![]() |
Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia (/showthread.php?tid=45284) |
RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - gabriel0 - 17-03-2019 18:26:32 Zabił się chociaż? Masz jakieś zdjęcia ? ![]() RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - seler1500 - 17-03-2019 18:37:40 Nic mu nie jest, uciekła mu z pod tyłka i wleciała na pole. Skutki możliwe do przewidzenia (krzywa główka ramy). Kierownica i lagi ok. Rama prawdopodobnie trafi na złom i resztę wyprzedam. Na razie nie zamykam tematu, może coś się zmieni. RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - rafi555 - 17-03-2019 19:05:18 O kurde ![]() RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - seler1500 - 17-03-2019 19:25:31 Ramę wyprostuję, wypożyczę tiga i po prostownaniu przetopię wszystkie spoiny i jak będzie trzeba położę nowe. Za kilka miesięcy powinna już jeździć. No fajnie. Wypożyczenie tiga 105/doba. Kaucja 5.5k. RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - rafi555 - 17-03-2019 21:02:08 Nie do końca tak kolorowo bym to widział ![]() ![]() Swoją drogą jak dobrze że jest to forum ![]() ![]() RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - seler1500 - 17-03-2019 21:08:53 Nie spaw na spawie, a przetopienie tego co jest bez dodatku materiału. Nic nie pękło, rura główna się "wykręciła". Główka się nie zgięła sama w sobie, bo i jak skoro są łożyska i sztyca ![]() Chyba będę kolejnym, co kupi tiga tylko do pospawania ramy ![]() RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - stqc - 17-03-2019 21:43:42 (17-03-2019 21:02:08)rafi555 napisał(a): Nie do końca tak kolorowo bym to widział Spaw nie musiał koniecznie puścić a jego granica plastyczności pozwoli na jego naprężenie bez spowodowania odkształcenia ![]() ![]() RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - skinder - 17-03-2019 22:40:48 I żadnego zdjęcia nic ? To chyba największa bolączka tego tematu, 30 stron a zdjęć tyle co kot napłakał. Szkoda, kupa pracy poszła na marne przez chwilę nieuwagi.Tylko pytanie, po co tig ? Fabrycznie spawali to chyba elektrodą ? Jakieś tam wcześniejsze mocowania silnika, które przyspawałeś do górnej rury też wyglądały na elektrodę, po co teraz poprawiać spawy tigiem... Ukleić stelaż / ramę, ustalić i ustawić wymiary, pospinać profilem czy rurkami żeby nie straciło ustawień, odciąć cały przód i dać nową górną belkę z główką i po sprawie. Spokojnie do zrobienia drutem i na pewno lepsze wyjście niż naprawa tego co jest i wypożyczanie tiga za kilka tysięcy. Zawsze się zastanawiałem, po co takie swapy, jak te ramy przy 023 potrafią być pogięte, nie przedstawiają żadnej sztywności a przy takiej spawaninie prościej by było zrobić nową, lepszą ramę, a fabryczną komuś pchnąć za jakąś kasę, żeby sobie coś na tym poskładał. Nie mniej jednak, dobrze, że nikomu nic się nie stało i życzę szybkiego powrotu na koła! RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - seler1500 - 17-03-2019 23:06:43 Dzięki za naprowadzenie, chyba faktycznie tak będzie lepiej. Nie odważyłbym się jednak oddać komuś tej ramy, zostanie u mnie. Myślę teraz nad nową, mocniejszą ramą i przerzuceniem detali z motorynki (zbiornik, koła itp.). Mogę podpatrzeć co nieco z MRF, mają fajne, solidne ramy. Może i amortyzator centralny, też dobra opcja. Na dłuższą metę ta rama i tak mogłaby nie wytrzymać, patrząc na pękające już mocowanie wahacza. Jak nie zepsuję tej ramy, to będzie fajna baza pod dalszy tuning ![]() Główkę ramy sensownie by było ładować od razu pod łożyska stożkowe. Wahacz jak w MRF na łożyskach kulkowych, łożyska w wahaczu. RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - Dawdzio - 17-03-2019 23:12:37 Może Jawa Mustang? Mam akurat taką ramę na stanie. RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - seler1500 - 17-03-2019 23:37:03 Pozwolę sobie tutaj umieszczać założenia, wymiary łożysk itp. Główka ramy: 32004X - stożkowe, wewn. 20 mm zewn. 42 mm, wysokość bieżni 12/15 mm Wahacz: 3201 - kulkowe, dwurzędowe 12x32x15,9 RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - rafi555 - 17-03-2019 23:44:36 O bracie to nie długo z motorynki nic już nie zostanie ![]() Jak byś już szukał ramy to mam od ogara 200 taką którą nie szkoda psuć. RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - seler1500 - 17-03-2019 23:48:41 Nic nie będzie psute, rama od podstaw bez kombinowania. RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - skinder - 18-03-2019 01:17:33 Spokojnie możesz sobie zrobić stelaż / przymiar - czyli zachować bazę kół, rozmieszczenie otworow montażowych itd. Chociaż czy jest sens tak naprawdę ? Jest sporo ram na jakimś rynku wtórnym i takiego mrfa czy coś też by szło uchwycić z wysadzonym silnikiem i po prostu zrobić przekładkę. Budowanie ramy od podstaw to na pewno super sprawa i sam od lat nad takim czymś myślę i chociaż nie mam jakiejś konkretnej potrzeby i nie ma to większego sensu to to takie widzimisie, które chciałbym kiedyś jako motocyklista zrobić. Jest tego od zajumania, poszedłbym tą drogą. Osobiście jeszcze nie budowałem i nie testowałem przyrzadu tego typu, ale widziałem i brałem udział w takiej akcji u znajomego, który buduje jakiegoś geja na bazie ruskiego boksera. Nie musi to być tak wymyślnie wykonane, ale na podobnej zasadzie - baza - szyna, albo jakieś dwa profile 100x30 z grubą ścianką, nawet ze szwem + dobra, regulowana podstawa i wtedy już sobie sam decydujesz co na tym postawisz, jak gdzie i kiedy. ![]() ![]() Wpisz sobie w googlach "motorcycle frame jig", "swingarm jig" itd jest tego multum, prostsze, wymyślniejsze itd. Masz dojścia do jakiegos toczenia itd, spokojnie dorobić sobie główkę i sworznie, kupić dobre rury i taką ramę ala motorynkę ukleisz bez żadnego problemu wykluczajc odrazu wszelkie choroby wieku dziecięcego. Od lat to planuję i w tym albo przyszlym roku jak kobita pozwoli, chciałbym tak zbudować swojego schwalbe od podstaw i puścić wodze fantazji... RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - seler1500 - 18-03-2019 10:23:26 Nie jestem jakoś przekonany do obecnej ramy, mocowanie wahacza znowu pękło, tyle, że z drugiej strony, więc pomysł dobry ![]() Z ramą mrf ciężko będzie wpakować bebechy motorynki jak bak, siedzenie i inne. Może nie będzie najprościej z nową ramą, ale ![]() |