![]() |
Ogarkowe wojaże - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Ogarkowe wojaże (/showthread.php?tid=54284) Strony: 1 2 |
Ogarkowe wojaże - Bob_Harley - 23-08-2023 13:53:02 Witajcie Szanowni Romeciarze! Postanowiłem stworzyć ten wątek, gdyż wydaje mi się że ostatnio pojawia się mało tego typu wpisów na forum a i przy okazji nieco się pochwalę xD Tak więc: Udało mi sie poskładać jafke, do tego jeździ sie bardzo dobrze a i motorek brata (Ogar Caffe 50) z nowym silnikiem lata jak zły więc postanowiliśmy zwiedzić choćby niewielki ułamek Polski jeszcze w te wakacje. Zaczęliśmy dość, powiedziałbym, ostrożnie wycieczką do niewielkiej miejscowości o jakże pasującej nazwie Ogarka ![]() [attachment=22662][attachment=22663] Następna wycieczka była od razu z grubej rury - a dlaczego, napiszę wam pod koniec posta. 2 tygodnie po, że tak powiem - testach bojowych Ogarka 200 (trasa do Ogarki odbyła sie w zasadzie zaraz po dotarciu, czyli po jakichs 400km od zlozenia silnika - stąd nazwa test bojowy ![]() ![]() ![]() Widok z wzgórza na zamki: [attachment=22664] Zamek w Bobolicach: [attachment=22665][attachment=22667] Zamek w Mirowie: [attachment=22667] Pustynia Błędowska (co prawda z parkingu, ale wszedzie było full pojazdów więc ciezko było zostawic Ogarki): [attachment=22668] Delikatny błąd z mojej strony - tam gdzie jest "Zamek w Bobolicach" to na pierwszym zdjęciu tylko, z dwoma Ogarkami, drugie zdjecie to już Mirów, a dodatkowo w Miniaturach są Bobolice. RE: Ogarkowe wojaże - Bob_Harley - 23-08-2023 14:57:16 Kolejna podróż też była całkiem sporym wyczynem - wyprawa na górę Kamieńsk pod Bełchatowem, gdzie zakładaliśmy trasę rzędu ok. 160km a skończyło się na 270km xD Z samym dojazdem do Kamieńska nie było problemu gdyż woj. łódzkie i okolice Piotrkowa Trybunalskiego to czysty relaks dla jafki ![]() ![]() [attachment=22669][attachment=22670][attachment=22671][attachment=22672][attachment=22673] RE: Ogarkowe wojaże - romek - 23-08-2023 20:02:22 Fajne trasy, szanuje. Dobrze że coś jeździsz a nie tylko stoi i się kurzy ![]() RE: Ogarkowe wojaże - tomangelo - 23-08-2023 20:16:30 Jako że DK74 to moje okolice to potwierdzam - to nie jest najprzyjemniejsza droga do jeżdżenia czymś co nie jest w stanie jechać razem z ruchem. Z jednej strony konstrukcja głównych pasów jest solidna, asfalt jest dozbrojony jakąś siatką (na odcinku Piotrków-Szczerców) i mimo wielu lat praktycznie nie ma tu kolein czy dziur, mimo że tirów jeździ tu sporo. Szanuję wykonanie. Ale z drugiej strony pobocza już nie zrobili. To co jest teraz to parę lat temu wysypali (jak pamiętam) trochę destruktu i go uklepali. A to już starzeje się gorzej niż główny pas. Więc albo kręcisz pasem około 50km/h i tiry wyprzedzają cię na żyletkę, albo masz offroad poboczem. A osobówki/tiry i tak przelatują blisko. Ale znów - tu przynajmniej jest namiastka pobocza, w odróżnieniu od mniejszych, lokalnych dróg, które może nie mają pobocza, ale za to nawierzchnia dobrze sprawdzi czy zawieszenie nie ma luzów ![]() Dla jasności - nie zniechęcam do wypraw, po prostu dokładam od siebie to co wyżej napisał Bob. Co do motorków - próba ognia zakończona. Gratulacje. RE: Ogarkowe wojaże - bkrukl - 23-08-2023 20:46:44 Świetne traski :-) Mnie syn męczy na wycieczkę motorynka m3 i komarem 2352, ale jakoś nie mam przekonania :-D RE: Ogarkowe wojaże - Bob_Harley - 23-08-2023 20:55:15 Jeszcze odnośnie dróg to najlepiej sie lata wojewódzkimi jak dotychczas, a czasami to nawet przez te tzw. "wiochy" jest tak dobry asfalt że jedzie sie jak po stole, ale to loteria na co sie trafi. RE: Ogarkowe wojaże - klodian2002 - 23-08-2023 21:36:25 Zasłużyłeś na dobre piwko, za te wojaże. Good job ![]() RE: Ogarkowe wojaże - łogór 200 - 24-08-2023 13:25:08 No jafka to tak można latać w trasy,dezlometem bałbym się oddalić na więcej niż 10km RE: Ogarkowe wojaże - Bob_Harley - 24-08-2023 17:41:00 No fakt, z dwoma biegami to daleko by nie zajechał ![]() RE: Ogarkowe wojaże - Motokamel - 24-08-2023 22:47:21 Gratuluję odwagi i fantazji ![]() ![]() RE: Ogarkowe wojaże - Bob_Harley - 04-08-2024 19:28:21 Witajcie ponownie Szanowni Romeciarze! Dawno tu nic nie wstawiałem, co nie znaczy że Ogarek Dwuseta stoi i sie kurzy, wręcz przeciwnie - ciągle jest potrzebny, a to do sklepu podjechać, a to do pracy bo ładna pogoda itd. No ale przejdźmy do rzeczy, czyli wojaży (tych ciut dalszych). W sumie od zeszłego roku to nie było tego za wiele (poza Ogarką, Szlakiem Orlich Gniazd i Kamieńcem które tu opisywałem, był jeszcze Sandomierz ok. 300km jednego dnia i chyba tyle), raczej krótsze dystanse, ale więcej ilościowo. Dziś z kolei trasa 130km, można by rzec że wkoło komina, bo plan był na Tomaszów Mazowiecki, ale niestety deszcz nas spłoszył i sie wróciliśmy gdzieś w 3/4 dystansu. Niemniej i tak było wyśmienicie, no i w końcu stestowaliśmy z bratem interkomy. Powiem tak - trzeba było je kupić od razu jak jeszcze jezdzilismy z kumplem na dwa ogarki 200. To jest takie wygodne, jak nie trzeba drzeć mordy pod światłami że "Teraz w prawo" xDD Jafka jak to jafka jeździ świetnie, zero problemów od czasu remontu, olej tylko wymieniłem jakoś w czerwcu jak jechałem na Mopedszoł, a tak to tylko paliwa sie dolewa. W miedzyczasie kumpel "testował" CDI w swoim Ogarze 200 ale tak natestował że sprzedał Ogara (najgorsza decyzja w życiu moim zdaniem, ale co ja tam wiem), no i teraz jeździmy z bratem - ja swoim Ogarem on swoim można by rzec. Oto kilka fotek z dziś: Szerokopojęte pola na tle zachmurzonego nieba czyli moje ulubione ![]() [attachment=23201] [attachment=23202] [attachment=23204] [attachment=23204] No i ogarek brata który od czasu swapa na 72cc z gaźnikiem jeździ jak złoto: [attachment=23205] RE: Ogarkowe wojaże - romek - 04-08-2024 19:57:30 Tak trzymać. Ogólnie mnie to tyłek boli już po kilkunastu km na tym ![]() RE: Ogarkowe wojaże - Bob_Harley - 04-08-2024 22:02:50 Też miałem spore problemy po zimowej przerwie, ale trzeba jeździć (dużo) po prostu i przechodzi ![]() RE: Ogarkowe wojaże - Debesta - 05-08-2024 00:08:21 Panowie, jeśli gąbki są za miękkie i w efekcie siedzi się na blasze, to trzeba kupić twardszą. No chyba że siedzonko ładne twarde i tak dalej, to nic nie zrobi. Szanuje za te wyprawy, tymbardziej że mi się zgubiła zajafka na jeżdżenie komarzami. RE: Ogarkowe wojaże - Bob_Harley - 11-08-2024 18:51:42 Witam ponownie, dziś wszystko poszło zgodnie z planem, czyli udało się odwiedzić Tomaszów Mazowiecki. Całkiem fajna mieścina i sporo atrakcji dookoła. Jak na przykład bunkier kolejowy w Jeleniu i Niebieskie Źródła gdzie na pewno jeszcze wrócę bo tym razem to tylko przejazdem. Troszkę nam sie dawał wiatr we znaki, ale nie było tragedii. W jafce coś stuka jak wcisne sprzęgło i nie za bardzo wiem co by to mogło być, nie ma żadnego szarpania ani podczas ruszania ani w trakcie jazdy. No i nie wiem o co chodzi, chyba sie troche odzwyczaiłem bo w zeszłym roku robiliśmy trasy po 200km i wiecej i nie było problemu z kondycją, a teraz tak jak dziś np. 175km i tyłek boli razem z łapami, chyba za mało się jeździ po prostu ![]() I parę fotek: [attachment=23224] [attachment=23223] [attachment=23222] [attachment=23221] [attachment=23220] |