Charper składa charta czyli po trupach do celu - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Charper składa charta czyli po trupach do celu (/showthread.php?tid=20979) |
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - kdudka - 01-01-2019 20:01:00 Oryginalnie były malowane Więc ładnie wyczyszczone może będą ładne ale nie oryginalne. RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - Odrestaurator - 01-01-2019 20:07:16 Hm.. na większości Chartów które widziałem było to zwykłe aluminium (jak i innych pojazdach), chyba że piszemy o 211... RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - kdudka - 01-01-2019 20:11:09 A przez moje ręce przeszły cztery. Wszystkie były malowane, bębny, doły lag, półka. I wszystkie na identyczny odcień. Ale co ja tam mogę wiedzieć RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - Odrestaurator - 01-01-2019 21:10:18 Nie podważam Twoich słów, skoro jest tak oryginalnie i masz co do tego pewność to chylę czoła i naprawdę nie ma się o co burzyć, spokojnie... Autor tematu i tak zrobi jak będzie chciał, to są gusta siłą go nie zmusisz do malowania RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - kdudka - 01-01-2019 22:02:43 Tak mi się napisało. Luz RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - charper - 02-01-2019 00:22:32 Aluminium zastosowane w charcie jest brzydkie po polerowaniu. Na pewno nie będzie to takie ładne jasne jak części rowerowe. RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - charper - 02-01-2019 17:31:12 decyzja podjęta, dolna półka, amortyzatory, zacisk i uchwyt zacisku będzie w kolorze felgi widocznej u dołu zdjęcia. pry okazji poprawiłem fabrykę. w zabierak wmontowałem simmering zamiast tandetnego filcu docisnietego okragła blaszką. RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - stqc - 02-01-2019 19:22:14 O który filc Ci chodzi? RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - charper - 02-01-2019 21:31:31 Filc chroniący lozysko przed syfem RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - charper - 19-08-2019 20:17:45 Jakoś ostatnio więcej jeżdżę rowerem niż chartem, dlatego jest więcej czasu na doskonalenie go. Ostatnio zrobiłem nowy uchwyt do zacisku, który jednak przemaluje razem z zaciskiem na czarno, oraz buduje prototypowy adapter pompy hamulca. Osoby, które mają problem z dokupieniem cewki zasilającej moduł mogą się powoli zacząć do mnie zgłaszać. RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - rafi555 - 19-08-2019 21:24:05 W końcu! brakowało mi tego tematu . Ten adapter to na tył ? RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - charper - 20-08-2019 07:43:53 na przód. nie chciałem kupować klamki z pompką od chinczyka bo co jak co, ale oryginalne klamki i przełączniki bardzo mi się podobają. dlatego z klamki pojdzie linka hamulca, która za pomocą dźwigni będzie uruchamiała pompe hamulca. będzie ona pod licznikiem i górną półką, a więc mało widoczna. Wcześniej używałem hamulców bez tej przekładni, właściwie przełożenie było 1:1 i nie byłem zadowolony. Za mała siła nacisku. teraz wychodzi jakieś 2:1. teraz pompe łatwiej mi wcisnąć tą dźwignią niż samym śrubokrętem czy czymś innym, więc zobaczymy... Mam jeszcze możliwość zastosowania nieco dłuższej dźwigni w adapterze, bo ta wykorzysta wg. wstępnych szacunków 2/3 klamki. RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - edytowany - 23-08-2021 12:45:26 Co tam w temacie?. Jak Charcisław?. RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - charper - 01-07-2024 20:37:40 Trochę mnie tu nie było witam ponownie Chyba tu i ówdzie dało się przeczytać, że kupiłem karteru do 70tki w beznadziejnym stanie? Zniszczony był nawet gwint od tej śruby, pod którą jest sprężyna i kulka od skrzyni biegów. Z uwagi na już poniesione inne koszty zdrcydowałem się jednak zbudować ten silnik. Gdzie się dało, tam dałem gwintowałem głębiej, gdzie nie, tam podorabiałem tulejki redukcyjne z M8 na M6. Skrzynia i sprzęgło pochodzą z poprzedniego silnika. Wał został na nowo wyważony, wstawiona mocniejsza korba itd. Przylgnie wszystkie zrobiłem i finalnie silnik jest szczelny. Zrobiłem nim około 80 km. Mimo osadzania łożysk na gorąco i średnich gniazd na łożyska zauważyłem lekkie skrzywienie wału. Poprawiłem to nieco i decyzja jest taka że będę to miał na uwadze. Przyznam że trochę mnie to zszokowało bo wał miał wytrzymać xd na razie jest lepiej ale chyba będzie trzeba wystosować reklamację. Na razie silnik jest na dotarciu ale z uwagi na dość grube podkładki pod cylinder mam raczej słaby dół względem poprzedniego 50ccm na tłoku od Dio. Obowiązkowo musiałem założyć uszczelkę do gaźnika z grubszego materiału, ponieważ mimo jazdy bez szaleństw gotowała mi się w nim benzyna. Poza tym będę jeszcze uszczelniał go, muszę także zmienić dyszę na 70 lub 75. W planach? Chcę nim znów więcej jezdzić tak jak kiedyś. Chciałbym też ten cholerny napęd licznika zmienić na elektroniczny. Mam na niego pewien pomysł... RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - damian94 - 01-08-2024 23:10:03 Jeżeli jeździsz na Bingu to dysza, rozpylacz oraz iglica są inne w 208. Swoją drogą to na oryginalnym cylindrze masz ten słaby dół? |