Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
'86 FSM Pelikan, czyli co można kupić w zakładzie kamieniarskim - by wnusiu94 - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207)
+--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208)
+--- Wątek: '86 FSM Pelikan, czyli co można kupić w zakładzie kamieniarskim - by wnusiu94 (/showthread.php?tid=27249)

Strony: 1 2

RE: '86 FSM Pelikan, czyli co można kupić w zakładzie kamieniarskim - by wnusiu94 - simi81 - 06-07-2014 23:14:22

Wnusiu, i jak się jeździ? dla mnie się śmiesznie na pelikanie jeździ, trochę mocniej za pedałuję i na koło mnie stawia Big Grin

RE: '86 FSM Pelikan, czyli co można kupić w zakładzie kamieniarskim - by wnusiu94 - wnusiu94 - 06-07-2014 23:15:14

Przejechałem się kawałek no i nie oszukujmy się - jestem "trochę" na niego za duży, dzięki czemu jedzie się kiepsko.

RE: '86 FSM Pelikan, czyli co można kupić w zakładzie kamieniarskim - by wnusiu94 - simi81 - 06-07-2014 23:18:28

To tak jak u mnie, w dłuższe dystanse jest strasznie męczący, trzeba bardzo dużo pedałować.

RE: '86 FSM Pelikan, czyli co można kupić w zakładzie kamieniarskim - by wnusiu94 - Linux - 06-07-2014 23:38:28

(06-07-2014 23:11:53)wnusiu94 napisał(a):  ... I nie ukrywam - Pelikan to chyba jedyny dziecięcy Romet, który naprawdę mi się podoba. Marzy mi się egzemplarz z pierwszej serii, ostatnio nawet wisiał idealny na tablicy. Wielka szkoda, że nie z Wrocławia. krejzi

EDIT:
Znalazłem.
http://olx.pl/oferta/rowerek-16-romet-pelikan-skladak-CID767-ID5zSmL.html No przecież on jest doskonały!

http://olx.pl/oferta/rower-dzieciecy-pelikan-skladak-prl-CID767-ID5ngAP.html Ten też niezły. Dobra starczy. krejzi

Moim zdaniem kolorek Twojego dodaje mu wiele punktów 'fajności'. Te oryginalne są takie... smutne, ponure. Ten zielony wygląda jakby był wystrojem sali operacyjnej (chodzi o kolor). Błękitny już trochę lepiej ale, taki 'martwy' trochę. Kojarzą mi się z jakimś biednym chłopcem, który tuła się na takim pelikanie po wsi, a rower ten jest jego jedyną 'zabawką' Sad

A ten żółty! to pełen optymizmu wehikuł, gwarantujący szczęśliwe dzieciństwo!

RE: '86 FSM Pelikan, czyli co można kupić w zakładzie kamieniarskim - by wnusiu94 - wnusiu94 - 06-07-2014 23:57:27

Dzięki takim, a nie innym kolorom (w dodatku to kolory z palety Fiata) te rowery są symbolem minionej epoki. Na swój sposób pokazują, jakie kiedyś wszystko było szare, nieciekawe i monotonne (no nie oszukujmy się, wielka ilość modeli w gamie Rometa to tylko iluzja, niektóre różniły się tylko detalami a były oklejane jako osobny model).

RE: '86 FSM Pelikan, czyli co można kupić w zakładzie kamieniarskim - by wnusiu94 - Linux - 07-07-2014 00:05:33

Pewnie, masz rację. Ale mnie chodziło bardziej w odniesieniu do czasów obecnych i możliwości użytkowania roweru dziś. I ogólnie spojrzenie na ten rower przez pryzmat roweru dziecinnego/młodzieżowego. Jeżeli chodzi o oddanie 'klimatu' to oryginalne barwy jak najbardziej - tak, no ale dziecku dać teraz taki do jazdy to by deprechę złapało Tongue

RE: '86 FSM Pelikan, czyli co można kupić w zakładzie kamieniarskim - by wnusiu94 - wnusiu94 - 07-07-2014 00:21:19

Obecnie nikt by dziecku nie dał takiego roweru do zabawy, przecież to skrajnie niebezpiecznie! Jezus Maria, a co jeżeli dziecko przytrzaśnie sobie ręce bagażnikiem? Przecież ten rower nie ma hamulców! On jest stary, skrajnie niebezpieczny i na złom z nim! Dobrze, że chińskie badzewiarstwo najgorszego sortu z marketów spełnia wszelkie dopuszczalne normy. I na przykładzie starego Pelikana dochodzimy do konkluzji, że obecne wszechobecne "bezpieczeństwo" jest tylko iluzją i służy tylko i wyłącznie napchaniu kabzy wielkim korporacjom. Pamiętajcie o tym.

RE: '86 FSM Pelikan, czyli co można kupić w zakładzie kamieniarskim - by wnusiu94 - PawełBike - 07-07-2014 00:45:53

Dobrze wnusiu mówi, ostatnio siostra mi przywiozła rowerek dziecięcy do roboty (niewiele mniejszy od reksia) dla synka bo miał straszne luzy, rower ten był nowy, w sterach na dolnej biezni nibyło nic, a w górnej były 2 wianki odwrotnie włożone różnej wielkości -,- dodatkowo wszystko (prócz o dziwo korby ) było poluzowane, spawy w niektórych miejscach miały prześwity do środka ramy (i wyglądąły jakby ktoś gruby sznur przykleił a nie zaspawał) a lakier w paru miejscach był widoczny podkład bo niebył pokryty lakierem. A pelikan przez 20 lat jeździł prawie cąły czas i nadal jest w zadowalającym stanie technicznym

RE: '86 FSM Pelikan, czyli co można kupić w zakładzie kamieniarskim - by wnusiu94 - Wigrus - 07-07-2014 11:46:28

(07-07-2014 00:21:19)wnusiu94 napisał(a):  Obecnie nikt by dziecku nie dał takiego roweru do zabawy, przecież to skrajnie niebezpiecznie! Jezus Maria, a co jeżeli dziecko przytrzaśnie sobie ręce bagażnikiem? Przecież ten rower nie ma hamulców! On jest stary, skrajnie niebezpieczny i na złom z nim! Dobrze, że chińskie badzewiarstwo najgorszego sortu z marketów spełnia wszelkie dopuszczalne normy. I na przykładzie starego Pelikana dochodzimy do konkluzji, że obecne wszechobecne "bezpieczeństwo" jest tylko iluzją i służy tylko i wyłącznie napchaniu kabzy wielkim korporacjom. Pamiętajcie o tym.
Wnusiu, kurczę, jak ja płaczę, gdy moja rodzona młodsza siostra przemieszcza się obleśnym chińczykiem, podczas, gdy ja wręcz lecę
z bananem na całą gębę na moim starym, kochanym złomku.
Muszę jej wspomnieć o tym Pelikanie, bo mam na razie w fazie projektu,
ale jednak mam... pomysła!Idea

RE: '86 FSM Pelikan, czyli co można kupić w zakładzie kamieniarskim - by wnusiu94 - wnusiu94 - 10-07-2014 23:36:08

Pelikan znalazł nowego właściciela. Kilka godzin temu szczęśliwy nabywca (będąc mniej-więcej mojej postury) odjechał nim w kierunku bliżej nieokreślonym.