa cepa, akumulator się nie gotuje, ładowanie jest. Wada: układ nie reguluje napięcia i prądu ładowania w trakcie gdy ten akumulator jest ładowany, a tylko włącza i odcina to ładowanie, czyli w momencie załączenia tyrystora napięcie szczytowe może być dużo większe niż dopuszczalne 14,8V dla akumulatora 12V. Czyli w momencie jak tyrystor się włączy, idzie pełna moc z prądnicy jaka jest w tym momencie generowana bez żadnych ograniczeń, dopiero jak napięcie docelowe akumulatora dotrze do 14,4V tyrystor się wyłączy i odłączy całkowicie prądnicę. Teraz wracam do diody zenera - dlaczego 15V? Bo na tyrystorze mamy spadek napięcia rzędu 0,6-0,7V, więc 15V-0,7V=14,3V (do 14,4). Regulator, który buduję będzie trochę mądrzejszy, bo jego zadaniem będzie kontrolowanie całego procesu ładowania, a nie tylko włączanie/wyłączanie. RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - stqc - 01-09-2013 18:15:52 Ale na początek ten regulator się spisze chyba dobrze ![]() RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - BigSoft - 01-09-2013 18:23:46 Tak, sam go mam od dosyć dawna, bo bez niego mi się elektrolit gotował po chwili ![]() RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - BigSoft - 02-09-2013 23:31:58 (01-09-2013 17:52:59)stqc napisał(a): no to zrób zdjęcia przekaźników i bezpieczników W schowku z filtrem powietrza mam bezpieczniki: Walcowy, gąbkowy filtr powietrza (specjalnie nie jest idealnie na środku otworu, gdyż filtr jest dosyć duży i przeszkadza mu ścianka po prawej): Schowek na akumulator i resztę: Skrzynka na cztery przekaźniki z prymitywnymi oznaczeniami, ale wiadomo przynajmniej, który przekaźnik jest do czego ![]() Pod stacyjką jest schowany regulator napięcia. Po lewej od akumulatora, od samej góry: moduł zapłonowy, niżej transformator, jeszcze niżej mostek prostowniczy. Pod bakiem jest jeszcze jeden taki sam przekaźnik jak w schowku na akumulator (każdy 12V/30A), który włącza klakson. Obok akumulatora znajduje się jeszcze jeden bezpiecznik (nie widać go), przez który płynie cały prąd generowany przez prądnicę ![]() Prawdopodobnie jutro pojawi się krótki filmik przedstawiający pracę silnika 027 na nowym gaźniku BVF 16n1-11. PS1. Przepraszam za jakość zdjęć, ale wydaje mi się, że widać, co trzeba. PS2. Na początku kable w schowku na akumulator miałem ładnie pospinane i pochowane, ale ze względu na to, że Chart służy mi też jako tester różnych układów/modułów itp, itd, to jest jak jest ![]() RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - Marwerick - 02-09-2013 23:43:37 no ładnie,ładnie ale to jest ciekawe że tobie się tam przekaźniki się zmieściły a bezpieczniki to tak tam śmiesznie wyglądają RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - BigSoft - 02-09-2013 23:51:25 No jakoś się udało to zmieścić i jest ok, a bezpieczniki specjalnie dałem do drugiego schowka - raz, że tam po prostu jest miejsce, a dwa - łatwy, szybki dostęp. Dzisiaj zaaplikowałem silnikowi do cylindra wcześniej wspomniany środek Xado: - 2 września 2013; - przebieg 10499 km; - ciśnienie sprężania 10,8 bar; Za jakiś czas dokonam ponownie pomiaru ciśnienia sprężania. RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - EGON - 03-09-2013 12:36:49 daj znać z tym xado co wyjdzie bo dużo o tym czytałem ciekawe jak to działa ale w silnikach 4 suw. dodaje się to do oleju a jak w dwusuwie to stosować Ciekawe co na tym xado wyjdzie jak często się go aplikuje od 2 suwa ? RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - BigSoft - 03-09-2013 17:55:30 (03-09-2013 12:36:49)EGON napisał(a): daj znać z tym xado co wyjdzie bo dużo o tym czytałem ciekawe jak to działa ale w silnikach 4 suw. dodaje się to do oleju a jak w dwusuwie to stosować Z Xado mam styczność od hmm 5 lat? Jakoś tak. To były czasy, gdy w Polsce jeszcze nie było autoryzowanych sklepów, a Xado załatwiał mi pewien Pan, który sprowadzał je z Ukrainy. On chyba Xado wprowadził na Polski rynek, ale pewności nie mam. W sumie, to wszystko przez ojca, bo on się tym zainteresował. Na początku kupił Ceramizer, ale efekty były mizerne. Po jakimś czasie odnalazł Xado, kupił i... szok, bo to działa. W naszym samochodzie (obecnie mój, Citroen XM 2.1 TD z 1991 roku) środek ten wpłynął pozytywnie na silnik, bo podniósł ciśnienie sprężania z 24-25 bar do ok 28 bar na każdym cylindrze (silnik miał wtedy licznikowe 300.000km, a ile faktycznie, to tego nikt nie wie). Dodam, że nowy silnik tego typu sprężał do bodajże 30 bar. Potem zaczęło się tego pojawiać coraz więcej, a jako, że ja miałem już Charta , to postanowiłem to przetestować na dwusuwie (wtedy jeszcze na rynku w Polsce nie było dedykowanych środków do 2T, ale sam producent taki produkt w ofercie miał). Obecny Chart i jego silnik od początku (po kapitalce) eksploatowany jest z użyciem tego typu środka. Cały czas stosuję olej Xado 2T Atomic Oil (LINK), który zawiera ten rewitalizant i jest olejem typu pełny syntetyk. Stosunek 1:30, gdy docierałem, a 1:40 po dotarciu, aż do dzisiaj. Co jakiś czas kupuję też Xado MOTO, które stosuje się na pełny zbiornik paliwa: LINK Jedna saszetka, na jeden zbiornik, czyli mamy 3 dawki, na 3 tankowania. Kupuję to z myślą głównie o wale korbowym, a konkretnie jego korbowodzie i łożysku. Uznałem, że to może być recepta na rzemieślnicze wały kiepskiej jakości. Jak na razie tak jak pisałem we wcześniejszych postach - ponad już 10.000km przebiegu i korbowód nie ma niepożądanych luzów, jest niemal jak nowy... Jestem przekonany, że znacznie przyczynił się do tego ten środek + wysokiej klasy olej stosowany do paliwa. Xado do cylindra (to wyżej, fioletowe) aplikuje się przez otwór świecy, za pomocą giętkiej rurki i np strzykawki, wcześniej ustawiając tłok w takiej pozycji, aby wszystkie okienka były zasłonięte. Trzeba rozgrzać silnik do temperatury roboczej, następnie wyłączyć zapłon, wykręcić świecę, wcisnąć żel do cylindra tak, aby rozprowadzić go na tulei, a nie władować na denko tłoka. Później należy dokonać wstępnej obróbki za pomocą rozrusznika, ale więcej o tym np tutaj: LINK Tak wiem, może to i brzmi jak reklama, ale publicznie oznajmiam, że nie mam nic wspólnego z żadnym sklepem, producentem, sponsorem czy coś. Po prostu to jest moja bardzo pozytywna subiektywna opinia, oparta na 5 latach doświadczenia z produktami spod znaku XADO. Ojciec zmienił sobie autko na kolejną cytrynkę i jak fundusze pozwolą to zamierza zmienić olej silnikowy na Xado + dodać rewitalizant Xado 1 Stage. RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - EGON - 03-09-2013 20:09:05 Dużo słyszałem o tym xado chodź sam podchodzę sceptycznie do tego typu środków najlepiej było by to przetestować na jakimś padniętym silniku, to że zwiększa ciśnienie jestem w stanie uwierzyć bo kiedyś widziałem jak na zwykłym motodoktorze w polonezie ciśnienie wzrosło. RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - stqc - 03-09-2013 21:21:53 W czym masz te przekaźniki ? Aha i jak można wiedzieć to do czego jest zastosowany bezpiecznik i jaka wartość na dany odbiornik ? ![]() RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - BigSoft - 03-09-2013 23:07:42 (03-09-2013 20:09:05)EGON napisał(a): Dużo słyszałem o tym xado chodź sam podchodzę sceptycznie do tego typu środków najlepiej było by to przetestować na jakimś padniętym silniku, to że zwiększa ciśnienie jestem w stanie uwierzyć bo kiedyś widziałem jak na zwykłym motodoktorze w polonezie ciśnienie wzrosło. Motodoktor to całkiem inna bajka i Xado nawet nie ma co do tego porównywać. Motodoktor to typowy zapychacz do silnika, dobry patent jak ktoś chce sprzedać złoma ![]() Xado tworzy nową po... zresztą co ja będę się wypisywał. Wszystko można znaleźć u źródła ![]() (03-09-2013 21:21:53)stqc napisał(a): W czym masz te przekaźniki ? Aha i jak można wiedzieć to do czego jest zastosowany bezpiecznik i jaka wartość na dany odbiornik ? W takiej skrzyneczce na przekaźniki. Kosztowała mnie 50zł, ale niestety nie mogę jej teraz nigdzie znaleźć. Bezpieczników mam 7. Sześć w schowku tam gdzie jest filtr powietrza i jeden schowany obok akumulatora. Ten przy akumulatorze, to tak jak pisałem - jest w głównym obwodzie prądowym prądnicy - 15A bodajże. Przejdźmy od schowka, od lewej: - brązowy - 7,5A - kierunkowskazy - żółty/kremowy - 5A - stop - szary - 2A - podświetlenie licznika - czerwony - 10A - światło przednie - niebieski - 15A - klakson - czarny - 1A - zasilanie każdego przekaźnika. I teraz najlepsze- bo już nie pamiętam na 100%, który do czego jest, a powyższe to tak na czuja z serii "o ile dobrze pamiętam" ![]() Ale wierz mi to nie jest żaden problem. Kwestia tylko polega na tym, aby sobie wymyślić co i jak ma być, a bezpiecznik obliczyć pod dane obciążenie to żaden problem ![]() Obiecany filmik z 16n1-11 na pokładzie
[youtube]SZ0xA5fE3OY[/youtube]
RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - EGON - 04-09-2013 09:23:27 Motodoktor to całkiem inna bajka i Xado nawet nie ma co do tego porównywać. Motodoktor to typowy zapychacz do silnika, dobry patent jak ktoś chce sprzedać złoma ![]() Xado tworzy nową po... zresztą co ja będę się wypisywał. Wszystko można znaleźć u źródła ![]() Spoko znam zasadę działania xado :-) (jak już pisałem wcześniej) dużo czytałem o tym był nawet u mnie w firmie przedstawiciel z xado celem podjęcia współpracy pisałeś że mierzyłeś ciśnienie sprężania po zastosowaniu xado to napisałem że po motodoktorze też wzrasta. To że motodoktor zagęszcza i zwiększa lepkość oleju osadzając się przy tym tu i ówdzie to wiadomo od dawna kiedyś testowałem ceramizer w zużytym silniku hondy żadnej poprawy nie odnotowaliśmy a silnik póżniej silnik zdechł za kilka miesięcy Xado nigdy nie używałem być może kiedyś użyje i się przekonam na razie po testowaniu różnych olejów silnikowych samochodowych mogę polecić markę Motul (03-09-2013 23:07:42)BigSoft napisał(a): Ładnie się wkręca ![]() |