![]() |
robi buuuuuuuuuuuuuuu - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: robi buuuuuuuuuuuuuuu (/showthread.php?tid=18630) |
RE: robi buuuuuuuuuuuuuuu - mularczyk129 - 09-09-2013 14:36:47 w gaźniku wczoraj wyczyściłem ino dysze ![]() ![]() RE: robi buuuuuuuuuuuuuuu - BigSoft - 09-09-2013 16:49:57 To będzie ciągnął lewe powietrze, mieszanka będzie zbyt uboga w benzynę. Pogorszy się napełnianie i chłodzenie silnika, ponieważ część ciśnienia pod tłokiem ucieknie przez ten simmering, a co za tym idzie, część mieszanki nie zostanie wdmuchnięta do cylindra. Jak jest popsuty, to trzeba wymienić. RE: robi buuuuuuuuuuuuuuu - marcodado - 09-09-2013 17:37:31 (08-09-2013 23:50:39)BigSoft napisał(a): A zrobiłeś chociaż jednym z tych pojazdów typu jawka/romet/wsk 30 tys km bez ruszania silnika? Bo czas akurat tu nie ma znaczenia. Ważny jest przebieg silnika. Jak zrobi 25-30tys bez dotykania cylindra/wału korbowego to ok. No tyle to na pewno nie zrobiłem i jeszcze długo nie zrobię. No ale myślę, że na oleju husqvarna nic się nie stanie, w końcu husqvarny są wysokoobrotowymi silnikami 2t na 1 pierścieniu więc to musi być dobre. RE: robi buuuuuuuuuuuuuuu - Matinek - 09-09-2013 19:13:55 (09-09-2013 14:36:47)mularczyk129 napisał(a): w gaźniku wczoraj wyczyściłem ino dysze Tak się składa że nie od magneta (gdyby od magneta wcale by Ci nie zapalił) TO JEST SIMERING OD STRONY SPRZĘGŁA !!!!! Muli na 2 na wysokich obrotach bo bierze olej stamtąd. 30 tysięcy bez ruszania silnika ? Chyba kpisz cz byś lał sthil czy nawet nie wiadomo jaki dobry olej i 200ml na 5l to myślisz że by się nie rozwalił silnik? Chłopie po 7 tysiącach przebiegu do do genaralki po 7 tyś nie miało by kompresji a luz na wale byłby chyba (z 1m xd)Gościu jak przejedziesz takim motorowerem 500 km to jest rekord xd. A ty mówisz że 30 tysięcy bez ruszania silnika? po 3 tysiącach trzeba olej wymieniać. Tyle toby nawet bmw bez niczego nie przejechało. husqvarna nie wiem nie lałem lałem sthila to z połowe mniej chlał paliwa był żywszy i silniejszy i NIE KOPCIŁ. RE: robi buuuuuuuuuuuuuuu - Dawido_99 - 09-09-2013 19:40:31 Geniusze to nie simmering, to nie dysze, ja miałem tydzień temu to samo przestaw blaszkę pod kopułką od pływaka wyreguluj powietrze-paliwo obroty i będzie "latać" a jak nie to na iglicy ustaw środek-góra-dół będzie ok i nie panikuj regulacja gaźnika się kłania ![]() RE: robi buuuuuuuuuuuuuuu - Matinek - 09-09-2013 19:45:27 (08-09-2013 23:50:39)BigSoft napisał(a): A zrobiłeś chociaż jednym z tych pojazdów typu jawka/romet/wsk 30 tys km bez ruszania silnika? Bo czas akurat tu nie ma znaczenia. Ważny jest przebieg silnika. Jak zrobi 25-30tys bez dotykania cylindra/wału korbowego to ok. RE: robi buuuuuuuuuuuuuuu - BigSoft - 09-09-2013 20:45:43 (09-09-2013 19:13:55)Matinek napisał(a): 30 tysięcy bez ruszania silnika ? Tak bzdurnego posta dawno nie widziałem na tym forum. Nie będę wdawał się w dalszą dyskusję, bo z tonu powyższej wypowiedzi wynika, że jesteś wyjątkowo zarozumiały, a z takimi nie ma powodu aby wdawać się w polemikę. Powiem tylko tyle - p...rawisz jak potłuczony. Polecam zrobić remont generalny choć jednego silnika Dezametu, ale nie na odpier... jak część ludzi na forach tego typu tylko z prawidłowym pasowaniem tłoka w tulei (szlif w zakładzie na maszynie, a nie rozwiertakiem w imadle jak niektórzy "geniusze" od silników, którzy wmawiają innym, że to jest nawet lepsze od szlifu maszynowego!), pierścieni, sworznia i jego tulejki, łożysk, odpowiednim zdystansowaniem luzów w skrzynce biegów, silniku itd. Z twojej wypowiedzi wynika, że w moim Ogarze (za czasów jak go miałem, silnik Jawa 223, lata 60-te czyli dopiero cuda na kiju) wał powinien co najmniej raz wylecieć w kosmos podczas jazdy, a w Charcie ze dwa razy, bo przebieg 7tys to przecież dla silników tego typu to jak lot w kosmos.... Porównuję te silniki względem siebie, ponieważ technologicznie dużo się od siebie nie różnią, a nawet taki 027 (gwarancja producenta 25 tys przebiegu) mimo, że jest najbardziej zaawansowany konstrukcyjnie, to materiały ma jakościowo bardzo podobne do silników typu 023, a nawet miejscami gorsze (kartery i może wał). Na silniku 023 też nakręciłem sporo kilometrów za młodych lat i wiem jak to chodzi. Do dziś ten silnik jest sprawny i na chodzie. Dla Twojej wiadomości w Charcie lada moment stuknie mi 11 tys bez wymiany jakiejkowiek części w silniku. Kompresja jakoś nadal jest na dobrym poziomie (10,8 bar). No ciekawe, jakoś nic się nie rozleciało i to na wale korbowym z Tajwanu! Korba zero luzu, no nie możliwe, cud jakiś chyba?. Fakt - tłok dostał luzu w otworze na sworzeń, ale to się stało w jeden dzień, bo na własne życzenie przegrzałem silnik i to był moment. Tłokn dostał luzu i sworzeń (rzemiosło) się przytarł. Dodam, że tłok to jakaś podróba, więc to jest dopiero ciekawe, że te 11 tys wytrzymał mimo, że nie jest oryginalny i gdybym nie przegrzał tego silnika, to mógłbym dalej kręcić kilometry na nim. Cuda, panie cuda, przecież to po 7 tys powinno na szrocie leżeć.... ![]() A z tym bmw to faktycznie już rozjechałeś system... no może masz rację, jak sobie kupisz jakąś zajechaną powiedzmy E30 to może tak być ![]() Dawido_99 napisał(a):Geniusze to nie simmering, to nie dysze, ja miałem tydzień temu to samo przestaw blaszkę pod kopułką od pływaka wyreguluj powietrze-paliwo obroty i będzie "latać" Wspomniałem o tym wcześniej, no ale.. nie było reakcji ![]() RE: robi buuuuuuuuuuuuuuu - Matinek - 09-09-2013 21:01:35 I co 11 tysięcy przejechałeś bez niczego ta? I to jeszcze na charcie tak? Takie kity wsadź se w buty. dziwne z kim się nie spotkam to mówią że jawki mają poziomy cylinder i samym ciężarkiem tłoka się szybciej wyciera cylinder. A to że producent daje gwarancje na 25 tyś może i tak ale w latach 80- 90 a nie teraz te motorowery nie są nowe a części nawet polskie to jest jedno wielkie badziewie i kaszana. Mój dziadek jest mechanikiem i nie ma takiego pojazdu na kołach którego by nie naprawił. Wiele takich motorowerów przez wiele lat naprawiał i ma trochę opinie. Nie chce się z tobą kłócić częsciowo masz racje mój komar gdy na nim jeździł dziadek i babcia to przez 15 lat się nie rozwalił.(Ale był nowy) A teraz ma 44 lata wieć nie będzie nowy żeby nie wiem co. Nie wiem czy się orientujesz ale porównaj cylinder z lat 70 a z 2013 xd RE: robi buuuuuuuuuuuuuuu - BigSoft - 09-09-2013 21:09:44 W buty sobie wsadź własne stopy. Jeżdżę obecnym Chartem drugi rok codziennie do pracy i wiem z własnego doświadczenia jak się spisuje, a do nie dawna jak mieszkałem z rodzicami, to robiłem ok 800km miesięcznie, bo w jedną stronę do pracy miałem ok 20km. Jeździłem nim nawet w zimie (w moim temacie jest dużo na ten temat) i dalej jeździ i jeździ. Poprzednim Chartem (obecny jest moim drugim) jeździłem jeszcze za czasów szkolnych i też problemów nie było. Te motorowery się psują, ale jak są w opłakanym stanie. Ja mam silnik po remoncie generalnym i widocznie dobrze go zrobiłem, skoro wdzięcznie jeżdzi. Zresztą z tego co wiem nie tylko ja taki przebieg osiągnąłem na tym forum. Dobra to był mój ostatni post w tym temacie tutaj, bo wątek nie jest o tym, RE: robi buuuuuuuuuuuuuuu - MIREK.M2 - 09-09-2013 21:57:51 Przestańcie się kłócić. Wiadomo cylek w jawkach wyrabia się szybciej. Jak zrobisz silnik na porządnych częściach poświęcisz mu trochę czasu i kasy to możesz nabijać duże przebiegi. Sprawdza się zasada jak dbasz tak masz. A CO DO CIEBIE MATINEK MASZ TO 12 lat I JESZCZE WSZYSTKIEGO NIE WIESZ A KŁÓCISZ SIĘ Z OSOBAMI KTÓRE SĄ DUŻO STARSZE OD CIEBIE RE: robi buuuuuuuuuuuuuuu - Simon - 09-09-2013 21:59:18 023 zrobiłem 14 tyś km w 3 lata i ani razu nie przypchałem do domu. ![]() RE: robi buuuuuuuuuuuuuuu - mularczyk129 - 09-09-2013 22:12:54 dzięki dzisiaj wygotowałem gaźnik i chodzi pięknie ale nim nie jechałem bo cały dzień deszcz lał ![]() ![]() ![]() RE: robi buuuuuuuuuuuuuuu - Simon - 09-09-2013 22:14:58 (09-09-2013 22:12:54)mularczyk129 napisał(a): dzięki dzisiaj wygotowałem gaźnik i chodzi pięknie ale nim nie jechałem bo cały dzień deszcz lał Akurat gaźnik to nie makaron wystarczy dobrze przedmuchać ale co by nie było trzymamy kciuki ![]() RE: robi buuuuuuuuuuuuuuu - mularczyk129 - 09-09-2013 22:44:51 dzięki ja mam nadzieje że będzie dobrze ![]() RE: robi buuuuuuuuuuuuuuu - Matinek - 09-09-2013 23:16:35 Ja się nie kłócę tylko mówię jak jest. To że mam 12 lat to nie znaczy że nic nie wiem bo u mnie w całej szkole nikt nawet nie ma o tym pojęcia niewiedzą nawet jakimi samochodami jeżdżą. Nie od razu Kraków zbudowali. Sprawdź jak ci chodzi maszyna podczas jazdy i powiedz. |