Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Dezamet 023 ciągnie olej ze skrzyni - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Dezamet 023 ciągnie olej ze skrzyni (/showthread.php?tid=43549)

Strony: 1 2

RE: Dezamet 023 ciągnie olej ze skrzyni - charper - 18-04-2017 01:22:17

Ludzie z wyobraznia uzywaja dobrych uszczelek. Nawet chinskie silniki chocby nie wiem jak tanio zrobione nie zawieraja nawet grama sylikonu. Producentowi zalezy zeby chociaz to pochodzilo do konca gwarancji. Na taka latwizne i druciarstwo jak sylikonowanie nie pojdzie zadna chinska fabryka, zas kobiety i owszem. Trzeba sobie kupic material na uszczelki i robic. Najlepiej zeby byl tej samej grubosci co fabryczny.

RE: Dezamet 023 ciągnie olej ze skrzyni - plusminus - 18-04-2017 01:54:08

Masz charper rację. Odpowiednia uszczelka załatwia sprawę przeważnie, ale.. Większość domorosłych mechaników wiadomo jak te silniki rozbierała- przeważnie śrubokrętem miedzy kartery, a składała każdą śrubę wkręcając na chama. To wszystko powodowało, ze kartery się wichrowały i czasami spotykam takie z odchyłką 0,5mm nawet pomiędzy przylgniami.
Co zrobić w domowych warunkach? Kawał szyby, arkusz papieru ściernego i kreda. Całą przylgnię znaczymy kredą, na szybie kładziemy papier i zjeżdżamy karter delikatnymi ruchami. Później najlepiej wygładzić jeszcze to jakimś drobniutkim papierem i dopiero można składać. Tylko teraz ważne będzie złożenie silnika 'na sucho' aby ocenić, czy nie zmieniliśmy tym zabiegiem dystansowania skrzyni, czy wału.

RE: Dezamet 023 ciągnie olej ze skrzyni - ananas - 18-04-2017 10:04:06

Ja składając silnik daję uszczelkę z klingierytu + pasta dirko i jestem zadowolony.

RE: Dezamet 023 ciągnie olej ze skrzyni - Simpepsi97 - 18-04-2017 10:27:31

(18-04-2017 10:04:06)ananas napisał(a):  Ja składając silnik daję uszczelkę z klingierytu + pasta dirko i jestem zadowolony.
O pasta dirko najlepsze co może być , większość silników samochodowych jest na to składane

RE: Dezamet 023 ciągnie olej ze skrzyni - ARES - 18-04-2017 17:02:50

Wymień simmering od strony sprzęgła kup jakiś lepszy i daj obowiązkowo podkładkę dystansową czy jak jej tam. A co do uszczelnień karteru to jak odtłuściłeś i dałeś silikon to ujdzie najlepiej uszczelka krigielitowa i silikon z 2 stron. Papierowa to wiadomo papirus dupiścirus ???