![]() |
Komar 3 dwójka wooolna - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Komar 3 dwójka wooolna (/showthread.php?tid=41159) |
RE: Komar 3 dwójka wooolna - Tomasso94 - 07-08-2016 11:20:32 Powiem tak: Zdejmij tłumik i zobacz jak wtedy komar będzie chodził. Możliwe że po prostu ma przytkany wydech. Jeśli to nie to, to wymień uszczelniacze na wale na nowe. Koszt jednego to około 3.50, a nie zaszkodzi. Jeśli komar nadal nie będzie miał siły to nie ma się co zastanawiać, tylko wymienić tłok i pierścienie po uprzednim szlifie cylindra, albo zakup całego kompletu cylinder plus tłok. Wymiana samego tłoka z pierścieniami to głupota, marnotrawienie części i nie daje nic, bo cylinder również się zużywa a setne milimetra grają dużą role. Jak byś go wymierzył średnicówką, na pewno wyszła by elipsa zamiast okręgu. Z moim komarem walczyłem identycznie i dopiero nowy cylinder rozruszał tego dziadka ![]() Aha, ważne jest sprawdzić czy nie masz luzu na łączeniu wału z korbowodem, sprawdź go podciągając delikatnie korbowód góra dół. RE: Komar 3 dwójka wooolna - Mechaniór - 07-08-2016 13:53:05 Wymieniłem platynki i niby coś to dało. Przez 30 minut kopałem żeby dowiedzieć się że miałem na złej pozycji stacyjkę. Dzięki Tomasso94, wyczekiwałem takiej rzetelnej odpowiedzi. Ogółem wymiana tłoka z pierścieniami nie była planowana ,ale z ciekawości razem z tatą sprawdzaliśmy i na starym tłoku w pierwszym wcięciu na pierścień nie było kawałka który blokował pierścień żeby nie poruszał się swobodnie. Raczej zaplanuję zakup nowego cylindra bo po paru kilometrach raczej pierścienie nówki i tłok nie padły. W starym cylindrze miałem problem z zerwanym gwintem przy łączeniu kolanka z cylindrem. Odrestaurator takie śmieszki zachowaj dla siebie. RE: Komar 3 dwójka wooolna - Odrestaurator - 07-08-2016 15:35:36 (07-08-2016 13:53:05)Komarzyna napisał(a): Odrestaurator takie śmieszki zachowaj dla siebie. No tak, człowiek chce pomóc, śledzi wątek, rozpisuje się i jeszcze dostaje za to zje*ke. RE: Komar 3 dwójka wooolna - Mechaniór - 07-08-2016 15:50:07 Odrestaurator ,ale ja mówiłem że platyny dobrze się zamykają , nie wiedziałem też co miałeś na myśli o twardości sprężynki. Wiadomo że z biegiem lat taki element może stracić kondycje ,ale pytałem się jak to sprawdzić a nie od razu wymiana. Co do twardości nie nie jestem magikiem wystarczyło zdjąć platynki aby przekonać się o kondycji tego elementu. Tak czy siak z tego co Tomasso94 pisał będę musiał wyczyścić cały tłumik. RE: Komar 3 dwójka wooolna - rafi555 - 07-08-2016 16:09:17 napisałem ci na poprzedniej stronie RE: Komar 3 dwójka wooolna - Odrestaurator - 07-08-2016 19:19:51 A no przeczyść, bij czymś twardym ale uważaj żeby nie uszkodzić chromu. Możesz też czegoś tam nalać i podpalić ale u mnie to nie działało. RE: Komar 3 dwójka wooolna - Mechaniór - 07-08-2016 21:31:37 Rafi555, nie zrozumiałem zbytnio o co ci chodziło z tymi pięcioma i ręką. tłumik przeczyściłem i bym go nawet obstukał ,ale przysłowie jedno jest takie "mądry polak po szkodzie". Na częściach których miał być chrom niestety nie ma go, jest coś innego (najwyżej założe kiedyś wątek o tym i opiszę). Co do biegu 2, nadal jest sałbiutki. Jedynie co przychodzi mi do głowy to przyśpieszanie zapłonu a jak to nie podziała to niestety trzeba będzie porobić przy cylinderku. Czyszczeniem tłumika niby fachowo niby nie. Pod pistolet od sprężarki podpiąłem butlę z mieszanką 4 rzeczy które same w sobie rozpuszczają. Troche nagaru wylało się i to wszystko. RE: Komar 3 dwójka wooolna - Mechaniór - 07-08-2016 23:01:36 Prawdopodobnie źle to zrobiłem, choć po wgłębieniu się w internet przeczytałem o sodzie kaustycznej lub krecie. RE: Komar 3 dwójka wooolna - charper - 07-08-2016 23:04:37 (07-08-2016 00:19:23)Komarzyna napisał(a): Koszt 15 złoty ,ale czemu robić coś co będzie miało mały wpływ. Platynki mam więc to nie problem. A gdy regulowałem zapłon w miejscu gdy tłok dochodzi do gmp to platynki rozwierały się i mogłem sprawdzić przerwę. Wychodzi na to że platyny są dobre. skoro wiesz lepiej to zwyczajnie nie trzeba ci pomoc. RE: Komar 3 dwójka wooolna - rafi555 - 07-08-2016 23:09:58 a no widzisz bez tych małych pięciu urządzeń wyrastających z ręki wiele nie zdziałasz RE: Komar 3 dwójka wooolna - Mechaniór - 08-08-2016 00:10:19 Charper nie to że nie potrzebna mi pomoc tylko mówię to co widzę i opisuję w tym temacie ... RE: Komar 3 dwójka wooolna - Odrestaurator - 08-08-2016 00:16:24 Zdejmij tłumik i przeczyść tylko kolanko jak możesz i jedź na samym kolanku zobacz jak wtedy będzie. RE: Komar 3 dwójka wooolna - Mechaniór - 08-08-2016 00:25:44 Odrestaurator próbowałem tej metody i dość słabo było :/ zostaje chyba szlif cylindra o ile nie ma jeszcze jakiejś metody. Btw nie mam motozbytu pod łapą ani na każdą zachcianke i staram się nie tracić pieniędzy na coś co może nie przynieść metody. RE: Komar 3 dwójka wooolna - Mechaniór - 08-08-2016 11:39:50 Wczoraj puszczając światło przez tłumik szedło na boki a raczej przez środek powinno. Wygląda że jest tam dużo nagaru RE: Komar 3 dwójka wooolna - rafi555 - 08-08-2016 11:46:37 albo na to że jesteś niepełno sprytny bo tak ma być nagar usuniesz po wypaleniu alpo tak jak koledzy wyżej pisali a świecenie nie pomoże |