![]() |
Romet Polo by Rakus - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Romet Polo by Rakus (/showthread.php?tid=13616) Strony: 1 2 |
RE: Romet Polo by Rakus - kamil97 - 20-04-2013 23:14:46 Ten zawór przy zbiorniku to kranik(jak byś nie wiedział). Okręć odstojnik (czy jak to się tam zwie), przekręć na na pozycję otwartą(pionową) i przystaw(jeśli masz sprężarkę) pistolet do dmuchania taki zwykły, nie do pompowania i psiknij nim w otwór od strony baku(od góry kranika), potem przełącz pozycję kranika na rezerwę(w lewą stronę) i znów psiknij. Jeśli to nie pomoże kup nowy kranik. RE: Romet Polo by Rakus - Quake96 - 20-04-2013 23:39:02 Cytat:4) Zawór w zbiorniku, nie pamiętam by był wymieniany, ale było coś z nim zrobione. Rozebrałem go i wyczyściłem, i mi coś nie pasuje. Mianowicie jak zakręcam zawór do siebie to na pokrętle jest literka R do góry (rezerwa), zaś jak przełącza na rezerwę to literka Z jest do góry. W obu położeniach nie ma przepływu (przynajmniej jak dmuchałem). Przepływ jest tylko gdy pokrętło jest do dołu, tylko powietrze leciało jak dmuchałem przez tą długą rurkę. Jeśli przy ustawieniu Rezerwy dmuchałeś w tą długą rurkę i nie było przepływu to się nie dziw, jak ta rurka jest od Otwartego ![]() Wyjmij cały kranik z baku. Ustaw go na zamknięty i dmuchaj, ale tam skąd wypływa benzyna (ta wystająca część do której wkładasz wężyk). Teraz nie powinno być przepływu. Potem ustaw na Otwarty i znów dmuchaj. Teraz powinno lecieć powietrze przez tą dłuższą rurkę która wchodzi do baku. Potem daj na rezerwę. Teraz powinno lecieć powietrze z rurki obok, albo jak nie masz rurki to z samego otworku (jest on obok tej długiej rurki) RE: Romet Polo by Rakus - Błażej - 20-04-2013 23:49:21 Wchodziły z różnymi zgadza się, ale wysoka jest piękna ![]() RE: Romet Polo by Rakus - akwz47 - 21-04-2013 09:57:24 Chłopaki dzięki za tak "łopatologiczne" wyjaśnienie o kraniku ![]() Co do kranika kranik rozebrany i umyty. Tak jak mówicie jest wysoka rurka i o otwór w kraniku, i tu jest "problem" ponieważ przy ustawieniu "rezerwa" przez tę dziurkę nie leci powietrze tylko przez rurkę. Dobra ale to najmniejszy problem, narazie chce go uruchomić. Gaźnik wyczyszczony i złożony, dziś będę go montował. A co do tych przewodów ma ktoś jakiś pomysł? RE: Romet Polo by Rakus - Norbi96 - 21-04-2013 12:10:26 Co do kierownic. Widzę, że na polówce nie masz tabliczki znamionowej ale masz dokumenty, więc jakiś rok produkcji musi być ![]() ![]() Co do przewodów, może wziąć jakiś schemat np od kadeta bo od polówki to raczej nie znajdziesz a to i to miały takie same (a jak nie to podobne) instalacje i wg. niej podłącz ![]() RE: Romet Polo by Rakus - wojtex - 25-04-2013 01:02:36 Jeżeli chodzi o kranik, to możliwe, że masz źle ułożona te podkładkę korkową pod pokrętłem. |