Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Kilka pytań o łożyska, pierścienie - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221)
+--- Wątek: Kilka pytań o łożyska, pierścienie (/showthread.php?tid=39128)

Strony: 1 2

RE: Kilka pytań o łożyska, pierścienie - plusminus - 21-02-2016 19:38:51

Student powinien mieć choć troszkę myślenia twórczego i możliwości planowania. Jak stwierdzałeś czy łożyska są dobre? Jak sprawdzałeś czy uszczelniacze jeszcze spełniają swoje zadanie? Złożenie takiego silnika może skutkować jego nieodpaleniem ze względu na usterki. Jeśli jest rysa, nie będzie prawidłowego ciśnienia, a do tego może powodować to zapiekanie pierścieni. Łożyska i uszczelniacze po rozebraniu silnika często tracą swoja kondycję i często ciężko je założyć ponownie, aby pracowały jak powinny. 140zł na taki remont (wymiana łożysk, uszczelniaczy, szlif i tłok, to nieduża kwota jeśli mowa o przywróceniu tego silnika do jakiejkolwiek kondycji.

RE: Kilka pytań o łożyska, pierścienie - charper - 21-02-2016 19:48:50

(21-02-2016 01:16:01)borekk17 napisał(a):  ja na twoim miejscu bym cylinder zostawił założył nowe pierścienie i niczym się nie przejmował a co do łozysk kup nowe powbijaj i tyle w temacie a to że jedno lużno wpada a reszta nie to pewnie ktoś oszlifował je lekko
dobrze, róbcie tak dalej...

RE: Kilka pytań o łożyska, pierścienie - tipowg - 21-02-2016 19:56:53

Skoo już masz rozpołowiony silnik lepiej się sprężyć i wymienić łożyska i uszczelniacze.
Tak naprawdę będa kosztować koło 65-80 zł a z drugiej strony jeśli złożysz na obecnych może się okazać że za 50 km będziesz musiał drugi raz robić.
Tak wiem niby niewiele ale jak się grosze do kupy złoży to już sporawa kwota się składa.
Jednak na Twoim miejscu wolał bym miesiąc nie jeździć niż zaraz na nowo rozpoławiać silnik.

A kwestię finansową znam z autopsji bo przy składaniu swojego T1 utknąłem na głupich tulejkach przedniego zawieszenia ponad miesiąc.

RE: Kilka pytań o łożyska, pierścienie - Tomaszabc - 21-02-2016 20:38:01

Skoro tyle osób o tym pisze to może macie rację. Raczej kupie nowy zestaw almota bo jak mi wyjdzie kupić tłok almota za 30 zł + wysyłka + 40 zł szlif to wolę już spasowany zestaw kupić.
I te uszczelniacze i łożyska.

Co do łożysk jak sprawdziłem? To są łożyska FŁT. Kiedyś próbowałem takie łożysko rozbić. Tłukłem, tłukłem młotkiem i nie się nie rozbiło (tłukłem wtedy w łożyska ZZ czyli z metalowymi osłonkami). To nie są nietrwałe rzeczy, mają wysoką twardość a co za tym idzie wytrzymałość na ścieranie, szczególnie kiedy pracują pod obciążeniem niecałych 2 koni mechanicznych i ze smarowaniem. Zakręciłem łożyskiem wyjętym z karteru z łożyskiem nowym i nie stwierdziłem różnicy.
Uszczelniacze jak to uszczelniacze, dopóki mają pewny zapas gumy i nie mają wyszczerbień to sprężynka je dociśnie do łożyska. Olej też w silniku nie jest syntetyczny tylko raczej "półlepiszcze" mineralny.

RE: Kilka pytań o łożyska, pierścienie - charper - 21-02-2016 23:05:43

od kiedy trwałość łożysk określa się tłuczeniem młotkiem Wink
kup sobie fagi a nie pożałujesz. przeżyją ten Twój nowy cylinder. uszczelniacze to obojętnie jakie, ale na wał dwuwargowe.

RE: Kilka pytań o łożyska, pierścienie - adamus13715 - 21-02-2016 23:45:46

Łożyska polecam skf-y, i w sumie to lepiej zrób raz a porządnie tym bardziej że teraz pogoda jest ogólnie nie za bardzo, więc nic straconego