![]() |
ananasowa kaczka - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174) +--- Dział: Inne - Nasze sprzęty (/forumdisplay.php?fid=193) +--- Wątek: ananasowa kaczka (/showthread.php?tid=37435) |
RE: ananasowa kaczka - ananas - 10-01-2016 00:37:22 (09-01-2016 21:00:22)kanilox napisał(a): Daremna polerka Ehh, ty byś tylko narzekał. Mam świadomość, szału to niestety nie robi, no ale da się to ludziom pokazać. Dzisiaj natomiast powybierałem i powykręcałem wszystkie części które chciałbym dać do chromowania, bo we wtorek z wujkiem jadę do tego zakładu. Jak widać trochę więcej daję niż było seryjnie, no ale ten moplik ma się świecić ![]() ![]() Przy klaksonie trzeba było zeszlifować nity żeby zdjąć ten dekiel: ![]() Jutro na szczotce drucianej zeszlifuję tą rdzę i trochę to przygotuję.Mam jeszcze dylemat, nie wiem czy chromować zębatkę. Wyglądałoby to kozacko, no ale z drugiej strony łańcuch jest cały czas w smarze i nie wiem czy to ma sens. Zębatka ma dużą powierzchnię, więc trochę to będzie kosztować, i nie wiem czy cena nie będzie większa niż efekt w tym przypadku. Muszę się zastanowić. 2 dni temu kanilox zamówił w końcu nasze części z czech, także do 2 tygodni powinny być. Kupiłem między innymi prawie wszystkie gumy nadwozia, w takim mopliku liczy się każdy detal w końcu. Oprócz tego zapasowy tłok 41mm i rozpoławiacz do silnika 223, nie zamierzam krzywić wału przez walenie młotkiem ![]() Aa, i ciekawostka. Chodzi o ten haczyk na dole zdjęcia. We wszystkich jawach jakie widziałem był on aluminiowy, a w mojej jest blaszany. Widać że to nie robota pana Mietka ze szwagrem tylko fabryczne. Wie ktoś może o co chodzi? RE: ananasowa kaczka - jurek_j - 10-01-2016 02:25:09 O co chodzi. No było i jest metalowe i tyle... W mojej drugiej Pancerce ('78 albo '79) też te ucho jest stalowe, a nie ameliniowe jak w większości Jawek. Jak już rozebrałeś klakson to moze fajnie byłoby go odchudzić? Tylko to tyczy się przypadku gdzie wcześniej klakson nie trąbił z włączonymi światłami. Jak trąbił na włączonych to nie ma sensu go ruszać. Ale jeśli jednak będziesz chciał to sobie możesz przeczytać mój artykuł w internecie, 'przeróbka klaksonu jawa', pierwszy albo drugi link i jest. Fajnie by wyglądały pochromowane nakrętki regulacji naciągu linek hamulcowych. Tylko po chromowaniu trzeba by było w środku gwinty poprawić. No i może łby, nakrętki osi kół? No i uchwyt pod siedzeniem dla pasażera/do stawiania motura na stopkę centralną, zacznie ładniej to wygląda w chromie raczej... RE: ananasowa kaczka - Latos - 10-01-2016 03:41:26 Chromować zębatkę? No litości ![]() RE: ananasowa kaczka - ananas - 15-01-2016 01:24:07 Dzięki jurek, chętnie przeczytam ![]() ![]() ![]() Pomyślałem sobie dzisiaj, że w sumie mogę dać do chromu odbłyśnik lampy, Na pewno poprawi to jakość światła. W przygotowywaniu najgorsze są wżery... ![]() ...i fabryczny karb ![]() Niestety niektóre wżery były głębokie i nie dało się ich do końca zebrać. Miejmy nadieję że miedziowanie chociaż troszkę to wyrówna. ![]() Rzeczą która mnie najbardziej wkurza jest ten karb. To cholerstwo można szlifować do usranej śmierci a i tak zostaną dołki... Na razie doszedłem do tego etapu: ![]() Jak widać czeka mnie jeszcze nie jeden wieczór szlifowania tych wysysaczy chęci życia... Mam nadzieję że końcowy efekt mi to wynagrodzi ![]() Co do tłumika, to na ustalonych warunkach wymieniłem się z kaniloxem, mój był pognieciony i na nowym chromie by to daremnie wyglądało, ten jest dużo lepszy: ![]() Kanilox w dodatku nie mógł się oprzeć i do magicznej paczki dorzucił swój bagażnik od szwalba ![]() ![]() Aktualnie po zrobieniu chromów priorytetem jest znalezienie osłony łańcucha starego typu (http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=38566) żeby można było pomalować wszystko i znalezienie licznika starego typu, takiego co wskazówka chodziła na odwrót ![]() ![]() ![]() RE: ananasowa kaczka - Przemi998 - 15-01-2016 02:18:07 Działaj,działaj ![]() Czekam na efekty końcowe, Powodzenia ![]() RE: ananasowa kaczka - Blusik - 15-01-2016 02:52:25 2/10 xD Wysłane z mojego PSP5504DUO przy użyciu Tapatalka RE: ananasowa kaczka - buri97pl - 15-01-2016 13:58:17 Jeśli oddajesz rzeczy do cynku czy tam chromu trzeba te częsci wyczyścić do zabielenia usuwając resztki farby ,czy oni sami to sobie usuną w jakimś roztworze ? Co do polerki kup sobie papier wodny na rzepa ,na krążek do wiertarki kilka rodzajów gradacji i polerka pójdzie w 15 min a efekt będzie idealny tam gdzie nie dotrzesz wiertarą potrzesz ręcznie i tyle. RE: ananasowa kaczka - ananas - 15-01-2016 21:54:56 Dzięki ![]() ![]() Jak będzie okazja, to kupię marker do opon i poprawię te napisy. Wiem że może to się nie podobać, ale jak dla mnie to fajny epokowy dodatek i na pewno zostaje ![]() Zająłem się też odblaskiem, który znajduje się w tym kółku po środku. Na początku jak widać wyglądał daremnie, brudny i pożółknięty plastik oraz matowe, porysowane szkło: ![]() Na szczęście odprawiłem moje czary, i... nadal wygląda daremnie. Udało mi się tylko wyczyścić brud i wypolerować sam odblask. Potem przetarłem to woskiem i ujdzie, no ale na pożółkły plastik i rysy nic nie poradzę. ![]() RE: ananasowa kaczka - jurek_j - 15-01-2016 23:01:17 Zżółknięty plastik - poczytaj o stosowaniu wody utlenionej w kremie/żelu na przywracanie bieli plastikom. Gdzieś coś takiego było o odbarwianiu klawiatury od amigi. Kopka jest odlewem, czy tam odkuwką stalową, to w zasadzie nie ma prawa dobrze wyglądać. A że wszędzie były chropowate - nie przejmuj się tym. Poza tym chromowanie zębatki, albo tylko jej rdzenia ma tą wadę, że tam jest bieżnia pod łożysko z teoretycznie założonym stopniem chropowatości i pasowaniem. Ocynk albo będzie pomijalny, albo można go zedrzeć tam gdzie trzeba. No i nie chromuj gwintu w śrubie kierownicy, może być później ciężko przy poprawie gwintu. Ale jak to w praktyce - nie mam pojęcia. Gwintowanie chromowanych prętów wychodziło nieco ciężej niż zwykłych. Ale z drugiej strony poprawa gwintu to nie gwintowanie nowego... RE: ananasowa kaczka - ananas - 17-01-2016 20:22:17 43 letni chrom, pozdrawiam chińczyków i ich części. ![]() RE: ananasowa kaczka - Przemi998 - 17-01-2016 20:33:01 (17-01-2016 20:22:17)ananas napisał(a): 43 letni chrom, pozdrawiam chińczyków i ich części. Teraz się pochwał co za kosmetyków używałeś ![]() RE: ananasowa kaczka - ananas - 17-01-2016 20:55:53 Pasta aluchrom, wosk K2, szmatka i porządne mycie. Odp: ananasowa kaczka - Latos - 18-01-2016 11:12:06 W chinolach ten element jest co prawda chromowany ale przewaznie plastikoey RE: ananasowa kaczka - ananas - 27-01-2016 00:46:17 Ostatnio znowu troszkę porobiłem, oszlifowałem kierownicę z luźnej rdzy i teraz czeka mnie tłumik. Przyszło też parę części z jacka, ale to na pewno nie ostatnia przesyłka ![]() ![]() ![]() W jawie znalazł się jednak jeden element do wykorzystania, był to odbłyśnik. Był w dość dobry stanie: ![]() Natomiast postanowiłem spróbować go jeszcze wyczyścić i wypolerować... Jako że to lusterko to delikatna powłoka, zrobiłem takie coś... ![]() Postanowiłem że odbłyśnik też wrzucę do chromu, powinno fajnie świecić i być trwałe. A teraz troszkę o częściach, kupiłem tarcze sprzęgła, jednak dopłaciłem trochę i kupiłem takie: ![]() Jak widać nie jest to zwykły korek, tylko taki dość twardy zbity materiał, jestem szczerze ciekawy jak to się będzie sprawować. Kupiłem też pastę dirko, żeby poskładać silnik raz a porządnie: ![]() No i zieloną pastę. Jakoś nie mogłem wytrzymać że te polerki są takie sobie. Czekam jeszcze na krążek bawełniany i będę poprawiać i robić lustro. Poza tym została mi jeszcze cała masa części do polerki... Tak z ciekawości przetarłem kawałek dekla tą pastą ręcznie i efekt jest znakomity. Aluchrom zostawia taką mgiełkę niestety, a zielona pasta usuwa ją i robi lustro ![]() ![]() Przy następnej okazji kupię nowe obręcze i szprychy, pooglądam także nowe opony. Na początku myślałem o takich z białym bokiem żeby wyglądało tak oldskulowo, ale chyba to nie jest dobry pomysł... Przydałoby się też powoli porozglądać za gratami do złożenia CDI ![]() RE: ananasowa kaczka - bujak96 - 27-01-2016 01:02:20 Polerujesz najpierw papierami a na to pasta i wosk, czy tylko pasta i wosk? ![]() |