![]() |
Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka (/showthread.php?tid=38400) |
RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - Jorginsson - 09-09-2019 00:15:54 Tak jakby było górą pochylone na prawo (jakby lewa goleń bardziej wchodziła w widełki, ale z kolei na oko tego akurat nie widzę). To nie Ty masz stawać tylko TS ![]() RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - Szatek - 09-09-2019 10:18:23 Z tego co pamiętam, to u Niego zwykle właściciel występuje ze swoim pojazdem, a On tylko zadaje pytania. Sam przedstawia chyba tylko pojazdy które sam odrestaurował ![]() RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - Szatek - 09-09-2019 17:35:06 Zapraszam: https://allegro.pl/oferta/romet-50-ts-1-2362-1975-wersja-probna-po-renowacji-8472898947 https://www.olx.pl/oferta/romet-50-ts-1-2362-wersja-probna-po-renowacji-unikat-CID5-IDBw4JC.html https://sprzedajemy.pl/romet-50-ts-1-2362-1975-wersja-probna-po-renowacji-glowno-2-6bea9f-nr59985774 RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - stqc - 10-09-2019 08:38:06 Czytałem ogłoszenie i zastanawia mnie PO CO podkład epoksydowy na to akrylowy następnie lakier akrylowy i na niego znowu akrylowy bezbarwny. Przecież to się mija z celem tak jak ubieranie się w lato na cebulkę. Mierzyłes moze grubość powłoki lakierniczej? Taka warstwa wcale nie jest wytrzymała, zobacz auta jedynie podkład epoksydowy i na to akryl lub baza i akryl ![]() RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - Szatek - 10-09-2019 09:23:40 Wszędzie gdzie czytałem o lakierowaniu, pisali o podkładzie akrylowym po epoksydowym/reaktywnym. Rozmawiałem też o tym z kilkoma lakiernikami i żaden nie zwrócił na to uwagi, także dziwi mnie Twoje zapytanie. Wiem że w przypadku akrylu bezbarwny nie jest konieczny, ale nadaje on mu większą głębię i faktycznie tworzy dodatkową powłokę ochronną - szczególnie zależało mi na naklejkach. Nie, grubości lakieru nie mierzyłem. Zauważ że samochody to produkcja masowa, więc raczej nie przywiązuje się takiej wagi do lakieru - po prostu ma być poprawnie. Niektórzy producenci nawet cynkowali kiedyś auta przed lakierowaniem, ale to były wyjątki. RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - Jorginsson - 10-09-2019 12:40:47 Ze mnie żaden lakiernik, ale oglądam, staram się śledzić cykl Polskie Porshe i tam przebąkiwali (a później i tak uczynili) o kilku warstwach samej chemii/ podkładów reakcyjnych, wypełniających, nie mówiąc o bazie i klarze. Także zgadzam się z Szatkiem, że co innego masówka, a co innego pojazd po piaskowaniu, naprawach, spawaniu... Dzisiejsza chemia potrafi sporo. RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - aeroxteam2 - 10-09-2019 13:30:21 Podkład reaktywny musowo pokryć podkładem akrylowym bo wchodzi w reakcje z bazą w przypadku metaliku. Gdy zastosowales epoxydowy nie musisz dawac juz akrylu. Przerabialem to ostatnio. Epoxyd i reaktywny to nie to samo. Reaktywny jest duzo lepszy do renowacji zabytkow , wazne zeby dokladnie pokryc go akrylowym i nie przeciąć przy matowaniu. RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - Jorginsson - 10-09-2019 14:38:59 Owszem, tak jak i stqc napisał, konieczne to nie jest, moja myśl była tylko taka, że nowy samochód z fabryki wymaga innego traktowania niż pojazd po takiej odbudowie i że te warstwy przy dzisiejszej technologii raczej nie zaszkodzą (odpowiednio położone rzecz jasna, z utrzymaniem właściwego reżimu technologicznego). Innymi słowy - nie trzeba, ale można - myśliciel Jerry ![]() RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - gabriel0 - 10-09-2019 16:52:53 Wydaje mi się że najtrwalszą na ten moment powłoką jest lakierowanie proszkowe. Niestety nie wiadomo chyba jak taki lakier zachowa się za 20 lat. Być może będzie się proszkował i sypał, a może wytrzyma do końca świata. A podkład epoksydowy mnie nie przekonał. Zdarzyło mi się ze 3 razy że zwyczajnie odpadł od blachy. Najlepiej trzymającymi się farbami podkładowymi są te na spirytusie. Corina, i jeszcze chyba Corr-active. Ta 2-ga jest napewno nie do ruszenia ani szczotą drucianą ani rozpuszczalnikiem nie bardzo idzie. RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - joozek - 10-09-2019 19:06:33 Dobrze zrobiony proszek i owszem, ale .... efekt bez "duszy i gustu" tak jak byś zanurzył Robaka w plastiku. Jeśli stoją obok siebie, takie same Romety, tego w proszku od razu rozpoznasz. Może to i moje zdanie, ale mi się proszek nie podoba, ale wiadomo, ja już swoje lata mam i o gustach nie dyskutuję ![]() RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - aeroxteam2 - 10-09-2019 19:28:06 Jestem tego samego zdania co joozek. Proszek to dla mnie na ogrodzenia jest dobry. Pozdrawiam. Wracając do renowacji TS-1 . Gratuluje kawał dobrej roboty. RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - ananas - 14-09-2019 01:00:46 (10-09-2019 08:38:06)stqc napisał(a): Czytałem ogłoszenie i zastanawia mnie PO CO podkład epoksydowy na to akrylowy następnie lakier akrylowy i na niego znowu akrylowy bezbarwny. Przecież to się mija z celem tak jak ubieranie się w lato na cebulkę. Mierzyłes moze grubość powłoki lakierniczej? Taka warstwa wcale nie jest wytrzymała, zobacz auta jedynie podkład epoksydowy i na to akryl lub baza i akryl Nie kładzie się bazy ani akrylu bezpośrednio na epoksyd, powinien być przedzielony podkładem akrylowym. RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - Szatek - 03-10-2019 14:51:47 Romet nie sprzedany ![]() 50-TS-1 będzie cały czas na sprzedaż. Może sobie stać. Jeść nie woła, OC nie muszę płacić i przeglądu też nie muszę robić, bo nie zamierzam nim jeździć ![]() Musiałem jednak kupić i założyć uszczelkę nakrętki kranika, bo sączyło się tam paliwo. Wcześniej jej nie zakładałem, bo przy 50-T-1 rozpuściła mi się ona od paliwa. Mam nadzieję, że ta wytrzyma ![]() Co do tego przedniego koła, to po prostu błotnik nie jest idealnie po środku i raczej nic na to już nie poradzę ![]() Dziękuję też wszystkim osobom, które doceniły moją pracę i oddały swój głos na mojego Rometa w konkursie na jednoślad miesiąca. Na pewnych osób głosy po cichu liczyłem, no ale to ich wybór. Wiem że samo zdjęcie nie było w zbyt ładnej scenerii, ale nie bez powodu. Jeśli będę zgłaszał w konkursie kolejnego Rometa, to postaram się to zmienić ![]() No i to tyle chciałem przekazać, pozdro ![]() RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - Jorginsson - 03-10-2019 16:37:11 Właśnie na to zdjęcie szczerze mówiąc byłem trochę "zły", ale skoro nie sprzedany wciąż, to może zrobisz nam (no przynajmniej mi...) tę przyjemność i zrobisz jakąś porządną sesję, porządnym aparatem i tak dalej? Przecież on się aż o to prosi, full ori i to zrobiony z taką pieczołowitością... Zrób to, zrób ![]() RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - Szatek - 03-10-2019 16:58:16 Nie robiłem zdjęć poza moim podwórkiem, dlatego że aby sceneria była ładniejsza, musiałbym udać się nim gdzieś na kołach i raczej w trakcie tego, trochę by się zabrudził co byłoby widać na szczegółowych zdjęciach. Dwa razy już go dokładnie czyściłem i trochę to trwało. Chciałem też robić zdjęcia i nagrywać filmik sam i na spokojnie. Ale faktycznie mogłem zrobić chociaż jedno zdjęcie z daleka gdy nim wyjeżdżałem, ale wtedy skupiałem się na czymś innym i o tym nie pomyślałem. Może jednak nadarzy się jeszcze taka okazja - zobaczymy ![]() |