![]() |
Regeneracja - czyszczenie gaźników. - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Regeneracja - czyszczenie gaźników. (/showthread.php?tid=39703) |
RE: Regeneracja - czyszczenie gaźników. - charper - 08-04-2016 23:51:23 jakbym miał wydac 70zł na ratowanie gmfa to chyba wolałbym jakiś bardziej cywilizowany gaźnik kupić za drugie tyle. zwłaszcza że już starych, niekoniecznie zużytych w cholerę za 20 złotych już nie chcą kupować bo mówią że za drogo. to co pisali wyżej, plus płukanie benzyną pod ciśnieniem i powinien działać. RE: Regeneracja - czyszczenie gaźników. - Mariusz - 09-04-2016 07:11:14 Wymiana na inny zawsze jest prosta do zrobienia. Chodzi o to žeby poratować to.co jest RE: Regeneracja - czyszczenie gaźników. - 175mateusz - 09-04-2016 12:58:12 to rozbierz, umyj, przedmuchaj, złóż, załóż, jeździj ![]() RE: Regeneracja - czyszczenie gaźników. - Mariusz - 10-04-2016 11:06:55 Zabieram się za regenerację po mojemu. Pierwsze dwa nie kpl gaźniki idą do roboty Braki.... no widać czego brakuje... wszystkiego. Jeszcze z pierwszego dysza nie chce się wykręcić.... RE: Regeneracja - czyszczenie gaźników. - Petronas - 10-04-2016 12:38:16 Zapsykaj WD 40 i poczekaj kilka minut i puści ![]() RE: Regeneracja - czyszczenie gaźników. - tipowg - 10-04-2016 12:39:29 Albo zamocz w ropie i użyj porządnego śrubokręta. RE: Regeneracja - czyszczenie gaźników. - plusminus - 11-04-2016 00:40:30 Aby tylko gaźnika nie myć w occie, bo pójdzie on od razu w śmietnik! Jakoś nie wiedzę tutaj tragedii. Z zewnątrz, owszem, można wyszkiełkować, ale najpierw z wewnątrz wymyć je pod ciśnieniem, poskładać w całość i powinny takie gaźniki chodzić. Aby nie było śladów utlenienia w środku nich. Będzie wtedy widać biały osad. Wtedy istnieje duża możliwość, że taki gaźnik ma uszkodzone kanaliki wewnątrz. RE: Regeneracja - czyszczenie gaźników. - Mariusz - 11-04-2016 09:11:33 Dlaczego tak sądzisz? Mycie w occie jest opisane w książce obsługi do WFMki z 1957r. Zrobiłem tak w mojej WSce 125 i pali jak popierdolona a gaźnik był ze stodoły z kurzu i dymu... Preparaty do mycia gaźników nie działały a ocet pięknie wymył brud. Dwie godziny w occie... Myślę że godzina też by wystarczyła.... ![]() Potem szlifowanie podstaw. A potem czyszczenie z zewnątrz... RE: Regeneracja - czyszczenie gaźników. - plusminus - 11-04-2016 18:24:48 Bo ocet to bardzo dobry utleniacz do kanalików gaźnika. ![]() RE: Regeneracja - czyszczenie gaźników. - Mariusz - 11-04-2016 18:55:54 Niby jak? Jak zostawisz w occie na cały dzień to może coś się stanie. Ocet rozpuszcza osady organiczne. Wystarczy moczenia około 30 minut i masz czyste. Potem przedmuchać i jazda. RE: Regeneracja - czyszczenie gaźników. - plusminus - 11-04-2016 19:11:24 Ocet reaguje z cynkiem, ołowiem (tworząc truciznę przy tym) a po podgrzaniu lub stosując chemiczny utleniacz, reaguje również z miedzią. Jeśli już czyścić gaźniki, to pod sprężonym powietrzem i ropą. RE: Regeneracja - czyszczenie gaźników. - Mariusz - 11-04-2016 19:20:32 No cóż każdy ma swoje metody. Jeśli skuteczne to znaczy że dobre. Niczego nie podgrzewam. Zostawiam samym sobie. Mam sprawdzone na WSce wiem że działa. RE: Regeneracja - czyszczenie gaźników. - plusminus - 11-04-2016 19:23:46 Takimi metodami działa do czasu. No ale już się nie wypowiadam, nie moje gaźniki. ![]() RE: Regeneracja - czyszczenie gaźników. - Mariusz - 11-04-2016 19:58:13 Ja nie twierdzę że to jest najlepsza metoda. Ale najlepsza jaką znam i przetestowałem za radą książki z 57roku. Wtedy nie było lepszych wynalazków. A preparaty do mycia gaźników w moim przypadku się nie sprawdziły. Ocet tak. Mam to do siebie że cały czas się uczę. Pytam na forum i proszę o konstruktywne podpowiedzi i nie zawsze można na nie liczyć. Mycie gaźników które leżały lata w piwnicach skrzyniach itd jest szczególnie trudne. A czy ropa nie jest za tłusta do gaźnika? RE: Regeneracja - czyszczenie gaźników. - joozek - 11-04-2016 22:37:21 A ja tak sobie czytam i czytam ... wnioski Panowie, wnioski ![]() |