![]() |
Robaki ze złomu by joozek - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Robaki ze złomu by joozek (/showthread.php?tid=31079) |
RE: Robaki ze złomu by joozek - joozek - 12-01-2016 00:08:35 Tutaj też naklejki, jeszcze nie wiem które wybiorę ![]() ![]() Wstępny pomysł na replikę już mam 2361 z 1973 roku i mam już do niego papiery ![]() RE: Robaki ze złomu by joozek - Przemi998 - 12-01-2016 00:24:25 Kiedy doczeka się swojego tematu ? ![]() RE: Robaki ze złomu by joozek - joozek - 12-01-2016 00:51:22 W sumie to już na niego pora, ale szukam jeszcze do niego oryginalną ramę, wówczas replika byłaby bardziej oryginalna ![]() Myślę, że na jesień przyjdzie pora na niego ![]() ![]() RE: Robaki ze złomu by joozek - 175mateusz - 13-02-2016 12:26:02 Jaka to replika będzie skoro ramy się niczym nie różnią ze zwykłą komarowską ![]() ![]() RE: Robaki ze złomu by joozek - joozek - 13-02-2016 17:24:02 O nie drogi Mateuszu, delikatne różnice są, chodźby rurka od siedzeniem przy ramie, do mocowania zbiornika. Ale już mam obiecaną ramę od 2361 ![]() Co do DR, oczywiście, masz rację będzie wpis Komar Sport typ 2361 Nie ma innej opcji ![]() RE: Robaki ze złomu by joozek - joozek - 28-02-2016 21:36:07 W tym wątku ostatnio tylko wydaję kasę. Dziś niestety też trochę poszło, po wydeptaniu kilku kilometrów na Oldtimerze Wrocław. osie kół - oryginał - 30 zł / kpl pompka sygnowana Romet - 15 zł oryginalna, nowa lampa tył - 20 zł odblask Pl - 3 zł dzwonek ZZR - 10 zł + 2 zł wężyk do pompki ![]() oryginalne nowe kolanko do Pony - tu ceny nie podam - bo nikt mi nie uwierzy ile dałem ![]() tabliczki znamionowe - współczesne, to najlepsze, najwierniejsze w Polsce - 20 zł / szt - nity gratis ![]() ![]() Pozdrawiam poznanych forumowiczów ![]() RE: Robaki ze złomu by joozek - komarinho - 28-02-2016 21:54:59 No zacnie. Pompka ośki i dzwonek na pewno polecą w chromy i będzie pięknie. Generalnie fajnie Cię mieć Joozku, tutaj na forum jako specjalistę od tego wszystkiego. Masz już swoje perfekcyjne źródła i metody, doszedłeś do wzorców ideału, blacharsko można sobie u Ciebie wszystko wymiarować i podglądać jak ma wyglądać. No pięknie ![]() ![]() RE: Robaki ze złomu by joozek - joozek - 20-03-2016 02:12:31 Znów kasę wydałem i to bynajmniej nie na złomie ![]() W końcu mój 2330 doczekał się dokumentów, a i do jakiegoś innego Komarka też się coś znajdzie ![]() ![]() ![]() Dziś z racji wolnego dnia, poskładałem na gotowo koła do Komara 232, którego remont planuję za .... 1,5 roku ![]() Obręcze PRL, z oryginalnym chromem szprychy Bartnik - Częstochowa opony DEGUM z 1969 i 1975 roku - bdb stan - odnowione moją techniką piasty - chrom współczesny ![]() Szczęki hamulcowe ZZR Resztę widać na zdjęciach ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No i okazało się, że półka już pełna ![]() ![]() ![]() A takie nakrętki wentyli poszukuję - kupię ze 4, 6 szt ale 2 nie pogardzę. Jak ktoś ma, proszę o PW. ![]() RE: Robaki ze złomu by joozek - Blues - 20-03-2016 11:37:49 Kawał dobrej roboty ![]() ![]() RE: Robaki ze złomu by joozek - Marwerick - 20-03-2016 23:09:07 te wszystkie zdjęcia miażdżą suty joozku. RE: Robaki ze złomu by joozek - joozek - 02-04-2016 00:18:35 W tym wątku ciąg dalszy wydawania kasy ![]() Zdjęcia z kolejnych etapów prac, zgubiłem gdzieś tylko zdjęcia z polerowania elementów do chromowania. 1. rozbiórka, czyszczenie i mycie elementów ![]() 2. elementy po chromowaniu ![]() 3. montaż nowych tulei ślizgowych, teflonowych ![]() 4. niezbędne części ![]() 5. smarowanie wnętrz amortyzatorów i sprężyn ![]() 6. montaż metalowo-gumowych tulei - sinenbloków. Najpierw gumowych, potem metalowych - w takiej kolejności. ![]() ![]() RE: Robaki ze złomu by joozek - Rafku - 02-04-2016 00:24:02 Jak tak teraz lookam na to, to nachodzi mnie pewna myśl, napisz proszę, czy w takie pochromowane bębny, szprychy można normalnie przekładać, czy jednak warstwa chromu już to trochę utrudnia? Tak samo piasty hamulcowe, a w szczególności rozpierak, na prawdę bez problemu wchodzi w dekielek i swobodnie się przesuwa? Amortyzatory oczywiście kawał dobrej roboty, możesz napisać jeszcze, czy warstwa smaru jest na bogato, czy jednak cienka, powierzchowna warstwa wystarczy, bo ja u siebie w lagi smaru miedzianego nie pożałowałem ![]() Pozdr RE: Robaki ze złomu by joozek - Marwerick - 02-04-2016 00:30:16 silentblocki/silentblock się pisze joozku a nie :sinenbloków. RE: Robaki ze złomu by joozek - joozek - 02-04-2016 00:37:38 (02-04-2016 00:30:16)Marwerick napisał(a): silentblocki/silentblock się pisze joozku a nie :sinenbloków. ![]() ![]() ![]() Dziękuję (02-04-2016 00:24:02)Rafku napisał(a): Jak tak teraz lookam na to, to nachodzi mnie pewna myśl, napisz proszę, czy w takie pochromowane bębny, szprychy można normalnie przekładać, czy jednak warstwa chromu już to trochę utrudnia? Tak samo piasty hamulcowe, a w szczególności rozpierak, na prawdę bez problemu wchodzi w dekielek i swobodnie się przesuwa? Przed wysyłką do chromowania przygotowuję piasty. Każdy otwór rozwiercam na jeden wymiar, tak że potem nie ma problemu z nowymi szprychami. Bębny zabezpieczam przed warstwą chromu, a otwory pod rozpieraki przygotowuję jak pod szprychy. Co do smaru miedzianego - oprócz właściwości smarujących, charakteryzuje się też tym, że nie ścieka, więc równomierna warstwa powierzchniowa w zupełności wystarczy - robię to dużym pędzlem ![]() RE: Robaki ze złomu by joozek - joozek - 17-05-2016 00:24:21 W końcu mam - rama do Komara 2361 z 1974 roku. Dokumentów do niej nie mam, ale mam inne, z 1973. Co z tym zrobię, jeszcze nie wiem. W sumie powinienem założyć mu już nowy wątek, ale skoro teraz i tak przy nim nic nie będę robił, więc nowy wątek na jesieni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na koniec, najważniejsze - podziękowania dla Dawida - Dawdzio |