![]() |
Zaplon Komar - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Zaplon Komar (/showthread.php?tid=51011) Strony: 1 2 |
RE: Zaplon Komar - Nicky138 - 30-08-2020 12:59:43 wszystko oryginalne sprzed tam 40 lat.. zaplon byl ustawiany od 1,8mm do 3mm teraz opoznilem nie wiem o ile ale duzo juz mi sie nie chce mierzyc i dalej to samo, ch z tym komarem ![]() RE: Zaplon Komar - Nicky138 - 07-09-2020 19:06:59 Hello ![]() RE: Zaplon Komar - Norweski Zomowiec - 07-09-2020 19:26:59 (07-09-2020 19:06:59)Nicky138 napisał(a): Hello To jest zabawa w ciuciubabkę z tymi zapłonami rometa Co to znaczy wymieniane po 5 razy? Napisz dokładnie co, czy części z dzisiejszych czasów lub z epki? jak z epki, to nowe? Cytat:iskra jest ale tylko na bardzo wysokich obrotachMoże coś z magneto nie tak? A może łapie lewe powietrze i nie trzyma niskich obrotów? RE: Zaplon Komar - Nicky138 - 07-09-2020 20:35:49 no wlasnie obok mam kadeta, w nim wystarczy chuchnac w strone kopki i iskra jak blyskawica, wymieniane cewki, kondki, platyny, i nowe i stare uzywane , kable wn i fajki z ciekawosci wyciagnalem caly zaplon z kadeta i wsadzilem do komara ale dalej to samo ![]() albo minimalne przerwy albo nie ma jazdy ![]() RE: Zaplon Komar - Norweski Zomowiec - 07-09-2020 20:47:08 Jak wsadzałeś inny sprawny zapłon i dalej tak się zachowuje, to coś nie tak z silnikiem. A wsadź także z tego kadeta gaźnik do tego komara i sprawdź oraz rzuć okiem na łączenie gaźnika do cylindra Oraz zrzuć tłumik, zostawiając kolanko i sprawdź, jak się zachowuje RE: Zaplon Komar - Nicky138 - 07-09-2020 23:29:28 gaznik sprawdzony bez zmian, tlumik sprawdzony bez zmian, laczenie gaznik cylinder i inne ok, im wieksze przerwy tym bardziej nie rowno pracuje wiec zostaje chyba zostawic jak jest, sprawdzilem caly silnik od gory do dolu i nie mam pojecia o co chodzi ![]() RE: Zaplon Komar - Norweski Zomowiec - 08-09-2020 08:27:10 Lewe powietrze od simmeringow? - sprawdź przez dezodorant Słaba kompresja? sprawdź ile barów generuje krzywy stożek wału? skręcone przeciwwagi wału? jak iskrownik oraz gaźnik są sprawne i pochodzą z innego kadeta - to nic mi nie przychodzi do głowy RE: Zaplon Komar - Nicky138 - 08-09-2020 10:15:57 simeringi zmienialem tez kilka razy sa ok kompresja nie wiem jak sprawdzic ale jest dobra co do walu (krzywy) to teraz jest bardziej prosty niz przed awaria kiedy jezdzil normalnie ![]() RE: Zaplon Komar - Norweski Zomowiec - 08-09-2020 18:20:49 Kompresje sprawdź w serwisach motocyklowych za 5zł. Jak pamiętam, to minimum 8 bar musi mieć, ale to na forum znajdziesz. Mam taki cylinder, gdzie silnik jakoś odpala, ale nie trzyma w ogóle wolnych obrotów dlatego, że po prostu zużyta została tuleja u góry i trza robić szlif. Może być to samo u ciebie... a z tym stożkiem wału, że jest bardziej prosty od przed awarią? Wyciągnij magneto, zakręć kopniakiem i czy stożek wału jest prosty? jak nie, jak bardzo krzywy jest? Zrób najlepiej filmik. RE: Zaplon Komar - Nicky138 - 09-09-2020 16:50:22 kiedy wszystkie 3 cewki pracuja na iskre to wtedy iskra jest jakiej jeszcze w tym komarze nie byla ![]() a z tym walem to przed awaria byl krzywy i nie zwracalem uwagi na niego bo jezdzil, stozek troche naprostowalismy, ogolnie wal jest do wymiany, bije gora dol (minimalnie) i na dodatek trzon tez jest lekko wygiety (nie wiem czy mozna naprostowac robota garazowa czy nie peknie) + bijacy tlok takze narazie nie mam checi tego robic bo nie wiem czy jest sens, a 2 nie wiem o co chodzi z iskra RE: Zaplon Komar - Nicky138 - 09-09-2020 19:44:09 ok chyba sprawa rozwiazana, na spokojnie poogladalem oba zaplony i winnym jest obudowa iskrownika bo po zamianie (wczesniej musialem cos zle ustawic) smiga jak kiedys ![]() ![]() RE: Zaplon Komar - Blizzard - 09-09-2020 22:59:38 Nikt jeszcze nie wspomniał o luźnym bolcu platynek ![]() |