Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Wątek: Moje pytania dotyczące Ogara 200 (/showthread.php?tid=52073)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38

RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Quake96 - 17-06-2021 22:32:56

Na przeglądzie to w ogóle coś sprawdzają w tych sprzętach? U mnie gość popatrzył, nacisnął klamkę hamulca i tyle. Ogólnie co by nie było to przejdzie, bo w przepisach jest że musi mieć tylko światło mijania, drogowe nie jest obowiązkowe.

RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Dawdzio - 17-06-2021 23:05:55

Praktycznie wtedy będzie tylko długie. Na przeglądzie to kwestia przeglądacza, sprawdzić nie trudno.
Ale serio czy tak ciężko kupić oryginalną żarówkę? Wszelkie kombinacje z żarówkami 12V tylko pogarszają sprawę.

RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Spaceman164 - 17-06-2021 23:44:10

Najwyżej będę na razie jeździł na długich bo i tak nie świeci jak latarnia morska przecież.

RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Dawdzio - 18-06-2021 09:42:21

Dobrze wycelowane światło wcale nie musi być silne. Obniż choć lampę, żeby nie celowała w pojazdy jadące z naprzeciwka.

RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Spaceman164 - 18-06-2021 11:42:14

Mam właśnie skierowaną na dół, ale promień światła jest chyba nawet słabszy niż światło mijania w samochodzie, więc nie ma się co martwić

RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Quake96 - 18-06-2021 18:33:33

Cytat:Praktycznie wtedy będzie tylko długie. Na przeglądzie to kwestia przeglądacza, sprawdzić nie trudno.
Ale serio czy tak ciężko kupić oryginalną żarówkę? Wszelkie kombinacje z żarówkami 12V tylko pogarszają sprawę.

Bzdura. Żadne długie. Zwykła żarówka 21W ma tylko żarnik, bez tej blaszki odpowiadającej za pole świecenia na długich/krótkich. Świeci to normalnie. Jeżdżę tak od lat i jakoś nikt się nie skarży, ba ja sam sobie chwalę. Także zamiast teoretyzować, lepiej czasem po prostu się przekonać. Zapewniam cię, że nikogo tym nie oślepisz.

A żarówkę normalną kupisz, tylko i tak warto wywalić ten o kant dupy potłuc przełącznik świateł na kierownicy. Psuje się częściej niż polonez, a wtedy to wcale światła nie masz. Też miałem, też miałem z tym problemy, więc wiem co mówię.

RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - trzcinka - 19-06-2021 00:26:36

Gdzieś na forum był temat o tym czemu nie należy wkłądać żaróek 12v do 6v. Pisał to albo seler, odrestaurator albo jakiś inny aktywny członek. W każdym razie chodzi o to, że żarówka 12v ma inne spadki napięć niż 6v, przez co płyną różne prądy itp itd. Trzba zakłądać tak jak ma być i tyle, to tak po krótce bo nie mogę znaleźć tamtego wątku. Jak ktoś ma zapisany to proszę o linkacza. To samo tyczy się jazdy na samej przedniej żarówce bez tylniej i na odwórt. Jeśli jest jedna żarówka tylko to ta jedna będzie notorycznie przepalana.

RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Odrestaurator - 19-06-2021 00:37:16

Jak już to seler, ja niekumaty z elektryki
Ja to bym kupił tą żarówkę taka jaka ma być za te parę złotych i założył. Na przód zawsze była 6v, to na tył często wciskało się 12v i podobno nawet to zdawało egzamin, ja tam nie wiem bo działające światła w romecie gdy tym jeździłem to był rarytas tak samo jak przedni hamulec czy nie zastane lagi

RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Motorowerzystka - 19-06-2021 08:35:03

(19-06-2021 00:26:36)trzcinka napisał(a):  Gdzieś na forum był temat o tym czemu nie należy wkłądać żaróek 12v do 6v.
Ten? https://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=42256

RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Spaceman164 - 19-06-2021 21:17:38

Zauyważyłem, że w każdym miejscu łańcuch ma trochę inny luz, wygląda to jakby połowa łańcucha była bardziej napięta a druga połowa luźna, w jednym miejscu na centralce łańcuch jest napięty w drugim luźny taki jaki powinien być, może to być wina tego, że założyłem nowy łańcuch na zębatki z przebiegiem ponad 2400km? cały nowy napęd rozwiązałby to? dodam, że jak zakładałem ten nowy łańcuch jakieś 200km temu bez zmiany tych zębatek to łańcuch był jakby fabrczynie nierównomiernie wyciągnięty, nie dużo ale było to troszeczkę widoczne, wątpię żeby wałek zdawczy był krzywy bo na początku przygody z Ogarem miałem troszkę za bardzo napięty łańcuch ale jakiś tam luz miał, nie ważę dużo więc pode mną te tylne amortyzatory i tak się prawie w ogóle nie wyginają więc łańcuch nie zmienia jakby swojej rozciągliwości podczas jazdy, jedynie na większych nierównościach amorki się tam trochę uginają, ale łożyska wałka zdawczego raczej wykluczam.

RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Norweski Zomowiec - 19-06-2021 22:25:52

Tak, to jest wina

wymiana łańcucha, to i też zębatek oraz wszystko musi być w osi (praca łańcucha oraz zamocowana zębatka)

RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Spaceman164 - 19-06-2021 22:55:00

Jutro zamontuje nową zębatkę z gmoto bo ta co jest teraz dobrze się spisuje, łańcuch DIDa i zębatkę nową na tył, ale nie z gmoto bo tam ta zębatka ma jakieś bardziej ostre zęby a ja dorwałem na allegro taką co ma zęby grube jak oryginalna.

A jest sposób jak ustawić tylne koło idealnie przy naciąganiu łańcucha? bo na suwmiarke nie wiem czy jest sens a jak tak to w jakim miejscu.

RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Spaceman164 - 20-06-2021 11:01:51

Założyłem nowy napęd i jest problem, łańcuch zamiast łagodnie wpadać w tylna zebatke tak jakby się wspina jakby były za grube czy coś, da się coś z tym zrobić?

Na favoricie z przebiegiem 200km też trochę strzela Ale wiele mniej

Jednak na favoricie z przebiegiem 200km nic nie strzela, może to wina tego dida? Kupiłem go na gmoto 415S 118 ogniw, ktoś pisal że pasuje do Ogara

Aktualizacja, wystarczyło nasmarować łańcuch i zebatke i wszystko jest git, jedynie pozostał dalej jeden problem, cały nowy napęd a łańcuch w jednym miejscu jest trochę ciaśniejszy niż 2 drugim, nowy łańcuch nie powinien tak mieć nie? Zebatka z tyłu nie ma ani 1mm bicia a wałek zdawczy po zdjęciu zebatki ani drgnie czyli nie uszkodzony, może koło nie jest idealnie ustawione do przedniego? Wydaje mi się że jest idealnie

RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Spaceman164 - 20-06-2021 12:12:35

Już sam nie wiem co jest nie tak, łańcuch w jednym miejscu jest ciasny a w drugim luźny Ale to wygląda tak jakby pół łańcucha było ciasne a drugie pół zbyt luźne, przeciez wszystko jest proste
[/quote]

Po założeniu favorita jest wiele lepiej ale dalej w jednym miejscu bardziej luźny, następnym razem kupię też favorita a ten did się do kosza nadaje

Nie polecam Dida gorszy niż mój używany Favorit, 50zl poszło w pi... może kupię nowego favorita Ale nie wiem skoro ten ma przebieg +/- 300km

RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Spaceman164 - 20-06-2021 13:59:39

Może to wina złego montażu tylnej zębatki? musiałem 2 dziurki trochę spiłować żeby śruby weszły bo trochę krzywe były, ale z tego co patrzyłem to zębatka nie ma bicia a nawet jakby miała to niemożliwe żeby przez to łańcuch w jednym miejscu był sztywny a w drugim bardzo luźny, dodam że jak przejechałem się trochę to wydaje mi się jakby się łańcuch wyciągnął ale nie wiem już sam. Więc tak, wałek zdawczy nie jest krzywy, zębatka z tyłu nie ma bicia, obie zębatki nówki sztuki i łańcuch Favorit z przebiegiem 300km. Nowy DID miał to samo co ten favorit, w jednym miejscu jest sztywny i po po obróceniu trochę kołem jest jakby połowa łańcucha luźna. Aż tak nierównomiernie by się wyciągnął po 300km?? niemożliwe

Dodam, że jak sprawdzam luz siedzac a nie na centralce to to najciaśniejsze miejsce się trochę luzuje i dorównuje trochę temu najluźnienszemu miejscu i jakoś to jest, jadąc nie czuje wibracji oprocz silnika i tyle chyba.

Ale niestety to najluzniejsze miejsce chyba wymaga naciągu a to najciasniejsze ma odpowiedni luz