![]() |
Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g (/showthread.php?tid=55183) Strony: 1 2 |
RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - romek - 29-03-2025 07:31:14 Czemu miałoby być ciężko ? Razem ze ślimakiem 160 zł kosztował RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - Piotrekdriver1 - 29-03-2025 10:47:12 Byłem na trzech stacjach i nie chcieli podbić przeglądu bo nie ma tabliczki,brak kierunkowskazów,brak świateł stopu i tak dalej i tak dalej. RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - romek - 29-03-2025 12:49:45 Jedyne do czego można się przyczepić z tego co napisałeś to tabliczka znamionowa. Omawialiśmy to wielokrotnie. W tym przypadku jednak jest (można dyskutować czy jest dobra bowiem nie zawiera nr ramy). Drugim są boczne światła odblaskowe - szybki temat do zrobienia, ale przy rejestracji na zolte mnie nie dotyczy. Światło stop dotyczy pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 1 stycznia 2009 r. Kierunkowskazy natomiast są wyposażeniem które MOŻE być a nie musi, nawet w nowych pojazdach. Jeśli pojazdem jest motorynka to często marudzą o licznik ale przepis stosuje się do pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy z dniem 1 stycznia 2016 r. Który diagnosta tego nie wie to powinien się wstydzić i cieszyć że nie trafił na kogoś kto pchnąłby ta sprawę wyżej. A przyjedź do takiego Jawką to w ogóle nie będzie wiedział co ma zrobić jak nie ma numeru na ramię (bo i być nie musi ale jest jeden warunek). RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - Piotrekdriver1 - 29-03-2025 14:30:25 No właśnie czyli jak ktoś zarejestrował motorower z Węgier po 2009 i 2016 to może mieć problem.A z motorynką szczególnie że względu na brak licznika. RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - romek - 29-03-2025 17:45:18 Dlatego należy zadbac żeby data pierwszej rejestracji była jako 1.01 roku produkcji. Choć nie była to w sensie ścisłym rejestracja to według tamtego prawa jednak dopuszczenie do ruchu (u nas też pełnoprawnej rejestracji nie było wtedy). Datę na 1 stycznia roku produkcji ustala się wtedy gdy nie jest możliwe ustalenie dokladnej. Tak mam w 2352W. W przeciwnym przypadku doszedłby jeszcze wymóg pełnego 17 znakowego numeru VIN (od 2003r). Kupiłem go zarejestrowanego już od handlarza w zeszłym roku i to w zasadzie było jedyne o co się chciałem dowiedzieć przez telefon. Jako ciekawostka co do tego, mam jeszcze na żółtych motorynkę i T1 - rejestrowane w jednym urzędzie ale przez innych urzędników. T1 ma wpisane 1.01.1982 a motorynka faktyczny dzień rejestracji czyli czerwiec 2021 ![]() RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - Debesta - 02-04-2025 00:55:31 [/size]Wiesz Pan co? Nie kupuj Pan tego wału Moretti, bo napiszę pismo do św Pamięci Krztowa i pójdziesz do piekła za to na 25 lat. Kup ten wał i nie stosuj klina https://www.jackmotors.pl/oldtimer/wal-korbowy-romet-komar-silnik-s38 Moretti nie ma takiej jakości, tu wszystko się zgadza a i cena okuratna. Tylko najlepiej zadzwoń Pan do jich i powiedz Pan żeby wycentrowali taki jeden wał bliżej prawdy, lub wybrali taki najbliżej prawdy. Na 10 sztu trafił mi się jeden taki źle wykonany i nie dało rady go wycentrować nawet w jakiś sposób. RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - romek - 02-04-2025 12:31:30 Na dzień dzisiejszy wał jest już kupiony, centrowanie majster mi sam sprawdzi. Do 2352 też kupowałem Moretti ważne że pasował RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - romek - 03-04-2025 19:47:16 Kadet już zarejestrowany na żółte (nie bez problemów które na szczęście udało się rozwiązać). Dostałem bardzo fajna tablicę która jednocześnie jest bieda-indywidualna jak też pierwsza wydana na nowym wyróżniku. ![]() Koszta rejestracji łącznie to 776 zł z czego: Rzeczoznawca 500 zł Przegląd 100 zł Wydział komunikacji 120 zł Ksera, przesyłki 30 zł Ubezpieczenie 26 zł RE: Romet Kadet M780W '88 tabakowy, miedziany a może to g - romek - Wczoraj 22:23:38 Silnik już po remoncie. Okazał się być w bardzo dobrym stanie, przede wszystkim kartery z ciasnymi gniazdami łożysk, parowe i nie pęknięte. Minusem jest to że było tam tyle rdzy że aż były wżery w komorze korbowej ale to nic. Skrzynia, sprzęgło ok. Wał jak pisałem Moretti, góra no-name (wykonany tak świetnie że w kanale dolotowym była niedoróbka odlewu która wyglądała jak błona dziewicza), łożyska NSK. Cylinder to jednak oryginał i jest w stanie do szlifu, zostawię go sobie. Musiałem jeszcze wymienić tuleje mocujące silnik i tu trochę poległem ale się ogarnie. Ja sam nie robię remontów silników, daje to znajomemu. Silnik woziłem potem przez parę dni w bagażniku, wczoraj podczas przerwy w pracy coś mnie wzięło sprawdzić czy zaskoczy na resztkach paliwa w komorze, no i od strzała. ![]() A tu cała reszta. Coraz bliżej końca. Wstępnie wypolerowany ,wahacz pomalowany ta farba co pokazywałem. Uruchomione tylne amortyzatory bo były zatarte, urwane obydwa ich mocowania ![]() ![]() |