Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
[Chart] Smutny koniec sezonu - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Wątek: [Chart] Smutny koniec sezonu (/showthread.php?tid=18603)

Strony: 1 2 3

RE: Smutny koniec sezonu - stqc - 08-09-2013 13:22:58

Właśnie z tym tłokiem to jest tak że najmniejszy wymiar to 39mm Angry
szkoda mi szlifować aż 1mm cylka
Może się pokuszę o tłok od Simsona ale jakość ich nie powala MZA też dobrej opini nie ma na temat tłoków
Sory za PPP ale chyba w poniedziałek po szkole kupię tłok i będe jeździł do zimy bo trochę lipa jest nie jeżdżąc Big Grin
Ile docierać tłoka ? Czy może nie docierać w poprzednim Romecie nie docierałem tłok i nic się nie stało :F

RE: Smutny koniec sezonu - BigSoft - 08-09-2013 14:27:12

Normalnie jeździj, tylko go nie męcz non stop na wysokich obrotach i będzie ok Wink Ja swojego Charta jakoś specjalnie po generalce nie docierałem. Po prostu jeździłem normalnie, tylko unikałem przeciągania silnika na wysokich obrotach (tzn nie jeździłem vmax na 3 biegu cały czas tak jak teraz Tongue). Głównie chodzi o to, aby nie przegrzać silnika, bo pyrkanie podczas docierania też korzystne nie jest.

Ja w każdym razie tak zawsze robiłem i jak widać mój Chart ma się dobrze i kompresja jest ok.

RE: Smutny koniec sezonu - stqc - 08-09-2013 14:35:40

Tylko sworzeń tłoka na tulei ma lekki luz i czy tuleja od poprzednich rometów pasuje czy nie ?

PS jak tą tulejke wyjąć :F ?

RE: Smutny koniec sezonu - MrF4k - 08-09-2013 14:42:06

Miałem ten sam problem z tulejką na korbowodzie luz było ogromny dorobił mi tokarz na miejscu nową i po kłopocie Smile zapłaciłem chyba 10czy 15zł ale ale po 3tys nie ma nawet najdrobniejszego luzu Smile

RE: Smutny koniec sezonu - BigSoft - 08-09-2013 14:46:07

Jak masz oryginalny wał Charta, to nie pasuje, bo otwór w korbowodzie jest większy o 1 mm o ile dobrze kojarzę. Natomiast jeżeli masz wał współczesny do Charta, to tulejka pasuje od reszty Rometów, bo korba ma już taki sam otwór.

Ja do montażu/demontażu sworznia tłokowego i tulejki sworznia używam szpilki z cylindra, która zakończona jest skontrowanymi względem siebie nakrętkami. Do tego odpowiednia podkładka/rurka, która oprze się o co trzeba. Z drugiej strony szpilki daję nakrętkę i kręcąc nią za pomocą klucza wyciągam sworzeń/tulejkę. Jakby coś mogę zrobić zdjęcie/wideo, ale przyrząd jest tak prosty, że chyba prościej się nie da.

Nigdy nie używaj młotka do tego typu rzeczy, chyba, że chcesz mieć krzywą korbę Wink

RE: Smutny koniec sezonu - mateusz5625 - 08-09-2013 14:56:11

Ja też używam do tego szpilki, kurcze myślałem że tylko ja jestem tak pomysłowy:F

A czy byś może chciał ten silnik co ci mówiłem bo ja go od kolegi kupiłem za 80zł i ci go moge za tyle sprzedać, jeszcze ci przywioze bo już w czwartek będe w mikołajkach. Zdejmę cylinder i zobacze jak to tam wygląda.

RE: Smutny koniec sezonu - Romet drajwerV2 - 08-09-2013 14:56:53

Jak już tak chcesz usprawniac charta to kup korbę od derbi sendy a nie te rometowskie za 20zł...
Czemu niby Ci szkoda szlifować cylinder 1mm? Nadwymiary potem są dostępne więc nie wiem o co chodzi.
Od MZA to chyba nie ma gorszych tłoków jak już to poszukaj orginalnego zmd.

RE: Smutny koniec sezonu - stqc - 08-09-2013 15:28:17

Będe w Giżycku od poniedziałku do piątku to kupię tłok od Romet i go odchudzę po czym skrócę i do zimy pojeżdżę Big Grin
Aha sworzeń od Simsona pasuje ?

RE: Smutny koniec sezonu - Romet drajwerV2 - 08-09-2013 15:40:25

Pasuje. Szkoda go odchodzać bo niedość że zmieni się wyważenie układu korbowo-tłokowego to jeszcze go osłabisz i potem pęknie i będzie płacz.
Nie wiem skąd się wzięło to że co chwila pseudo tunerzy dalej rozpowiadają ten mit ze odchudzenie tłoka da bóg wie co, przyrostu mocy nie zauważysz a tylko możesz skód narobić.

RE: Smutny koniec sezonu - BigSoft - 08-09-2013 15:45:38

Kup normalny tłok, nie odchudzaj go, ewentualnie możesz go skrócić tak aby miał wymiary tłoka od Charta (ja tak zrobiłem u siebie i przez 10tys nic się złego nie działo). Odchudzać nie ma po co, szczególnie, że chcesz sobie spokojnie pojeździć do zimy, a potem robisz remont.

RE: Smutny koniec sezonu - stqc - 08-09-2013 16:35:32

no to kupię tłok i skrócę tylko a sworzeń od Simsona czy może od Rometa dać ?

RE: Smutny koniec sezonu - Stachu.G - 08-09-2013 16:39:49

Od simsona jest dłuższy z tego co pamiętam o 1mm

RE: Smutny koniec sezonu - stqc - 10-09-2013 14:32:20

Chłopaki to nie koniec Tongue
Tłok kupiłem od oryginalnego jest krótszy lecz ma większy płasz (będzie mniejsza komora spalania coś jak plan głowicy :F )

Tak wygląda:
http://imageshack.us/a/img30/7086/lmh9.jpg
http://imageshack.us/a/img51/3796/4i0d.jpg
http://imageshack.us/a/img826/8638/tg82.jpg

RE: Smutny koniec sezonu - BigSoft - 10-09-2013 18:02:06

Jakie ma wymiary, tj wysokość i gdzie kupiłeś?

RE: Smutny koniec sezonu - stqc - 10-09-2013 20:06:06

Kupiłem w MOTOZBYCIE w GIŻYCKU a wymiary to nie wiem ale ważyłem jego to
Oryginał ZMD (bez sworznia i pierścieni )56g
ten co kupiłem około 53g (też bez sworznia i pierścieni )więc lżejszy ale jest jak dobrze pamiętam chyba 3mm krótszy od oryginalnego Wink
aha zmierzyłem stopień sprężania czy coś takiego (to co BigSoft ) mierzył i miał 10,5 to ja miałem przed zatarcie ok 8,5 a teraz jest 9,5. Tłok miał luzy więc może dlatego był słabszy poziom sprężania Big Grin

Teraz jeszcze dotre przez ok 250km