![]() |
#2 Charcik Deca - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: #2 Charcik Deca (/showthread.php?tid=48302) |
RE: #2 Charcik Deca - trzcinka - 03-05-2020 01:14:52 Gdybym znalazł takie na olx albo gdzieś indziej pomyślał bym, że nowe trzymane pod kocem RE: #2 Charcik Deca - Jorginsson - 03-05-2020 01:20:08 Również doceniam pracę włożoną w kierunki, jakiej pasty użyłeś? RE: #2 Charcik Deca - Deecuu - 03-05-2020 13:22:52 Do kloszy ptóbowałem trochę lekkościerną z K2 ale ona nie daje takich fajnych efektów, a od taty dostałem taką starą z prlu i ona daje świetny efekt, czuć w rękach że jest szorstka: ![]() A czarne obudowy potraktowałem takim czymś: https://dwr.com.pl/p/676/24923/boll-plyn-do-plastiku-i-opon-500ml-produkty-boll-chemia-samochodowa.html Ponadto wypolerowałem ramke licznika, który mam zamiar zamontować. NIe był rozbierany i z przebiegiem 184km ![]() ![]() Przed: ![]() Po: ![]() RE: #2 Charcik Deca - Jorginsson - 04-05-2020 01:28:23 Ten lekki kurz dodaje szlachetności temu licznikowi, ramka już nie ma "patyny" więc chociaż to ![]() ale może uda się go wydmuchać robiąc inną mikro-dziurkę, a później obie zalepić ![]() RE: #2 Charcik Deca - Deecuu - 06-05-2020 19:53:09 Dziś nauczyłem się zaplatać koła ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: #2 Charcik Deca - Deecuu - 12-10-2020 23:46:09 Siemanko, pora na mały update ![]() w końcu wszystko pomalowane i zaczynam składać, no prawie, dalej czekam na bak i błotniki, ale podobno to tylko kwestia czasu. Silnik z motorydwanu po szlifie i portingu w Porting Studio, zapłon ori ale cewki ładowania wymienione na cewki świetlne, zrobiłem aby ładowanie było z obu już na 1 pozycji stacyjki. Całość instalacji spróbuje zrobić na 12V. Problemem w silniku będzie dorobienie króćca gaźnika, myśle nad przerobieniem tego od 14MC-mam jakiś dziwny więc można eksperymentować ![]() Poszukuje kogoś sprawdzonego do pochromowania bagażnika oraz pompki w dobrych pieniądzach ![]() Część pracy już za mną, dokupiłem kilka nowych części: -nowy cylek i tłok ze swożniem do 70 ZMD -W silniku nowa skrzynia biegów -Nowa lampa przednia -klosz lampy tył -dźwignia startera -zamek pokrywy -Lagi z bardzo małym przebiegiem, z tego co widziałem nie były otwierane -nowy napęd licznika -Nowe zębatki i łańcuch z epoki Plus jakieś inne pierdoły i drobnice. Praca powoli do przodu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: #2 Charcik Deca - Deecuu - 14-10-2020 22:47:42 Dzisiaj zamontowane lagi i cała półka przednia, dodatkowo wujek utoczył mi nowe pierścienie do lag. Książkowe 170ml oleju i pracują bardzo ładnie ale dokładnie to się sprawdzi w jeździe. Całego uroku, przynajmniej jak dla mnie dodają ori harmonijki na lagi, fakt faktem nowe ale widać ślad czasu, chociaż mam nadzieje że jeszcze trochę wytrzymają ![]() Niestety co by nie było tak dobrze mam problem z zamontowaniem schowka na akumulator. Otwory obok modułu nie zgrywają się z nakrętką w ramie, oraz lewy schowek i ten prawy z filtrem nie pokrywają się. Mam tylko nadzieje, że to nie krzywa rama... Jak się nie uda naprostować to będę szukał nowej, może coś się wykombinuje ![]() Pierścienie z teflonu: ![]() ![]() ![]() RE: #2 Charcik Deca - kaziq - 16-10-2020 21:54:40 Robota jest na wysokim poziomie, podoba mi się ![]() RE: #2 Charcik Deca - Deecuu - 17-10-2020 10:01:51 (16-10-2020 21:54:40)kaziq napisał(a): Robota jest na wysokim poziomie, podoba mi się Aktualnie chce przetestować patent od kolegi z forum gdzie zamiast cewek ładowania daje cewki świetlne. Znalazłem zapłon o numerze, który świadczy, że to 12V i taki chce dać regulator i aku. Fakt faktem w oryginalnych podobno padają impulsatory, mi przez dwa lata padł jedynie jeden moduł ![]() Ale nie wykluczam zakupu nowego nawet ze względu na dostęp części zamiennych RE: #2 Charcik Deca - Deecuu - 01-12-2020 23:57:06 Niestety praca stanęła na dość długo z winy krzywej ramy. Wczoraj odebrałem z malarni nową i od razu zabrałem się do pracy ![]() ![]() ![]() ![]() kolejny problem jaki napotkałem to laga przednia, śrubka z boku puszczała olej, jak się okazało gwint jest bardzo słaby. Zamówiłem helicoile i spróbuje nimi to naprawić. Na dzień dzisiejszy tak się prezentuje: ![]() ![]() ![]() Nowa oś: ![]() Boczki i błotniki ![]() ![]() ![]() Przełączniki: ![]() Mam nadzieje że skończe wszystko przed nowym rokiem haha ![]() Dodatkowo kupiłem zamiennik klosza na tył, strasznie trudno wchodzi w obudowę i bardzo skrzypi, w sumie musiałem na siłę go wcisnąć, jest jaśniejszy od oryginału i plastik jest cieńszy. Trochę boje się że może pęknąć przy zakładaniu. Miał ktoś z was podobne problemy? Czy mi trafił sie wadliwy RE: #2 Charcik Deca - Deecuu - 08-12-2020 00:29:00 Chart coraz bardziej zaczyna nabierać kształtów i coraz bliżej do końca ![]() Około pół roku temu kupiłem nowy łańcuch rometowski niby do charta jednak jest za długi o 2 ogniwa, jak to skrócić aby nie uszkodzić za bardzo reszty łańcucha? ![]() ![]() ![]() Znaczniki umyte, teraz nowe przewody i instalacja gotowa ![]() ![]() Taki regulator, tylko jak to podpiąć? ![]() RE: #2 Charcik Deca - Michał - 08-12-2020 00:40:33 Regulator napięcia: https://www.bikepics.com/pictures/1932601/personal-photos-p1 A co do łańcucha to ja szlifuję sworzeń z jednej strony ogniwa, a później wybijam go za pomocą twardej śruby. RE: #2 Charcik Deca - Deecuu - 08-12-2020 00:55:55 (08-12-2020 00:40:33)Michał napisał(a): Regulator napięcia: Dobrze zrozumiałem schemat? ![]() RE: #2 Charcik Deca - Michał - 08-12-2020 01:16:42 x - akumulator "+". 1 - masa, 2 dół - cewka ładowania, 2 góra - wolne. Kwestia tego jak masz podłączone cewki w iskrowniku, ze schematu wynikałoby, że ten regulator jest do cewek masowych, do bezmasowych pasowałoby coś innego poszukać. RE: #2 Charcik Deca - Deecuu - 08-12-2020 02:23:41 Mam cawke ładowania bezmasową dlatego dwa przewody do podpięcia idą na regulator |