![]() |
Jaki kask polecicie na Komara - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Poradniki, instrukcje i schematy (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Jaki kask polecicie na Komara (/showthread.php?tid=52542) Strony: 1 2 |
RE: Jaki kask polecicie na Komara - Thomassino - 02-09-2021 20:45:24 Ok kask już jest... i powiem szczerze że ciężko się przyzwyczaić do takiego wielkiego łba ![]() Fakt jest taki że nigdy nie miałem kasku na głowie, kasku tego typu. Wiem ze to kwestia przyzwyczajenia i tylko ja to tak postrzegam a inni uważają to za cos normalnego, ale schiza hehe. Co do samego kasku, jest super... fajny w czarnym macie z dobrym wykończeniem i extra kształtem. Szczerze polecam ![]() RE: Jaki kask polecicie na Komara - Dawdzio - 02-09-2021 21:55:13 Też się nie mogłem przyzwyczaić, szczególnie że długo jeździłem w orzeszku z luźno związanymi paskami skóry. RE: Jaki kask polecicie na Komara - romek - 14-03-2023 21:58:12 Kolega ładnie odkopał, ale jak już odkopane to napiszę tylko że nie rozumiem ludzi którzy jeżdżą w orzeszkach na komarze. Jeśli już trzymać się epoki, to wtedy na motorowerze jeździło się bez kasku, a kto jeździł w kasku był wyśmiewany ![]() RE: Jaki kask polecicie na Komara - Dawdzio - 14-03-2023 23:16:22 Owszem. W pierwszej połowie lat '60. RE: Jaki kask polecicie na Komara - romek - 15-03-2023 00:38:06 Na motocyklu może i tak, na motorowery na pewno dużo później wszedł obowiązek. PORD z 1983r mówi tylko o kasku dla motocyklisty i pasażera, motorower to chyba dopiero 1992r. RE: Jaki kask polecicie na Komara - Dawdzio - 15-03-2023 01:18:53 https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19830060035 Rzeczywiście, w 1983 wspominają jedynie o motocyklach, a motorower pojawia się tylko na początku, gdzie określa się jego prędkość na drogach dla rowerów oraz rowerów i pieszych. Zasugerowałem się poniższym artykułem: https://motormania.com.pl/newsy/swiat/historycznie-motocyklizm-w-latach-1948-1983/ Ale tam jest "powyżej 60ccm", nie poniżej, jak błędnie mi się wydawało. Muszę zajrzeć w wolnej chwili do książek, może tam coś będzie. RE: Jaki kask polecicie na Komara - grissley - 25-07-2025 03:55:42 Wykopię kolejny temat... Dwa lata temu weszła nowa norma na kaski - 22.06 zamiast 22.05. Dużo więcej testów i większa oczekiwana wytrzymałość. Ale o co chodzi. Po pierwsze policzki muszą być zakryte, więc legalnego nowego orzeszka już się nie kupi. Nie wiem, czy smerfy w Polsce sprawdzają homologację, ale ja np zagranicą wolę nie ryzykować, bo tu ordnung muB sein. Dodatkowo, żeby sprostać tej normie, nowe kaski są koszmarnie zabudowane, nawet te niby otwarte. I są ciężkie. Jak się wnerwię to kupię orzecha z epoki (nie wiem, co na to wraże smerfy...), bo prawie każdy z tych nowych w trakcie nasadzania na łeb mało mi uszu nie oberwie, a nakładać to najlepiej by chyba młotkiem ![]() I żeby nie było - piszę o otwartych. Nie potrafię założyć nowego integrala, a wręcz bym się tego bał, bo mógłbym nie zdjąć... RE: Jaki kask polecicie na Komara - Bob_Harley - 25-07-2025 08:44:11 ja też mam wielki łeb i jakoś nie mam problemu żeby założyć takiego LS2 integrala XL a nawet szczękowy L RE: Jaki kask polecicie na Komara - romek - 25-07-2025 19:45:37 Generalnie polecam szukać coś z LS2 dobry stosunek ceny do jakosci Jaki kask polecicie na Komara - sbanys - 25-07-2025 21:27:36 Za LS2 przemawia jeszcze jedna rzecz. Na chińskim allegro zawsze możesz dokupić wyściółkę gdyby oryginalna sie wytarla, sprała lub zniszczyła tak samo wizjer. Co w przypadku innych marek jest nieosiągalne. Wiem bo parę lat temu szukałem wyściółki do Sharka po jakimś czasie udało się dopiero gdzieś na jakiejś francuskiej stronie znaleźć i nie było tano ale lubie ten kask i mam do niego sentyment. Mam też LS2 MX702 i dokupowalem wizjer u chińczyka i jakościowo super. Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka RE: Jaki kask polecicie na Komara - tomangelo - 25-07-2025 22:12:32 Pytanie: tylko nowe kaski mają spełniać tę normę, czy jak mam jakiś kask kupiony X lat temu nieznanej mi normy to powinienem go wymienić? RE: Jaki kask polecicie na Komara - romek - 25-07-2025 22:41:49 Raczej nie, przepisy mówią o ,,warunkach technicznych " ogólnie. RE: Jaki kask polecicie na Komara - grissley - 26-07-2025 00:22:02 (25-07-2025 08:44:11)Bob_Harley napisał(a): ja też mam wielki łeb i jakoś nie mam problemu żeby założyć takiego LS2 integrala XL a nawet szczękowy LWidocznie nie aż taki wielki ![]() (25-07-2025 22:12:32)tomangelo napisał(a): Pytanie: tylko nowe kaski mają spełniać tę normę, czy jak mam jakiś kask kupiony X lat temu nieznanej mi normy to powinienem go wymienić?Kaski produkowane chyba po kwietniu 2023 muszą spełniać normę 22.06. Te wyprodukowane wcześniej, zgodne z 22.05, można sprzedawać aż wyczyści się magazyny. Generalnie, kask na głowie ma być homologowany zgodnie z normą ECE obowiązującą w dniu produkcji. Chyba, że był wyprodukowany zanim wszedł obowiązek homologacji. O ile to jest orzech z epoki to pewnie nie ma problemu, ale bardzo fajne (wizualnie) współczesne chińczyki to już mandat jak za brak jakiegokolwiek kasku. Przynajmniej teoretycznie. Ja upatrzyłem takie coś (Aviator ST): [attachment=23693] Byłoby idealne, gdyby ta blenda (wizjer) była przezroczysta, a nie ciemna... Te LS2 to o którymś konkretnie modelu mówicie? Podobał mi się OF606 ale po pierwsze coś tak nie do końca pasowało, po drugie to już jest norma 22.06, czyli maksymalnie zabudowany, a po trzecie Jak biorę XL to skorupa jest na XL-XXL i wielkie to jest na łbie niesamowicie, jak hełm u astronauty. Ten też wygląda spoko, ale norma 22.06 i nie ma jak przymierzyć...: https://www.tradeinn.com/f/14061/140616898/cgm-191g-pix-sprint-short-screen-kask-otwarty.webp |