![]() |
Chart LC RoberTa - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Nasze Romety (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Wątek: Chart LC RoberTa (/showthread.php?tid=47388) |
Chart LC RoberTa - robert2006p - 28-08-2018 20:28:38 Tak z zamiłowania do starej motoryzacji kupiłem sobie charta no niby jezdzi ale to mi nie wystarczylo ![]() Postanowiłem w miare możliwości usprawnić w silniku parę rzeczy,a co konkretnie to okaże się. Rozbieramy i pierwszy zonk w postaci; - sklepanego wału -porysowany cylinder -brak tulejki ustalajacej pomiedzy karterami -skrzywionego korbowodu Zasadniczo nie przejmuję sie tym bardzo ponieważ niektóre z tych cześci i tak mialem wymienić na inne ![]() Zaskoczylo mnie że w przestrzeni korbowej nie ma żadnego kanału do smarowania łożyska walu coś z tym trzeba zrobić ![]() Jedziemy dalej C.D.N RE: Chart RobeRta - stqc - 28-08-2018 21:02:48 lozysko jest smarowane bez kanalu bo nie ma tu kilku lozysk tylko jest jedno i wystarcza aby bylo smarowane tak jak jest ![]() RE: Chart RobeRta - robert2006p - 30-08-2018 19:22:12 Dzisiejszy dzień był naprawdę trudny. Kupiłem wał od derbi skok wału okolo 40-41 mm wiec będzie idealny pod cylinder Minarelli Horizontal lub Vertical ze względu na skok,długość korby 90 mm to dobrze ponieważ lepiej dorobić podkładkę niż kombinować z planowaniem cylindra. Przeciwwagi stoczone ze średnicy oraz po zewnetrznych stronach. Jedyny minus to ze sworzeń wału ma mniejsze podparcie w przeciwwadze ponieważ stopa korbowodu w derbi jest szersza i żeby jakoś wyjść z tego konieczne bylo toczenie z szerokości. Stożek po koło magnesowe miał inny kąt wieć wiec zostal przetoczony . Druga strona wału nie byla ruszana stożek jest taki sam ale nie ma pełnego podparcia przez to podtoczenie ale wypełnie to klejem i nałoże zebatkę podczas składania silnika. Jak sie toczyło wał ![]() Wał nie był rozbierany do tej operacji dzieki czemu nie wymaga ponownego wazenia i ustawiania. Lecimy dalej zamawiam; -łożyska do silnika -zawór membranowy,króciec od AM6 oraz gażnik 19mm -cylinder 70 klasy sport od minarelki No i czeka mnie rzeżba w karterach jednak padło na bezpośrednie napełnianie ![]() Niebawem C.D.N RE: Chart RobeRta - robert2006p - 03-09-2018 19:51:22 Dzisiaj nie bylo nudy ![]() Po wstepnych przymiarkach i zaczynam przerabiać korpus silnika,narazie nie wyglada t dobrze ale mam nadzieje że się uda bez wielkiego BUMM ![]() Zawór membranowy kupiłem używany i wydaje mi się ze to jest wersja blokowana poniewać ma mniejszy wlot niż kruciec gażnika ale do przymiarek możę być . Sporo będzie kombinowania z odpowiednim ustawieniem wlotu powietrza do skrzyni korbowej,dodatkowo bedzie trzeba zrobić jakieś pośrednie kolanko lączące króciec i zawór membranowy bo strasznie gażnik jest pochylony co moze doprowadzić do przelewania paliwa w kierunku cylindra. RE: Chart RobeRta - robert2006p - 04-09-2018 19:28:22 Lożyska już są ale to w tej chwili najmniej potrzebne części. RE: Chart RobeRta - grek132 - 04-09-2018 20:24:46 sorki ale nie czaje ;v masz cały wał z jakiejś tam derbi czy sam korbowód ? RE: Chart RobeRta - robert2006p - 04-09-2018 22:33:57 (04-09-2018 20:24:46)grek132 napisał(a): sorki ale nie czaje ;v masz cały wał z jakiejś tam derbi czy sam korbowód ? Cały wał mam od derbi. RE: Chart RobeRta - robert2006p - 05-09-2018 20:38:06 I ciąg dalszy rycia w karterach powoli nabiera to kształtu lecz ciągle dziury wyłażą jak się za dużo skubnie ![]() RE: Chart RobeRta - grek132 - 05-09-2018 20:52:49 czym dłubiesz karterki ? ![]() licze na twój projekcik bo za niedługo też będę dłubał 27 ale nie tak hardkorowo ![]() RE: Chart RobeRta - robert2006p - 05-09-2018 21:16:44 Obrabiam szlifierką trzpieniową wysokoobrotową z róznymi końcówkami np o ksztalcie walcowym lub kulistym ew w ksztalcie plomień. W aluminium idzie jak w maśle ![]() Pożniej sciernicą trzpieniową lub papierem na trzpieniu.Nie mam za wiele czasu w ciagu dnia wiec działam w miarę szybko i skutecznie :)Ewentualnie na końcu j porobię te kanały ręcznie. W miedzy czasie zamówiłem podstawkę pod zawór membranowy wyfrezowany na cnc z aluminiowej blachy 8mm który pożniej wspawam w karter pod odpowiednim kątem. A dodatkowo pomiedzy gażnik a krócieć wstawie łącznik z kolanka nierdzewnego oczywiście zwarcając uwagę aby nie bylo żadnych uskoków w kierunku przeplywu mieszanki. Wszystko spawanie metodą TIG AC/DC w osłanie argonu. RE: Chart RobeRta - grek132 - 05-09-2018 23:04:01 ty też specjalnie dla charta tiga kupowałeś ? ![]() RE: Chart RobeRta - robert2006p - 06-09-2018 18:42:12 (05-09-2018 23:04:01)grek132 napisał(a): ty też specjalnie dla charta tiga kupowałeś ?E nie bez jaj ![]() A dzisiaj już coś widać oj działo się ![]() Wstawiam te zdjęcia może komu ś sie przydadzą jak pójdą tą samą drogą,niewobrażam sobie klejenia tak dużych ubytków z obawy że ten klej odpadnie i rozwali silnik zanim zacznie pracować ![]() Lutowanie też nie jest dobrym rozwiązaniem ponieważ przy lutowaniu spoiwo nie łaczy się z rodzimym materiałem lecz w cudzysłowiu przykleja. Najlepsze rozwiazanie to spaw materiał nadłożony jest trwale polaczony z rodzimym materiałem wiem bo jestem spawaczem ![]() CDN ![]() RE: Chart RobeRta - JGNZM - 06-09-2018 22:10:26 No i proszę, kolejny dowód na to, że 027 ma ogromny potencjał do tuningu ![]() RE: Chart RobeRta - robert2006p - 07-09-2018 19:02:41 Witajcie i mamy kolejną cześć prac za sobą. Odebralem wyfrezowane podkladki pod zawór oraz gruba podkladka po cylinder ![]() Cylinder wstepnie spasowany squisch ustawię wiekszy nie będę go mocno doprężał przedłuży to żywotność całego układu. Prognozy optymistyczne mówią żę w przyszłym tygodniu skłAdamy silnik co prawda narazie bez zaplonu ponieważ tam też nie obedzie sie bez przeróbek . Ale nie wykluczam ze spróbuję go odpalić na seryjnym zaplonie. Założe wydech narazie taki trochę kombinowany zobaczymy co z tego wyjdzie oczywiscie pożniej zostanie wymieniony na inny ![]() Cdn Zapewne zaraz ktoś powie że są dziurki w spawach ![]() RE: Chart RobeRta - Lagoon - 08-09-2018 00:01:23 Trzymam kciuki, bo fajnie się zapowiada. Co z wydechem? Króciec trochę za długi, ale domyślam się, że to tylko przymiarka? ![]() |