![]() |
Yamaha DT170X seler1500 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174) +--- Dział: Inne - Nasze sprzęty (/forumdisplay.php?fid=193) +--- Wątek: Yamaha DT170X seler1500 (/showthread.php?tid=51587) |
Yamaha DT170X seler1500 - seler1500 - 06-01-2021 08:39:34 Kolejny parch do odgruzowania i skompletowania ![]() Profeszonal stojak ![]() ![]() Delikatne przygotowanie, części wyczysczone z osadów, przylgnie splanowane, termostat i korek chłodnicy sprawdzone, oringi i uszczelki wymienione ![]() ![]() Niemiła niespodzianka przy oględzinach: ![]() i szybka naprawa (wyszlifowane dremelkiem i odtłuszczone, klej epoksydowy) ![]() Ciekawostka - prawdopodobnie oryginalne śruby zrywalne - nikt nie ruszał membrany: ![]() Radosna twórczość poprzedniego właściciela: ![]() Na pierwszy ogień poszło całe łożyskowanie wahacza i kiwaka, główki ramy, kół; tłok, trochę uszczelek, płyn chłodniczy, trochę wężyków i obejm, mocowania baku, olej w silniku i w lagach. Jak widać udało się coś z tego poskładać ![]() ![]() ![]() W najbliższym czasie do odblokowania wydech, do ogarnięcia linki, rolgaz, pasukdne gripy, elektryka, mocowanie liczników, linki liczników, dozownik i plastiki do skompletowania. Instalacja elektryczna jak to w gruzie - dramat, ale coś z tego jeszcze będzie ![]() Dodrukuję parę dupereli, zaślepek i gum, wrzucę fotki przy następnej okazji. RE: Yamaha DT80 LC2 by seler1500 - trzcinka - 06-01-2021 16:32:41 hehe, ale by się polatało takim sprzętem po lesie. Romet to nie to samo RE: Yamaha DT80 LC2 by seler1500 - seler1500 - 06-01-2021 17:28:21 Jak dla mnie w sam raz do polatania rekreacyjnie, dużo nie pali, mocy starcza, za małe nie jest, czego chcieć więcej ![]() RE: Yamaha DT80 LC2 by seler1500 - seler1500 - 07-01-2021 18:56:26 ![]() Odblokowywanie wydechu - widok po rozcięciu: ![]() Nazbierał się litrowy słoik pełny nagaru i trochę złomu ![]() ![]() A tu już w jednym kawałku, trochę się namęczyłem bo blaszka 0,75 ![]() cdn RE: Yamaha DT80 LC2 by seler1500 - Jorginsson - 07-01-2021 22:59:11 No, teraz to jest spawak ![]() RE: Yamaha DT80 LC2 by seler1500 - seler1500 - 08-01-2021 01:08:01 Dobrze, że nie widać strony spawów xD Ale jest szczelne, mocy u góry przybyło czyli chyba operacja przebiegła pomyślnie ![]() Fajne fabryczne patenty są w tym parchu, nie widziałem jeszcze nigdzie króćca u dołu końcówki tłumiącej na wężyk - a wężyk na łańcuch - smarowanie darmowym olejem xD Fajna też jest rurkowa "osłona" wokół chłodnicy przykręcona bezpośrednio do ramy - w razie gleby bierze upadek na siebie i chłodnica cała. RE: Yamaha DT80 LC2 by seler1500 - Marwerick - 10-01-2021 00:11:42 kolega kiedyś miał taką ale w lepszym stanie w "tamtym" czasie to było naturalne przejście po rometach/simsonach na coś większego . RE: Yamaha DT80 LC2 by seler1500 - seler1500 - 10-01-2021 01:01:26 No tu jest w planach odbudowa coby to jakoś wyglądało ![]() RE: Yamaha DT80 LC2 by seler1500 - seler1500 - 10-01-2021 08:02:46 Przyjrzałem się nieco układowi chłodzenia, przepłukałem jeszcze kilka razy i wziąłem się za chłodnicę - krzywa, powyginane i przegniłe lamelki. Przed prostowaniem (lamelek, zdjęcia wgiętej chłodnicy zapomniałem zrobić): ![]() ![]() i po: ![]() ![]() Efekt taki se, a czas... eeee... no, ten, liczy się, że jest lepiej ![]() 4,5 godziny dłubania ![]() Tradycyjnie nie obyło się bez problemów z zapłonem - "na straty" spisane dwie cewki ładujące CDI jak i sam moduł, na szczęście miałem zapas cewek, moduł coś podobnego do chartowskiego GL133 ukleciłem na płytce uniwersalnej i zalałem silikonem dwuskładnikowym/formierskim w wydrukowanej obudowie. Działa. Do wymiany poszła też śruba spustowa oleju - totalnie objechana. Dorobiłem przelewy zbiorniczka wyrównawczego i gaźnika, nie było niczego. Przy czyszczeniu gaźnika wyczyściłem króćce jak i kanały jego podgrzewania, a wężyki zmieniłem na nowe. Oprócz tego standardowa konserwacja: - linki wyczyszczone i nasmarowane, - olej w silniku i lagach zmieniony, - sworznie klamek nasmarowane, - rozpierak szczęk hamulca tylnego wyczyszczony i nasmarowany, - łańcuch wyczyszczony, nasmarowany i prawidłowo napięty, - układ chłodzenia przetestowany i odpowietrzony, - gaźnik wyregulowany (lekko wzbogacone ustawienia fabryczne), - filtr powietrza docięty z arkusza "gąbkofiltrowego" ![]() - dolot wyczyszczony, - sprzęgło i hamulce wyregulowane. Przy następnym grzebaniu do wymiany lagi (krzywe i nie z tego modelu) oraz przednia tarcza (spory rant); do dołożenia osłona tarczy, owiewka-osłona chłodnicy, boczki i lampy. cdn RE: Yamaha DT80 LC2 by seler1500 - theogarowiec - 10-01-2021 23:12:46 Kurde zmieniłeś mtx na dt? ![]() RE: Yamaha DT80 LC2 by seler1500 - seler1500 - 11-01-2021 01:34:10 Nie zamieniłem, tylko kupiłem dt ![]() Odrestaurator składa też LC2, ale 115, będzie pewnie porównanie ![]() RE: Yamaha DT80 LC2 by seler1500 - seler1500 - 14-01-2021 22:34:04 Pali, jeździ, hamuje, skręca, zalicza gleby na lodzie ![]() "Doświadczenie" z dorabianiem jarzma zacisku do drynki się przydało - dokładnie ten sam zacisk powędrował do detki... i niedługo wyleci (za mały stosunek powierzchni tłoczka zacisku do powierzchni tłoczka pompy - swoją drogą zregenerowanej). Pozwoliłem sobie co nieco zadrutować (zgubiłem gdzieś prowadniczki zacisku xD) - śrubki M6 z niepełnym gwintem (gwint ucięty) + drut - a całość w roli prowadnic klocków: ![]() ![]() Modyfikacja główki korby - poprawa smarowania (brak nacięć czy otworów fabrycznie; tak, sfazowałem od środka) ![]() Korba pewnie niedługo do roboty, ale jak na razie brak luzu, to trzeba się nacieszyć póki jeszcze chodzi ![]() Porównanie tłoków - tak, pomyliłem się i załozyłem z DT MX (pierścienie 1,5 zamiast 1,2 mm, nieco inne okna, brak "kieszonek" wokół sworznia) - nie, nie robiłem szlifu, przeleciałem tylko honownicą, dmucha 8,5-9 atm, jak dla mnie wystarczająco, a w razie czego mam nadwymiarowy tłok w zapasie. ![]() Tłoczek za 35 złociszy, uszczelka głowicy ta sama (na sylikonie, nawet nie odklejałem od cylindra xD), nowe łożysko igiełkowe wossnera i lata, 15 km prostej bez przerwy 100-105 km/h, nawet mocy nie straciła trochę ![]() ![]() RE: Yamaha DT80 LC2 by seler1500 - seler1500 - 18-01-2021 21:59:51 Kopniak naprawiony (zniszczony frez): ![]() Trochę pojeżdżone, dołożyłem czujniki stopu, naprawiłem sprzęgło i zmieniłem zębatkę pośrednią kopniaka na inną, do której ![]() ![]() RE: Yamaha DT80 LC2 by seler1500 - seler1500 - 24-01-2021 06:07:11 ![]() Zmieniłem w końcu uszczelkę głowicy. Wleciało trochę gratów, czekam nadal na lampę, akumulator, pasek gumowy mocowania akumulatora, pasek gumowy mocowania gasboxa, właściwy zacisk, gumy baku i osłonę tarczy. Tak, wiem, druciarnia bo gumy lag z MZ ![]() cdn RE: Yamaha DT80 LC2 by seler1500 - seler1500 - 26-01-2021 18:51:08 Koniec grzebania, pali, jeździ ![]() ![]() ![]() Wleciała końcówka Leo Vince, oryginalny zacisk, osłona tarczy, przednia lampa, trochę elektryki, akumulator. Zostało skompletować boczki. |