![]() |
|
Huragan RetroGrade - dokumentuję renowację! - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Sportowe (/forumdisplay.php?fid=219) +--- Wątek: Huragan RetroGrade - dokumentuję renowację! (/showthread.php?tid=55603) Strony: 1 2 |
RE: Huragan RetroGrade - dokumentuję renowację! - siwy1958 - 12-12-2025 10:59:05 Witam ! Wyslalem na priw 6.12.2025. Nie wiem czy doszlo . Marek. RE: Huragan RetroGrade - dokumentuję renowację! - TomaszJaguar - 21-12-2025 21:50:50 (28-11-2025 00:22:19)RetroGrade napisał(a): Po latach jeżdżenia na współczesnych rowerach przyszła pora na rozszerzenie parku maszynowego o nostalgiczną stalową szosę polskiej produkcji. Wybór sportowych modeli nie był zbyt wielki, podobnie jak budżet ;) więc stanęło na tym że pozyskałem Huragana w stanie jako-takim. RE: Huragan RetroGrade - dokumentuję renowację! - RetroGrade - 15-01-2026 19:48:09 Rower trafił do zaprzyjaźnionego serwisu, co oczywiście udokumentowałem filmowo. Gorąco zachęcam do obejrzenia - w dobrej jakości widać każdy szczegół: https://youtu.be/pYCVXpB8xuI Wkrótce pokażę jak poszła rozbiórka. RE: Huragan RetroGrade - dokumentuję renowację! - Dinozaur - 15-01-2026 22:53:16 Czesc, ja pamietam 'Huragany' tylko w dwoch kolorach : starsze byly w kolorze 'ciemno-niebieski metallic' / z duzym napisem firmowym 'Huragan' na dolnej - skosnej rurze ramy. Natomiast nowsze - juz mialy kolor: 'szmaragdowy metallic' i maly napis 'Huragan' - na gornej rurze poziomej i takiego znalazlem ok. 10 - 12 lat temu 'na zlomie'... Podobno te starsze - 'ciemnoniebieskie' byly takie bardziej 'sportowe - wyczynowe' i mialy lepszy osprzet, chyba nawet 'Campagnolo', jak pamietam z opowiesci Starszych ode mnie osob..? Te nowsze - 'szmaragdowe', byly juz seryjne / sprzedazne i mialy przerzutki 'Favorit' na ogol. Pozdrawiam. RE: Huragan RetroGrade - dokumentuję renowację! - RetroGrade - 17-01-2026 11:20:58 Dzięki za ciekawy komentarz! Ten jest na pewno jednym z nowszych, z napisem na poziomej rurze. W komentarzach pod jednym z wcześniejszych filmów pojawiła się opinia że to w ogóle nie jest późny Huragan tylko Jaguar z samego końca produkcji - charakterystyczny szczegół to wgłębione zakończenie rury podsiodlowej (Huragany miały prosto uciętą). Będę to jeszcze badał. Huragan RetroGrade - dokumentuję renowację! - wojakrob - 17-01-2026 14:58:20 Takie podpiłowanie rury robiłem sam pilnikiem w swoich Huraganach. To czy to H czy J - liczy się średnica rury pod sztycę Wysłane z mojego moto g54 5G przy użyciu Tapatalka RE: Huragan RetroGrade - dokumentuję renowację! - jurek_1961 - 18-01-2026 20:52:03 (17-01-2026 14:58:20)wojakrob napisał(a): Takie podpiłowanie rury robiłem sam pilnikiem w swoich Huraganach. To czy to H czy J - liczy się średnica rury pod sztycę Czy aby na pewno średnica rury pod sztycę (zapewne podsiodłową?) decyduje o tym czy to Jaguar czy Huragan?... W/g mojej - niewielkiej w sumie - wiedzy Huragan miał średnicę 25,4 mm, a Jaguar 26,4, ale tylko wtedy gdy rama była z rurek Reynoldsa. A jak nie była (a takich Jaguarów było o wiele , wiele więcej), to było 25,4 (jak w wielu innych rowerach z Bydgoszczy) i wtedy niektórzy mówili , że to "kanaliza"... |