![]() |
Ogar 200 by TheKocur :D - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Ogar 200 by TheKocur :D (/showthread.php?tid=50589) |
RE: Ogar 200 by TheKocur :D - Odrestaurator - 15-07-2020 00:01:04 Sam wydech spoko, ale końcówka tragedia. Takie długie to, ujmuje mu zwinności. Spawak to przelot, to nie będzie ciche. RE: Ogar 200 by TheKocur :D - TheKocur - 15-07-2020 09:44:56 Ja wiem ze spawak nie będzie cicho, ale na tamtym to była masakra. Gdy jechał jakiś 2t nie było wcale tak głośno, nawet moj neos na spawaku nie jest taki głośny. A ja gdy jechałem ogarem to cała wieś dobrze o tym wiedziała ![]() RE: Ogar 200 by TheKocur :D - TheKocur - 14-08-2020 23:57:08 Po długim czasie, jest wreszcie mam cylinder założyłem i chodzi. Mowa o 55/2 po portingu na tłoku Hondy dio ![]() https://zapodaj.net/b581e788b6473.jpg.html Na pierwszy rzut oka nie ma tu nie wiadomo jak dużych okien, jednak okno wydechowe jest na 25mm. Pierwsza jazda mnie zaskoczyła spodziewałem się mula z dolnych obrotów, a to odziwo idzie lepiej niż to sobie wyobrażałem ![]() ![]() ![]() RE: Ogar 200 by TheKocur :D - TheKocur - 18-08-2020 22:41:23 Dałem żarówkę na przód 40/45w i nie pali ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Ogar 200 by TheKocur :D - seler1500 - 18-08-2020 23:11:48 Nawet ładnie się to prezentuje, fajny sprzęt ![]() RE: Ogar 200 by TheKocur :D - Odrestaurator - 18-08-2020 23:41:09 Tak to spoko tylko ten wydech bym skrócił, tj. wcześniej końcówkę zamontował bo teraz to tak nie bardzo. RE: Ogar 200 by TheKocur :D - Jorginsson - 29-08-2020 12:52:39 Tak, teraz gdy całość jest tak fajnie do siebie dopasowana ten db-killer razi nieco, ale to wiesz pewno. Jak dla mnie stoi też ciuńkę za wysoko, ale to też kwestia gustu, a za to najważniejsze, że sylwetka jest pozioma, poprawna. Nie jakiś cudak z przodem "do nieba" czy kołem 16" - elegancko. Masz zamiar coś jeszcze przy nim wizualnie robić? Bo jak dla mnie to teraz zrobiła się całkiem fajna pozycja wyjściowa do czegoś widowiskowego, dopracowanego. Jakieś pastelowe kolory na rafkę/szprychy/piasty, ciekawy kolor (kolory) blacharki, może jakieś "nalypki", kierownica z rozpórką/gąbką, "dyplomatki" na opony... No albo zupełnie coś innego, głośno myślę, w każdym razie czekam z niecierpliwością na taki porządny, dopracowany, uczciwy showbike na naszym Forum ![]() Polecam sprawdzić hasztagi na Instagramie (google jest mało precyzyjne i pokazuje dużo śmieci): #custommoped #mopedtuning czy #mopedlife dla przykładu - nie trzeba mieć konta. Nie wspominając już konkretnie o simsonowskich (= niemieckojęzycznych, ale że mają śmieszne literki - lepiej sobie spod jakiegoś zdjęcia "odkliknąć" i poszperać). Mnie przytłacza skala zjawiska - podczas gdy u nas powstaje kolejny "fabryczny" 2375, do bólu nudny i nijaki, czy inne zwykłe Ogary, Charty - i inne pospolite Predomy - reszta świata się bawi tworząc ze swoich (oryginalnie także nudnych) Puchów, Zündappów, Mof, Simsonów czy Jawek - naprawdę ciekawe, niepowtarzalne pojazdy. Nie ważne w jakiej stylistyce, albo czy komuś się to podoba czy nie, bo gust wiadomo - każdy jakiś ma, ważne że oprócz świetnie zachowanych/ odrestaurowanych pojazdów jest miejsce także na indywidualność, nietuzinkowość, chęć wyróżnienia się z tłumu... A u nas - albo muzeum, albo jakieś ulepy z bakiem od ETZ-tki czy silnikiem od Wueski, przez wielu ojców tworzone... ![]() Sory, że tak się rozpisałem u Ciebie w temacie, ale zwyczajnie sądzę, że Twój Ogar ma dużo potencjału. A skoro tak sądzę to tak piszę ![]() W każdym razie - cały czas śledzę rozwój wydarzeń ![]() RE: Ogar 200 by TheKocur :D - Odrestaurator - 29-08-2020 13:13:59 Oponę na tył może by szło szerszą jakiegoś slicka albo crossową. RE: Ogar 200 by TheKocur :D - Jorginsson - 29-08-2020 14:22:49 Na przedzie widziałbym (oczywiście w zależności od koncepcji) grubego - bo przy tym zawieszeniu jest miejsce na coś więcej niż 2,50" - slicka, z tyłu coś mocniejszego. Wprawdzie trzeba by to trochę spuścić w dół, żeby już całkiem do nieba nie poleciał, ale te 40-50mm z przodu jest osiągalne bez zmniejszania skoku - wystarczy dłuższa sztyca + jakiś dystans na główkę ramy. A i ze skoku można "wyciąć" te 20-30mm - dalej mamy tu ~ 120mm, więc prawie dwa razy tyle, co seria w Ogarach, za to w efekcie przód siada o te 70mm - nawet z grubą oponą będzie niżej, niż obecnie. Tył to kwestia dobrania amortyzatorów, a powinny się też poprawić właściwości trakcyjne (szersze opony, obniżony środek ciężkości...). Zbiornik, schowek z pokrywami, mocowania lampy - tą można założyć z Simsona i część z tworzywa również - wrzucić w kolor, najlepiej też coś... no nie z palety FSO ![]() Zadbać o chromy i maszyna jak ta lala! ![]() RE: Ogar 200 by TheKocur :D - TheKocur - 15-09-2020 08:58:42 Dawno nic nie pisałem, ale obecnie próbuje wyregulować gaźnik, bo jeździć to to jeździ dobrze, na zimnym jest ok., lecz na ciepłym zaczynają być niestabilne i falujące wolne obroty, dodatkowo odpala dopiero za 3 kopem, oczywiście na ciepłym bo zimny od 1 kopa. Sprawdzałem i nie ma lewego powietrza. RE: Ogar 200 by TheKocur :D - TheKocur - 12-10-2020 17:32:49 Felgi są w słabym stanie (Rdza) malować je czy może poszukać jakiś innych? RE: Ogar 200 by TheKocur :D - Odrestaurator - 13-10-2020 13:11:47 Moim zdaniem są git, nic bym nie robił. Malowane srebrzanką nie są takie złe ale gorsze niż to co masz. RE: Ogar 200 by TheKocur :D - TheKocur - 13-10-2020 17:41:12 Były pomalowane srebrzanka ale zmyłem ją rozpuszczalnikiem. I fakt pomalowane srebrzanka wyglądają średnio. W sumie nie ma teraz tragedii, ale jednak nie jest za dobrze szczególnie z tylu. Muszę pomyśleć, bo z malowaniem byłoby trochę roboty, żeby lakier się faktycznie trzymał trzeba chrom dobrze zmatowić. Mam w garażu spray do felg, jednak bardziej podoba mi się chrom, a te niby chrom spraye to wcale chromu nie przypominaja. RE: Ogar 200 by TheKocur :D - XPek_84 - 14-10-2020 19:56:14 Uwielbiam w takich piździkach czarne felgi ale u ciebie średni pomysł, do czarnego ogara czarne fele ![]() RE: Ogar 200 by TheKocur :D - TheKocur - 26-10-2020 10:20:26 Próbowałem na starej feldze i samym sprayem to nie ma sensu, niby zmatowilem i odtłuśćilem ale po pamalowaniu i tak odladzi to paznokciem :/ A tak poza tym jest problem z sprzęgłem które slizga i to dość poważnie https://youtu.be/jJgqxiVbYEM stało się to z dnia na dzień, wcześniej trzymało dobrze, mimo drewnianych tarcz. Stawiam że poszła przekładka, gdyż przy ostatniej rozbiórce sprzęgła brakowało w niej 2 ząbków a reszta nie była w najlepszym stanie ![]() |