![]() |
4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek (/showthread.php?tid=33473) |
RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - nie_mientki - 17-07-2015 21:45:41 WOW. Kocham stare tejedynki. Tak bardzo że swoją "nówkę" tak będę stylizował(lagi i większy schowek). Mniam mniam. RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - Błażej - 18-07-2015 20:59:48 Eleganckie ! Mnie też się one podobają RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - Kanilox - 18-07-2015 22:28:58 No cacy fajne. Trafił ci się któryś z pompką mocowaną pod siedzeniem? RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - Szatek - 18-07-2015 23:53:29 Tak, ten zielony. W miejscu gdzie inne mają mocowanie pompki jest plastikowa osłona na kable. Widać to nawet na zdjęciu w galerii ![]() RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - Szatek - 20-07-2015 15:51:09 Dzisiejsza przesyłka: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak widać silnik jest oryginalny, ale niestety był już rozbierany. RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - nie_mientki - 20-07-2015 15:52:12 Mimo to WOW. http://imagizer.imageshack.us/a/img809/2553/fkdp.jpg Ale takiej okładki nie masz, nie? ![]() RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - Szatek - 20-07-2015 20:14:43 Okładki czy pokrowca? Mam tylko to co na zdjęciu. Instrukcja jest z okładką z jej pierwszej wersji jak widać ![]() RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - Szatek - 02-08-2015 16:51:40 Romet z Warki został zarejestrowany czasowo w związku z poprawieniem (w większości błędnych i brakujących - w tym istotny rok produkcji) danych w dowodzie. Pozostało tylko złożyć dokumenty do stałej rejestracji. Jeśli kogoś to interesuje, to niżej napisałem jak można to zrobić. Większość zależy od urzędu, bo w niektórych wbiją wcześniej adnotację bez problemu (np. w Warce, ale nie chciało mi się jechać specjalnie ponad 100 km w jedną stronę lub zajmować czas poprzedniemu właścicielowi) a w innych chcą opinii rzeczoznawcy. Aby zmienić dane musiałem wykonać przegląd z wynikiem negatywnym (koszt jak za zwykłe badanie techniczne) ze względu na niezgodności w dowodzie rejestracyjnym. Następnie na odwrocie wydrukowałem cztery zdjęcia: dwa całego motoroweru (drugie z widoczną tablicą rejestracyjną), numerów na ramie oraz tabliczki znamionowej. Kolejno musiałem złożyć wniosek o rejestrację czasową na "dziennik" (nie wiem jak to się fachowo nazywa), czyli chyba osobne rozpatrzenie danego problemu podczas rejestracji - czas trwania od dwóch tygodni. Po miesiącu Pani z urzędu zadzwoniła, że danych nie zmienią bo diagnosta oraz załączone zdjęcia nie są dla nich wystarczające i wspomniała o rzeczoznawcy - odmówiłem i chciałem wycofać dokumenty aby zrobić przegląd z pozytywnym wynikiem i już zarejestrować motorower mimo tych danych. Pani z urzędu niechętnie przyjęła to do wiadomości. Za dwa dni zadzwoniła ponownie, mówiąc że rozmawiali telefonicznie z rzeczoznawcą i wszystkie błędne dane zostaną zmienione oraz zarejestrują motorower czasowo. ![]() ![]() Z racji porządków wyprowadziłem wszystkie sprzęty: ![]() W następnym tygodniu składam dokumenty do stałej rejestracji dwóch Rometów i zabieram się za jednego z nich. RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - Petronas - 02-08-2015 21:11:14 A te instrukcje obsługi o dowody sprzedaży jak żeś wytrzasną ?? RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - Szatek - 02-08-2015 22:24:45 Tak jak pisałem, dosłał mi to poprzedni właściciel bo nie mógł tego znaleźć podczas sprzedaży ![]() RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - Szatek - 07-08-2015 13:53:19 Z dniem wczorajszym zielony Romet został rozebrany. Plan jest taki, aby na początek wypiaskować wszystkie elementy metalowe pokryte lakierem a następnie dokonać napraw blacharskich i dokupić (raczej sporej ilości) potrzebnych części. ![]() ![]() ![]() Jak na razie zbyt dużo nie zrobiłem, ale wyjąłem tulejki przedniego zawieszenia właściwie bez ich niszczenia. Posłużył mi do tego taki oto patent: ![]() Jak widać jest to zwykły pręt M6, kilka nakrętek i podkładek oraz blaszka o jednym boku równym średnicy wewnętrznej nóżki górnej, a drugim takim aby nachylona blaszka przeszła pod kątem przez tulejkę w nóżce. Dodatkowo otwór w blaszce powinien być większy niż średnica pręta (aby mogła się pochylić przy wkładaniu go) i oczywiście centryczny. Tulejki po ich złapaniu przez blaszkę, ładnie się wypycha poprzez wkręcanie nakrętki ![]() ![]() Mam problem z dolnymi uchwytami sprężyn - da się je w jakiś sposób wyjąć? Kręcenie nimi lewo/prawo oraz wyciąganie ich nic nie daje. Chciałbym pochromować nóżki ale z uchwytami tego nie zrobię - są z plastiku. Na schemacie jak widać są jako całość z nóżkami dolnymi. ![]() Zdjęta została także tabliczka znamionowa. Będę musiał zamówić taką jak na zdjęciu, tylko z odpowiednią nośnością. ![]() Mile są widziane komentarze ![]() RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - joozek - 07-08-2015 14:50:27 Ja te elementy nazywam ślimaczkami ![]() Co do piaskowania ... robiłem to po naprawach blacharskich ... spawanie, szlifowanie. Powodzenia RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - Szatek - 07-08-2015 16:07:46 Normalnie nie da rady tego wykręcić, przynajmniej u mnie. Może rzeczywiście trzeba będzie zeszlifować ten rant, zobaczymy. Chciałbym je po wyjęciu wymienić-dorobić. Co do piaskowania, to wiem że zrobiłeś to po naprawie ramy. Po prostu chciałem żeby było widać od razu w pełni stan ramy. Nie chcę żeby potem okazało się że coś gdzieś jeszcze trzeba zrobić bo wydawało się że jest dobrze . To że lekko zardzewieje w tym czacie to nic, można wypiaskować potem jeszcze raz. Ogólnie to trzeba ją w paru miejscach pospawać, poszlifować a nawet przyciąć (ktoś dospawał kawałek blachy w miejscu w którym opiera się stopka centralna gdy motorower na niej stoi). Trzeba też naprostować kilka elementów, dlatego wolę oddać to wszystko w ręce jakiegoś specjalisty bo chcę mieć to zrobione fachowo a nie amatorsko. Tylko kto takim czymś się zajmie? Nie pytam tu o konkretną osobę a fach. Blacharz? RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - joozek - 07-08-2015 23:51:30 Do 750 dorabiałem z A2 - nierdzewki - tak to wygląda ![]() Tak, ja naprawy blacharskie robię przed piaskowaniem. Najpierw porządnie ją umyłem, a potem szlifierka kątowa ze szczotką drucianą lub tarczą listkową i jazda ![]() ![]() Ja w sprawach blacharskich i lakierniczych jestem amatorem ![]() ![]() Blacharz ... to dobry pomysł ![]() RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - Szatek - 08-08-2015 00:33:46 Dlaczego dorabiałeś je z nierdzewki a nie plastiku, lub podobnego materiału, jak oryginał? Chodzi o twardość/dłuższą żywotność, tak? ![]() Tak szczerze, to nawet nie za bardzo chce mi się jechać tą szczotką drucianą ![]() ![]() Pytam o blacharza, bo on raczej w większości zajmuję się autami i nie wiem czy podejmie się takiego czegoś. Trzeba będzie zapytać ![]() |