![]() |
chart mostek z wsk ? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Elektryka (/forumdisplay.php?fid=222) +--- Wątek: chart mostek z wsk ? (/showthread.php?tid=9480) |
RE: chart mostek z wsk ? - motoryniarz123 - 15-12-2012 00:01:53 hym tylko że ja nie wiem gdzie oryginalnie w charcie ma być mostek ale sadzę że jak go przykręcę obok modułu to nic się nie stanie ![]() RE: chart mostek z wsk ? - naveintre - 15-12-2012 00:18:09 Do prostego kawałka ramy(tak ,zeby mostek całą powierzchnią dolegał) byle by był z metalem połączony ![]() RE: chart mostek z wsk ? - Feiro - 15-12-2012 00:38:12 Panowie po co komu taki amperaż ?! 25A! ![]() Proste obliczenia (Natężenie=ilość watów/voltarz) i już wiemy jaki mostek kupić. No ale nie czepiajmy się szczegółów. Mostek w który się zaopatrzyłeś nie musi być podłączony pod chłodzenie(nie musi, ale może... jak tam chcesz) ponieważ tę rolę spełnia już ten właśnie płaski radiator w którym zalane są diody. RE: chart mostek z wsk ? - Stachu.G - 15-12-2012 01:00:00 Montujesz gdzie ci się będzie podobało i na ile pozwolą ci kable tzn ich długość ![]() RE: chart mostek z wsk ? - naveintre - 15-12-2012 01:05:35 Feiro farazony pitoolisz. On MUSI mieć chłodzenie. Po to w środku jest otwór abyś mógł go przykręcić do radiatora. Dotknij sobie taki mostek bez radiatora po 20 min pracy na 5a. Poparzy ci paluchy. RE: chart mostek z wsk ? - Feiro - 15-12-2012 01:16:57 5A, nie 25A ![]() Grzeje się grzeje, nic się na to nie poradzi. Swoją drogą musi być przykręcony do czegoś co by se od tak swobodnie nie furgał ![]() RE: chart mostek z wsk ? - Doom - 15-12-2012 01:17:23 mostek 25A przy pracy na 5A nie powinien się mocno grzać. W każdym bądź razie najlepiej/najbezpieczniej będzie go przykręcić w oryginalnym miejscu - pod siedzeniem jest taka blaszka płaska z dwoma dziurkami. Spróbuj go tam przykręcić - plastik nie będzie Ci odprowadzał ciepła poza tym schowek z modułem jest zamknięty a pod siedzeniem - w oryginalnym miejscu masz przepływ powietrza co oznacza że chłodzenie będzie lepsze. Ja w instalacji którą ostatnio nabyłem mam mostek jakiś 6A dolutowany na kablach i zostawiony aby wisiał - mało to bezpieczne ze względu na ewentualne zwarcia ale widać działało bo ktoś na tym jeździł ![]() RE: chart mostek z wsk ? - motoryniarz123 - 15-12-2012 01:19:08 Jutro Sobota więc mam mnóstwo czasu na zabawię ![]() RE: chart mostek z wsk ? - naveintre - 15-12-2012 01:24:53 Cytat:Dotknij sobie taki mostek bez radiatora po 20 min pracy na 5a. Poparzy ci paluchy.Chodzi o PRACE na 5a a nie o max prad jaki wytrzymuje mostek ![]() Doom bedzie sie grzać i tak i tak ![]() Prosty przykład przy prostowniku mam właśnie mostek 25A i po ładowaniu aku od MZ prądem ok 1A i po 3h mimo radiatora na mostku było czuć ,ze jest lekko ciepły. To przy 30C upale i 5x większym prądzie bez radiatora taki mostek sie ugotuje. RE: chart mostek z wsk ? - motoryniarz123 - 15-12-2012 01:29:35 narazie jutro podłącze i wsadzę mostek luzem do schowka pojeżdżę z 10 min i zobaczę czy będzie chociaż minimalnie ciepły jak tak to przykręcę go do ramy ![]() RE: chart mostek z wsk ? - naveintre - 15-12-2012 01:32:33 Przy taki zimnie może po 10 in jazdy ciepły nie bedzie. Ale gdy przyjdzie ci w lecie jechać na włączonych światlach kierunkach i np rozładowanym aku to możesz mieć akuku ![]() ![]() RE: chart mostek z wsk ? - motoryniarz123 - 15-12-2012 01:36:17 W sumie to masz racje ![]() ![]() w sumie to mam tak porobioną elektrykę że tylko kierunki i klakson są zasilane z akumulatora ![]() ![]() RE: chart mostek z wsk ? - motoryniarz123 - 15-12-2012 15:06:33 Podłączyłem dzisiaj ten mostek ale niestety nic :/ 0 ładowania :/ próbowałem nawet podłączyć cewkę świetlną do mostka i nic ![]() Wszystko podłączyłem według tego zdj : ![]() 1.Co mam dalej zrobić ? 2. Jak sprawdzić cewki ładowania czy są dobre ? Od iskrownika (kostki) mam 4 kable 2x żółte brązowy i czerwony, Czerwony mam podłączony do świateł a reszta pozostaje wolna, 3.Według tego schematu mam mieć tylko jeden kable żółty od cewki ładowania ? ![]() RE: chart mostek z wsk ? - Stachu.G - 15-12-2012 19:41:32 (15-12-2012 15:06:33)motoryniarz123 napisał(a): 1.Co mam dalej zrobić ? Gdzie jest naveintre ? ![]() Pod "Ac" w tym mostku mają być podpięte kable z cewki które wychodzą z kostki połączonej z iskrownikiem z oznacznikami ~. Pod + mostka wpinasz kabel z tym że oznacznikiem który połączony jest ze stacyjką i akumulatorem przez bezpiecznik. - mostka łączysz po prostu do masy czyli ramy. Jeśli stwierdzisz że wszystko jest dobrze podłączone a ładowania dalej nie ma. Sprawdzasz rezystancję cewek zwykłym multimetrem powinna wynosić 5,4oma Sprawdzasz napięcie za mostkiem zakres 200v prąd stały przykładając czerwoną sonde miernika pod + mostka czarną do -. RE: chart mostek z wsk ? - motoryniarz123 - 15-12-2012 20:04:43 wszystko jest podłączone tak jak napisałes... :/ nie mam takiego multimetra więc nie mam jak sprawdzić, ale na pewno są jakieś inne sposoby ![]() |