![]() |
Universal Zenit '90 by JGNZM - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: Universal Zenit '90 by JGNZM (/showthread.php?tid=31001) |
RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie. - JGNZM - 11-12-2014 18:02:24 Rozebrałem Zenita do gołej ramy, oczywiście to co się dało. Stwierdziłem, że jeden widelec (tylko końcówka) odchodzi tak z 5 mm, ale to wyprostuję, tył jest raczej ok. Dzisiaj wykręcę to, czego nie udało mi się wykręcić ostatnio, bo było tak zardzewiałe. Tylny błotnik i bagażnik wyprostowałem, przedniego jednak nie udało się "resuscytować" ![]() O to mi chodzi ![]() Chyba zamówię za 30 zł z przesyłką przerzutki (pancerz, myślę, że jest to ten mechanizm z tyłu, manetka i linka). Wykręcę także kierownicę, papier 200, 500, 1200 wodny i jechana ![]() Dętka była łatana, ale ktoś to zrobił jakby był na kacu... Nie ma też tego drucika w wentylu (sorki, ale nie wiem jak to się nazywa) i wychodzi na to, że dętki muszę nowe kupić. Może jeszcze dzisiaj zrobię foto-relację z mojego garażu ![]() RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie. - JGNZM - 11-12-2014 21:25:12 Znalazłem przerzutkę favorit, będzie pasować? http://olx.pl/oferta/przerzutka-favorit-kolo-24-jubilat-CID767-ID85X2t.html Lampa przód pasuje od Universala? Siedzenie też raczej, bo u babci jest takowy Universal i chyba sobie z niego "pożyczę" te części ![]() RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie. - tomek458 - 11-12-2014 21:36:54 1. Przerzutka będzie pasować, 2. Lampka pasować będzie, ale nie będzie raczej oryginalna, 3. Siodełko też będzie pasować Musiałbyś napisać lub wrzucić zdjęcie, bo Universale produkowano przez długi okres czasu no i Uninversalem mógł być każdy model. RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie. - JGNZM - 11-12-2014 22:03:36 Ok, postaram się na najbliższy okres zrobić zdjęcia - na święta tam będę ![]() RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie. - Dawdzio - 11-12-2014 23:39:22 A ta "dźwignia do regulacji siedzenia" to nie jest przypadkiem blokada zawiasu? RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie. - JGNZM - 12-12-2014 16:13:41 (11-12-2014 23:39:22)Dawdzio napisał(a): A ta "dźwignia do regulacji siedzenia" to nie jest przypadkiem blokada zawiasu?Możliwe, że tak, ale ja nie znam się na rowerach. Na temat motorowerów Romet wiem całkiem sporo (głównie Ogar), bo z rowerem tej marki spotykam się pierwszy raz ![]() RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie. - JGNZM - 14-12-2014 16:38:48 Siemka, Czy to jest oryginalna przerzutka do Zenita? ![]() ![]() RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie. - Walet - 14-12-2014 19:03:00 (14-12-2014 16:38:48)JGNZM napisał(a): Siemka, Przy moim Zenicie z '90 roku jest właśnie taka czarna rączka z logiem Rometa więc chyba tak. ![]() RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie. - JGNZM - 14-12-2014 21:09:03 Mi bardziej chodzi o całą metalową część przerzutek ![]() ![]() RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie. - JGNZM - 10-01-2015 23:25:22 Rozebrałem Zenita na części, do gołej ramy. Zawias puścił bez problemu, nawet nie musiałem go odrdzewiać ![]() Widełki przednie są trochę krzywe, ale myślę, że to da się zrobić, bo jest to odchył maks 2mm. Jeszcze nie zamówiłem przerzutek, szukam nadal oryginalnych. RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie. - JGNZM - 13-02-2015 19:11:54 Zadecydowałem, że na razie założę Shimano. Później, kiedy będzie kasa skompletuję go do oryginału. Znalazłem lampę, prawdopodobnie od innego modelu, ale Rometowską. Kierownicę też mam, ale zamówię chyba nową na allegro. Ogółem wyczyszczę z rdzy, to czego nie da się odratować będę musiał zamówić nowe albo załatwić sobie od złomu obok ![]() Chcę wyczyścić jakoś rdzę z ramy, a jeśli nie będzie się dało - dam ją do malowania, które będę miał prawdopodobnie za darmo, gdyż mam "wtyki" u pobliskiej manufakturze powozów konnych ![]() RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie. - JGNZM - 16-02-2015 17:32:40 No to teraz zdjęcia. Jak wam się podoba efekt po umyciu siedzenia? Jest niestety trochę krzywe :/ . Ogółem wyciągnąłem widełki, są proste, łożyska są w dobrym stanie. Znalazłem przerzutki, choć nieoryginalne. Łańcuch muszę kupić nowy, gdyż ten jest za krótki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie. - PawełBike - 16-02-2015 18:52:53 Siodło jest rozbieralne, odkręcasz 2 śruby plastikowe u dołu niego, wyciągasz je i ramę siodła wyciągając ze spręzyn obracasz tak by była kątem prostym do siedzenia (tzn jak siodło będzie lezeć na stole poziomo, to ramę masz obrócić taby była pionowo) i wtedy zciskasz ją by wyjąc ją z pod plastiku. Nie jest to jakiś mega twardy materiał, za pomocą imadła i rąk wyprostujesz to na 0. I czemu masz wywaloną 1 zebtatkę w wolnobiegu? RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie. - JGNZM - 16-02-2015 19:24:05 (16-02-2015 18:52:53)PawełBike napisał(a): Siodło jest rozbieralne, odkręcasz 2 śruby plastikowe u dołu niego, wyciągasz je i ramę siodła wyciągając ze spręzyn obracasz tak by była kątem prostym do siedzenia (tzn jak siodło będzie lezeć na stole poziomo, to ramę masz obrócić taby była pionowo) i wtedy zciskasz ją by wyjąc ją z pod plastiku. Nie jest to jakiś mega twardy materiał, za pomocą imadła i rąk wyprostujesz to na 0. Jeśli myślimy o tym samym, to wolnobieg działa bez zarzutu. Jak pokręcę zębatką do tyłu, to nie stawia żadnych oporów. A wszystkie zębatki są, bo w oryginale są tylko 4. RE: Romet Zenit - znaleziony na złomie. - PawełBike - 16-02-2015 19:49:54 Ja osobiście 4 biegowego nie widziałem, nawet mslonik zaprzecza. A na twoim wolnobiegu wyraźnie widać wystający gwint na jeszcze 1 zębatkę. Często się zdarzało nawet przy mocno nie zużytych wolnobiegach gwint się zrywał przez co zębatki po bokach wypadały bądź kręciły się nie łapiąc trybu. |