![]() |
Fioletowy ananasowy chart - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Fioletowy ananasowy chart (/showthread.php?tid=34753) |
RE: Fioletowy ananasowy chart - Kanilox - 19-05-2015 00:44:23 "Będzie Pan zadowolony" jak to mówią. Jutro jadę po rzeczy z ocynku i przy okazji oddaje do śrutowania z Herculesa. Ciekawe jak te twoje rzeczy wyjdą. RE: Fioletowy ananasowy chart - ananas - 19-05-2015 08:16:59 No zobaczymy jak to będzie z tym malowaniem, ale tak jak mówię - wszystko na zimę, bo teraz sezon w pełni i chcę to wykorzystać ![]() RE: Fioletowy ananasowy chart - ananas - 20-05-2015 00:30:15 Dzisiaj kupiłem łożyska do kół. Postanowiłem, że kupię FAGi, żeby było porządnie, ale niestety po odpakowaniu w domu mocno się zdziwiłem - wszystkie łożyska mają spory luz poosiowy, który nawet na moje amatorskie oko jest raczej za duży... Także będę próbował to wymienić. A jako, że jestem jak panienka i zmieniam zdanie częściej, niż chodzę to kibla, to podjąłem decyzję, że błotniki zostają i nie będą malowane - jak oryginał to oryginał. Jedynym problemem jest - jak je wybielić? Przy myciu gąbką z cifem zszedł syf, jednak plastik nadal jest pożółkły od słońca i mam wrażenie, że jeszcze jakimś zmywaczem można by go doczyścić. I teraz pytanie - co nie rozpuści polipropylenu? Jak już się uporam z brudem, to czym go wybielić? Słyszałem o stosowaniu wody utlenionej w kremie czy czegoś podobnego, ale czy to działa? Postaralem się trochę mój problem uwiecznić na zdjęciu, ale na żywo znacznie bardziej to widać: ![]() ![]() RE: Fioletowy ananasowy chart - Quake96 - 20-05-2015 00:34:50 Woda utleniona, tak jak sam napisałeś ![]() ![]() RE: Fioletowy ananasowy chart - ananas - 25-05-2015 17:54:48 Dobra, dzisiaj w końcu przyszły części ![]() ![]() RE: Fioletowy ananasowy chart - ananas - 27-05-2015 21:58:20 Dzisiaj wymieniona zębatka zdawcza i wszystko umyte przy okazji. Oczywiście jak wrócą koła, to zamontuję cały nowy napęd ![]() ![]() ![]() A jeszcze jedna, a w sumie 2 zalety tego charta ![]() ![]() ![]() Przy okazji mycia kapy wyszedł na jaw jeden problem. Na tulejce napędu licznika (tej na zdjęciu) jest spory luz. Jest ona dostępna? kupić ją, wytoczyć nową u tokarza czy składać jak jest? Może to mieć jakiś związek ze skakaniem wskazówki prędkościomierza? ![]() Sory, że zdjęcia są tylko 500px, ale na fotosik do większych nie mam dostępu, bo jest płatny ![]() RE: Fioletowy ananasowy chart - ananas - 29-05-2015 23:15:15 Dzisiaj przyszedł mały prezencik ![]() ![]() Jako, że za nie długo powinny być moje koła, to odnowiłem sobie piastę ![]() ![]() Tak ogólnie to nie za dużo ostatnio robiłem. Dzisiaj tylko przesmarowałem przełączniki i rozwiązałem problem korpusów przełączników, które obracały się na kierownicy, wystarczyło dać podkładki pod śruby, bo były za długie. Chciałem też przesmarować linki, ale okazało się, że sprzęgła i gazu się już do niczego nie nadają (gaz poszarpany, a sprzęgła za długa). Próbowałem założyć linkę gazu z simsona, ale nie pasuje. Linki z wsk 125 będą pasować? No i pany, chart potrzebuje części, kto ma cokolwiek - zgłaszać się ![]() RE: Fioletowy ananasowy chart - Kanilox - 06-06-2015 22:12:25 Jakiś postęp? RE: Fioletowy ananasowy chart - ananas - 06-06-2015 23:52:01 No ja, przecie go sam składałeś ![]() ![]() ![]() -nowe obręcze, szprychy, opony, dętka tył, łożyska w kołach. Z obręczami był niezły problem, bo są tragicznie wykonane i bardzo ciężko było to wycentrować. -pomalowane piasty i dekielki -nowe szczęki z tyłu -nowy cały napęd -nowe linki gazu i sprzęgła -nowe ocynki -ogarnięty obracający się korpus manetki -częściowo usunięta rdza z chromów -wymieniona tulejka napędu licznika -lekko przepolerowany lakier -częściowo usunięte tragiczne zaprawki Teraz trzeba będzie ogarnąć elektrykę, tylko jeszcze paru rzeczy mi brakuje, a konkretnie włącznika świateł, który już mam zarezerwowany u stqc i oryg. kierunków. Właśnie dzisiaj znalazłem człowieka, który ma 3 kierunki, to chociaż na przodzie będą oryginały ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Odp: Fioletowy ananasowy chart - KeiSangi - 07-06-2015 00:01:56 Rób na oryginał, rzadka sztuka. RE: Fioletowy ananasowy chart - Przemi998 - 07-06-2015 00:55:43 Piekny charcik ![]() ![]() RE: Fioletowy ananasowy chart - ananas - 09-06-2015 21:37:53 Ostatnio wpadło parę pierdółek dodających uroku chartowi ![]() Rometowska pompka, jest do wyczyszczenia z farby i będzie ładna ![]() ![]() ![]() Śruby drążone przednich lag, w końcu nie muszę się bać, że wypluje simmeringi ![]() ![]() Ładny korek oleju ![]() No i w końcu guma kopniaka ![]() ![]() RE: Fioletowy ananasowy chart - Supryk - 09-06-2015 23:38:05 powodem skaczacej wskazowki byla ta luzna tuleja? da sie ja dokupic? RE: Fioletowy ananasowy chart - ananas - 09-06-2015 23:53:39 Niestety dalej skacze, ale mi tam to nie przeszkadza. Moją tuleję w db stanie wyrwał kanilox razem z tym wałkiem na oldtimerbazarze, bo wiedział, że szukam. Samą tuleję ciężko raczej dostać, w sklepie internetowym SKUTER Dębica jest cały nowy napęd licznika z tego co widziałem ![]() RE: Fioletowy ananasowy chart - shishowyadi - 11-06-2015 15:22:51 Gdzie kupiles opony? I jaki to model? |