Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Wątek: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g (/showthread.php?tid=55183)

Strony: 1 2

RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - romek - 29-03-2025 07:31:14

Czemu miałoby być ciężko ?

Razem ze ślimakiem 160 zł kosztował

RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - Piotrekdriver1 - 29-03-2025 10:47:12

Byłem na trzech stacjach i nie chcieli podbić przeglądu bo nie ma tabliczki,brak kierunkowskazów,brak świateł stopu i tak dalej i tak dalej.

RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - romek - 29-03-2025 12:49:45

Jedyne do czego można się przyczepić z tego co napisałeś to tabliczka znamionowa. Omawialiśmy to wielokrotnie. W tym przypadku jednak jest (można dyskutować czy jest dobra bowiem nie zawiera nr ramy). Drugim są boczne światła odblaskowe - szybki temat do zrobienia, ale przy rejestracji na zolte mnie nie dotyczy.

Światło stop dotyczy pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 1 stycznia 2009 r.

Kierunkowskazy natomiast są wyposażeniem które MOŻE być a nie musi, nawet w nowych pojazdach.

Jeśli pojazdem jest motorynka to często marudzą o licznik ale przepis stosuje się do pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy z dniem 1 stycznia 2016 r.

Który diagnosta tego nie wie to powinien się wstydzić i cieszyć że nie trafił na kogoś kto pchnąłby ta sprawę wyżej.

A przyjedź do takiego Jawką to w ogóle nie będzie wiedział co ma zrobić jak nie ma numeru na ramię (bo i być nie musi ale jest jeden warunek).

RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - Piotrekdriver1 - 29-03-2025 14:30:25

No właśnie czyli jak ktoś zarejestrował motorower z Węgier po 2009 i 2016 to może mieć problem.A z motorynką szczególnie że względu na brak licznika.

RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - romek - 29-03-2025 17:45:18

Dlatego należy zadbac żeby data pierwszej rejestracji była jako 1.01 roku produkcji. Choć nie była to w sensie ścisłym rejestracja to według tamtego prawa jednak dopuszczenie do ruchu (u nas też pełnoprawnej rejestracji nie było wtedy). Datę na 1 stycznia roku produkcji ustala się wtedy gdy nie jest możliwe ustalenie dokladnej. Tak mam w 2352W. W przeciwnym przypadku doszedłby jeszcze wymóg pełnego 17 znakowego numeru VIN (od 2003r). Kupiłem go zarejestrowanego już od handlarza w zeszłym roku i to w zasadzie było jedyne o co się chciałem dowiedzieć przez telefon.

Jako ciekawostka co do tego, mam jeszcze na żółtych motorynkę i T1 - rejestrowane w jednym urzędzie ale przez innych urzędników. T1 ma wpisane 1.01.1982 a motorynka faktyczny dzień rejestracji czyli czerwiec 2021 Wink ale już z tym nie walczyłem.

RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - Debesta - 02-04-2025 00:55:31

[/size]Wiesz Pan co? Nie kupuj Pan tego wału Moretti, bo napiszę pismo do św Pamięci Krztowa i pójdziesz do piekła za to na 25 lat. Kup ten wał i nie stosuj klina
https://www.jackmotors.pl/oldtimer/wal-korbowy-romet-komar-silnik-s38
Moretti nie ma takiej jakości, tu wszystko się zgadza a i cena okuratna. Tylko najlepiej zadzwoń Pan do jich i powiedz Pan żeby wycentrowali taki jeden wał bliżej prawdy, lub wybrali taki najbliżej prawdy. Na 10 sztu trafił mi się jeden taki źle wykonany i nie dało rady go wycentrować nawet w jakiś sposób.

RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - romek - 02-04-2025 12:31:30

Na dzień dzisiejszy wał jest już kupiony, centrowanie majster mi sam sprawdzi. Do 2352 też kupowałem Moretti ważne że pasował

RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - romek - 03-04-2025 19:47:16

Kadet już zarejestrowany na żółte (nie bez problemów które na szczęście udało się rozwiązać). Dostałem bardzo fajna tablicę która jednocześnie jest bieda-indywidualna jak też pierwsza wydana na nowym wyróżniku.

Koszta rejestracji łącznie to 776 zł z czego:
Rzeczoznawca 500 zł
Przegląd 100 zł
Wydział komunikacji 120 zł
Ksera, przesyłki 30 zł
Ubezpieczenie 26 zł

RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - romek - Wczoraj 22:23:38

Silnik już po remoncie. Okazał się być w bardzo dobrym stanie, przede wszystkim kartery z ciasnymi gniazdami łożysk, parowe i nie pęknięte. Minusem jest to że było tam tyle rdzy że aż były wżery w komorze korbowej ale to nic. Skrzynia, sprzęgło ok. Wał jak pisałem Moretti, góra no-name (wykonany tak świetnie że w kanale dolotowym była niedoróbka odlewu która wyglądała jak błona dziewicza), łożyska NSK. Cylinder to jednak oryginał i jest w stanie do szlifu, zostawię go sobie. Musiałem jeszcze wymienić tuleje mocujące silnik i tu trochę poległem ale się ogarnie. Ja sam nie robię remontów silników, daje to znajomemu. Silnik woziłem potem przez parę dni w bagażniku, wczoraj podczas przerwy w pracy coś mnie wzięło sprawdzić czy zaskoczy na resztkach paliwa w komorze, no i od strzała.

A tu cała reszta. Coraz bliżej końca. Wstępnie wypolerowany ,wahacz pomalowany ta farba co pokazywałem. Uruchomione tylne amortyzatory bo były zatarte, urwane obydwa ich mocowania :F był problem z zapieczonym sworzniem stopki i niestety był konieczny palnik przez co zeszło nieco lakieru i tak zniszczonego w tym miejscu .To czarne to taki środek 2w1 konwerter rdzy i podkład. Tak zostanie. Same stopki odmalowane, natomiast podnóżek jest współczesny bo tamten był za bardzo rzeźbiony. Jeszcze jeden solidny dzień pracy i będzie wstępnie skończony , ale czekam na paczkę z aliexpress z krążkami polerski no i będę musiał popodmieniac niektóre śrubki żeby za ładne nie były. Myślę czy dawać do niego długi gumowy chlapacz (węgierskie tak miały) czy mały polski daszek.