![]() |
Chart LC RoberTa - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Chart LC RoberTa (/showthread.php?tid=47388) |
RE: Chart RobeRta - robert2006p - 11-09-2018 20:50:57 Króciec już przerobiony gwinty porobione w podstawce membrany,sruba blokady wybieraka biegów przerobiona bo orginalna się nie miesciła. Jutro docinam uszczelki,poprawiam gwinty. Panowie ma ktoś jakiś schemat jak powinna być zlożona skrzynia biegów i co w niej powinno być ![]() ![]() Nie powinno być na wałkach skrzyni jakiś podkładek niwelujących luz ? RE: Chart RobeRta - kdudka - 11-09-2018 21:11:32 Podkładki dystansujące powinny być, choć ja w nieotwieranym silniku nie miałem. Nie_miętki ma na chomiku chyba serwisówkę. Bij do niego ![]() RE: Chart RobeRta - stqc - 11-09-2018 21:23:33 Podkładki to już sobie samemu musisz dorobić i ustalić gdzie jaka będzie dobra RE: Chart RobeRta - robert2006p - 12-09-2018 19:46:29 Poprawiłem kanały w skrzyni korbowej,podocinałem uszczeleczki z tektury uszczelkowej,poprawilem oraz pogłebilem gwinty. Jutro jeszcze przymierzę skrzynie biegów sprawdzę czy chodzi i skrecam połowki ![]() RE: Chart RobeRta - seler1500 - 12-09-2018 22:14:39 Jak z pompą wody, da się coś wpasować czy od podstaw? RE: Chart RobeRta - robert2006p - 12-09-2018 22:53:57 (12-09-2018 22:14:39)seler1500 napisał(a): Jak z pompą wody, da się coś wpasować czy od podstaw? To jest trudne pytanie bo nie chciałbym mechanicznie obciazać wału a patrząc z drugiej strony chcąc założyć pompę elektryczną będzie zapotrzebowanie na prąd 12v którego w tej chwili nie ma ![]() Gdybym zrobił mechaniczną chwilowo ta instalacja 6v mogła by zostać. Ach ![]() RE: Chart RobeRta - stqc - 12-09-2018 22:56:37 Wszystko tak super wyglada se chciałbym zobaczyć tutaj mechaniczna pompę ![]() RE: Chart RobeRta - seler1500 - 12-09-2018 23:14:26 Też jestem za mechaniczną, elektryczna wydaje mi się bardziej awaryjna - iskrownik - regulator - akumulator - pompa, sporo elementów może nawalić. RE: Chart RobeRta - robert2006p - 13-09-2018 20:28:24 W taki mrazie będziemy spawać zrobimy zabierak na wał a w dekiel sprzęgła wspawam pompę wody.Szukam pompy a tymczasem niespodzianka :)Już cieszy ![]() RE: Chart RobeRta - remix301 - 13-09-2018 20:39:50 Trzymam kciuki. RE: Chart RobeRta - DumDum - 13-09-2018 20:52:06 (12-09-2018 23:14:26)seler1500 napisał(a): Też jestem za mechaniczną, elektryczna wydaje mi się bardziej awaryjna - iskrownik - regulator - akumulator - pompa, sporo elementów może nawalić. Mechaniczna ma jeszcze jeden plus, jej prędkość zmienia się wraz z obrotami silnika. robert2006p, jak chcesz to mam pokrywę pompy od Minarelli. RE: Chart RobeRta - stqc - 13-09-2018 21:47:27 Elektroniczna pompę tez można przerobić w taki sposób aby zmieniają prędkość wraz z prędkością obrotowa silnika. Kwestia tylko tego aby pompa była w stanke osiągnąć takie same obroty jak mechaniczna RE: Chart RobeRta - robert2006p - 14-09-2018 21:41:38 W pracy wpadłem na pomysł że zabiorę silnik do domu w celu przy miarki i ewentualnych przemyśleń dotyczących doboru chłodnicy,filtra powietrza wydechu. Ale to by bylo za mało na dzisiaj włożylem szybko silnik w ramę przerobiłem podstawkę iskrownika o kąt róznicy pomiędzy wałem orginalnym a derbi sendy(ponieważ mam wał od sendy tak dla przypomnienia). No i tak sobie myśle iskara jest wiec napuściłem paliwa do gaziora założyłem nasadkę z wkretarka od strony sprzegła i zaczełem kręcić i skurczybyk odpalił ![]() Zgasiłem go i odpaliłem ponownie pozniej juz nie chciał zapalac bo wpust kola magnetycznego zrobiłem z podkładki i luzno mi to wszystko pasowało wiec kat zaplonu się przestawił i zakonczyłem dalsze próby. No godzina też taka raczej wieczorna i sąsiedzi byli by nie zadowoleni z chałasu wiec postanowiłem ze już nic nie kombinuje dzisiaj ![]() RE: Chart RobeRta - robert2006p - 18-09-2018 19:56:39 Coś musi się dziać w temacie wiec mam pare dodatkowych fantów ![]() -chłodnica o wymiarach 20x20cm -pompa wody minarelli -króciec ssący od am6 obrotowy,ponieważ ten orginalny trafiał wlotem prawie w ramę. -duzy filtr powietrza ale czuje ze jego przepustowość bedzie za duża wieć okrecę go dodatkowo cienką gąbeczką nasączona płynem do filtrów mokrych. RE: Chart RobeRta - robert2006p - 21-09-2018 20:29:28 Zrobiło się troszkę pod górkę pompa wody wymaga sporych przeróbek ponieważ trzeba zadbać o to zeby w przypadku uszkodzenia simeringu wodnego nie zalać silnika wiec pomyslałem narysowałem i bedzie trzeba to zrealizować ![]() A wiec będzie dodatkowy kanał pomiedzy simeringiem a łozyskiem jak walnie simer to wyleje plyn na zewnatrz silnika a nie do środka,dodatkowo żeby olej mi się nie wylewał przez łozyska w kierunku tego kanału muszę przedłużyc korpus pompy wody wytoczyć otwór pod simering. Trochę trzeba powycinać w deklu żeby włożyć tą pompę ale żeby to estetycznie i fajnie wykończyć będzie sporo dziubania ![]() Sorki za gramatykę oraz ortografię j.Polski nie był moją mocną stroną ![]() |