![]() |
Jak naprawić by nie kupować nowego - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Poradniki, instrukcje i schematy (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Jak naprawić by nie kupować nowego (/showthread.php?tid=45072) |
RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - joozek - 07-01-2021 15:44:57 ok, pytasz o model 2350 ??? RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - joozek - 28-01-2021 13:53:35 Po krótkiej przerwie ponowne zamówienie podnóżków kierowcy do modelu 2350 i 2361 pod chromowany pedał hamulca typu banan z rurki. Tym razem od razu zrobiłem 3 szt, razem z blaszką ogranicznika pedału. ![]() ![]() ![]() Cena może nie jest mała - 190 zł z przesyłką, ale wszystko to ręczna robota, manufaktura ![]() ![]() ![]() Nawet sworzeń przed wspawaniem toczę pod podany wymiar, by uwzględnić zużycie tulei pedału. ![]() Zapraszam RE: Jak naprawić by nie kupować nowego - joozek - 11-02-2021 12:11:26 (07-01-2021 15:23:52)trzcinka napisał(a): Można się spodziewać w najbliższym czasie jakiegoś opisu o naprawie ogranicznika skrętu w komarze? Pawle, trochę to trwało, caluśki rok ![]() Już to kiedyś pisałem, tylny ogranicznik występował wyłącznie w Romet-ach z lagami fi 25 mm. Przedni (metalowe kołki) w lagach fi 23 mm, no i Komarach z wahaczami pchanymi. Jak to zrobiłem. Materiał, rura grubościenna fi 40 x 60 długość wg wymiarów na zdjęciach. Idealna była by 35 x 55, ale takiej nie miałem. Najpierw wytoczyłem, poszerzyłem otwór wewnętrzny dolny do rozmiaru 54 mm, dzięki temu ścianka dolna będzie miała 3 mm. Potem, z drugiej strony zatoczyłem z zewnątrz do wymiaru 46 mm, tu też powstała ścianka 3 mm. By nadać wygląd oryginalny zatoczyłem stożek ścięty, łączący obie powierzchnie. ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz pora na wycięcie właściwego kawałka. Najpierw wyciąłem 42 mm, ostatecznie po próbach, stanęło na 32 mm, mierząc tak jak na zdjęciu. Ciecie prostopadle po powierzchni. ![]() Na koniec przymiarka i wspawanie. Tu mała podpowiedź, środek osi ramy zaznaczyłem od wewnątrz ogranicznika. ![]() ![]() |