![]() |
Ogar 200 by Stachu - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Ogar 200 by Stachu (/showthread.php?tid=51913) |
RE: Ogar 200 by Stachu - Jorginsson - 28-03-2021 22:04:37 Spoko, nie było tematu. Ania już wcześniej o nich wspominała i ja kojarzyłem, że są całe... więc nie wziąłem pod uwagę, że można to też tak zrozumieć i się niepotrzebnie wychyliłem - najważniejsze, że się ostatecznie dogadali ![]() Zdrówka! RE: Ogar 200 by Stachu - Stachu_ - 29-03-2021 01:47:37 Tak jak zapowiadałem dziś na stół trafił silnik. Przed remontem palił ale... 1. ciężko chodziły biegi 2. Kopniak nie odbijał i się nie zazębiał więc albo poszedł półksiężyc albo grzechotka, ostatecznie mogła jeszcze sprężyna pęknąć albo nie wiem co ![]() W silniku na bank wymieniam wszystkie uszczelniacze, uszczelki i łożyska - 70 zł Dziś zdjąłem prawą pokrywę silnika i siłowałem się łożyskiem które nie chce wyjść... może macie jakiś "domowy" sposób na jego wyjęcie? Ostatecznie pójdę do majstra, przyspawamy jakąś rurkę i wyjdzie. Nie mam ściągacza bezwładnościowego a nie będę specjalnie dla jednego łożyska kupował sprzętu. Może okoliczny mechanik ma to też podpytam. Po nieudanej próbie wyjęcia łożyska stwierdziłem że zleje z silnika olej. I co ? oleju nie było... Dosłownie. Nawet kropli nie uronił. Trochę się obawiam jaki mogło mieć to wpływ na całe bebechy ? Następnie odkręciłem lewą pokrywę silnika i w sumie nie było źle, dosyć czysto (znowu brak oleju...) ale chyba jest za luźny łańcuch sprzęgłowy bo wyciera karter od dołu. No i oczywiście widoczny brak szpilki kosza sprzęgłowego i całej jej zawartości (sprężyna itd). Zastanawiam się w sumie czy wymieniać tarcze sprzęgłowe ale to się jeszcze zobaczy. Plan na następne "posiedzenia" warsztatowe to oczywiście dalsze rozkręcanie silnika. kolejno: zapłon, sprzęgło, cylinder i głowica, no i rozpoławiamy dziada. Trochę fotek z dziś - https://photos.app.goo.gl/QGD3xkXhQbFkP7rj7 Do następnego! Edit - pytanko - Jak wyjąć mocowanie dźwigni zmiany biegów (niby wybić ale nie idzie) Może macie jakiś pomysł jak bezinwazyjnie to zrobić czyt. bez niszczenia mocowania i obłupywania karterów ? Podobno "bez młota to nie robota" Jak to mi Joozek ostatnio powiedział ![]() RE: Ogar 200 by Stachu - Bob_Harley - 29-03-2021 01:57:20 Z tym olejem to podobna sytuacja jak w moim Ogarku ![]() ![]() RE: Ogar 200 by Stachu - Debesta - 29-03-2021 04:32:24 Stachu tarcze w razie co to kup sobie oryginalne tarcze z np jackmotors. Z duellsami i tymi najtańszymi korkowymi sa same problemy. A co do łożyska w pokrywie, to prosta sprawa. Znajdź jakas śrubę i nakrętkę z tym samym gwintem, nakręć ja na śrubę. Znajdź jakas tulejkę, lub duza nakrętkę, ktora bedzie miała srednice wewnątrz ciut wieksza niz lozysko, no i zeby niższa nie byla (zeby lozysko ci w nia wpadło). Pod nakrętkę na śrubie podłóż podkładkę, tak by się zaparła o tulejkę. Śrubę przyspawaj do lozyska (tak, przyspawaj, anie posmarkaj), poczekaj półtorej minuty aby aluminium się rozszerzyło i kręć nakrętką względem śruby, aby wyjąć łożysko. Wazna sprawa by tulejka byla równolegle ucięta i śruba w miare prostopadle przyspawana, w innym razie moze wyłamać dekiel (lozysko bedzie się kosiło). Mozesz też co obrót luzować nakrętkę, by rozładować naprężenia. Tak, za łożyskiem jest blaszka i oring. Nie macie sie czym przejmować, ponieważ i tak sa juz zużyte. Tam jest dosyć dziwny oring, najlepiej ze starym udać sie do hurtowni i dobrać, bo okragly nie zda egzaminu. RE: Ogar 200 by Stachu - Stachu_ - 29-03-2021 11:38:43 (29-03-2021 01:57:20)Bob_Harley napisał(a): Z tym olejem to podobna sytuacja jak w moim Ogarku Po zakupie było sucho... ja tak prawie 3 lata śmigałem, nie często ale i tak. Mowa o niejakim CICHY525. Też próbowałem metody z gwoździem, nawet śruby przerabiałem ale moje mini imadeło za 3 podejściem rozłożyo się na części pierwsze i zaprzestałem dalszyh prób. Jak chcesz mieć profeska sprzęt do tego to tak to wygląda https://allegro.pl/oferta/sciagacz-bezwladnosciowy-do-lozysk-mlotek-10-32mm-7778011217 Nie wydam teraz 100 zł na ściągacz, nie mam warsztatu i wątpię że będę miał więc dam sobie spokój i wybrubuję metodę Debesty z dospawanym ściągaczem. Zobaczymy jak pójdzie. RE: Ogar 200 by Stachu - Debesta - 29-03-2021 13:09:01 Będzie Debesta zobaczysz ![]() RE: Ogar 200 by Stachu - łogór 200 - 29-03-2021 13:18:57 Zeby wogole lżej było walczyć z tym łożyskiem to wypadało by ten karter wpierw porządnie nagrzać tak na około 100 st. Wtedy łożysko albo samo wypadnie albo będzie je o wiele łatwiej wyciągnąć i nie trzeba sie będzie tak siłować. Z każdym łożyskiem w oprawie aluminiowej powinno sie tak w sumie postępować. Na zimno szkoda męczyć gniazda. RE: Ogar 200 by Stachu - Spaceman164 - 29-03-2021 14:20:53 Mam takie małe pytanie, wszyscy mówią żeby przerwa na świecy Iksra wynosiła 0,4/0,5mm ale znowu na gmoto w opisie pisze, że przerwa ma być 0,7mm to co w końcu? https://gmoto.pl/swieca-zaplonowa-iskra,78002.html RE: Ogar 200 by Stachu - łogór 200 - 29-03-2021 15:36:53 (29-03-2021 14:20:53)Spaceman164 napisał(a): Mam takie małe pytanie, wszyscy mówią żeby przerwa na świecy Iksra wynosiła 0,4/0,5mm ale znowu na gmoto w opisie pisze, że przerwa ma być 0,7mm to co w końcu? https://gmoto.pl/swieca-zaplonowa-iskra,78002.html Jezusie nie wierze... Napisane jest że tyle ma fabrycznie ustawione a już pod siebie sobie trzeba samemu ustawić ![]() RE: Ogar 200 by Stachu - Stachu_ - 29-03-2021 17:03:54 (29-03-2021 13:18:57)łogór 200 napisał(a): Zeby wogole lżej było walczyć z tym łożyskiem to wypadało by ten karter wpierw porządnie nagrzać tak na około 100 st. Też nie poszło... z tego co wiem to nie powinno się nagrzewać pokryw powyżej 80 stopni ale mogę się mylić RE: Ogar 200 by Stachu - Spaceman164 - 29-03-2021 17:35:03 [/quote] Jezusie nie wierze... Napisane jest że tyle ma fabrycznie ustawione a już pod siebie sobie trzeba samemu ustawić ![]() [/quote] Są osoby, które dopiero zaczynają z tym zabawę więc mogę czasem czegoś nie wiedzieć, w końcu po coś to forum jest nie? RE: Ogar 200 by Stachu - wazniak96 - 29-03-2021 19:09:26 To może zamiast tego spytaj jak używać wyszukiwarki? Czy może myślisz, że w ciągu 10 lat się coś zmieniło? ![]() RE: Ogar 200 by Stachu - Debesta - 29-03-2021 19:40:46 Łogór, czy posiadasz tajemniczą technologie wytwarzania spoin spawalniczych/przetopowych na zimno? RE: Ogar 200 by Stachu - Spaceman164 - 29-03-2021 21:36:57 (29-03-2021 19:09:26)wazniak96 napisał(a): To może zamiast tego spytaj jak używać wyszukiwarki? Czy może myślisz, że w ciągu 10 lat się coś zmieniło? No nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie, jeszcze rok przed założeniem tutaj konta wszystkiego się dowiadywałem z szukania na necie a niedawno odkryłem to forum. RE: Ogar 200 by Stachu - wazniak96 - 29-03-2021 22:01:38 To nie znaczy, że teraz masz przestać szukać samodzielnie rozwiązania i poruszać makówką. Przykład pytania ze świecą.. nie wiesz to wypróbuj w kilku konfiguracjach i sam zobaczysz jak się silnik zachowa na zbyt dużej lub zbyt małej przerwie i na jakiej przerwie Ci działa najlepiej. Po prześledzeniu paru wątków powinieneś wiedzieć w jakich okolicach szukać "idealnego" rozwiązania. Przychodząc z każdą duperelą na forum to się niczego nie nauczysz. Dobra, koniec dyskusji bo tu temat Ogarka Stacha, a wyszedł całkiem niezły offtop :/ |