![]() |
podkaszarka nie dostaje paliwa - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Inne jednoślady PRLu (/forumdisplay.php?fid=174) +--- Dział: Inne - Problemy techniczne (/forumdisplay.php?fid=194) +--- Wątek: podkaszarka nie dostaje paliwa (/showthread.php?tid=44062) Strony: 1 2 |
podkaszarka nie dostaje paliwa - charper - 15-06-2017 21:30:43 witam, mam problem z podkaszarką. nie mogę jej odpalic. iskra na swiecy jest, kompresja jest bardzo dobra. silnik prawie nowy. przy gazniku jedyne co zdołałem zrobic to wykonac nowe uszczelki pod kolektor ssący. gaźnik w srodku troche wyczyscilem, tyle zdolałem zrobic bo nie znam sie na tego typu gaźnikach jeszcze. Kosiarka pali tylko jak wleje paliwo pod swiece. Czytałem, ze to może byc wina membran w gaźnku. pytanie jak je sprawdzić? co ewentualnie moge zrobic? RE: podkaszarka nie dostaje paliwa - bubel500 - 15-06-2017 22:20:29 Tak jak w pilarce. Jeśli membrany są powyginane lub twarde to już do zmiany Lub zaworek iglicowy się zaciął, lub zalazł brudem RE: podkaszarka nie dostaje paliwa - charper - 15-06-2017 23:02:51 widziałem tam jedną membranę z takim metalowym guziczkiem na środku. ona jest wypukła. tak ma byc? macie jakiś dobry poradnik na którym jest pokazane jak wyglądają nowe części a jak zużyte? jeszcze jedna sprawa. czy to prawda ze na dłuższy okres nieuzytkowania nalezy z takiego gaznika spuscic benzyne? RE: podkaszarka nie dostaje paliwa - bubel500 - 15-06-2017 23:57:16 Niby tak, bo przez benzynę twardnieją membrany. Nowa bądź dobra membrana jest elastyczna, tzn powraca to pierwotnej pozycji. zużyta już albo odstaje, albo jak ją naciśniesz tak już zostaje RE: podkaszarka nie dostaje paliwa - charper - 16-06-2017 00:10:49 (15-06-2017 23:57:16)bubel500 napisał(a): Niby tak, bo przez benzynę twardnieją membrany. co jeszcze oprócz membran może powodować problemy z uruchomieniem silnika? zaznaczam ze zapłon i kompresja odpada, szukamy przyczyn w gaźniku. RE: podkaszarka nie dostaje paliwa - Jędrek - 16-06-2017 11:22:58 A w tej uszczelce zrobiłeś otwór wielkości szpilki u góry ? Jest potrzebny do "Drgań" membrany ciśnienie z komory korbowej dochodzi do membrany i wprawia ją w ruch . RE: podkaszarka nie dostaje paliwa - charper - 16-06-2017 15:59:00 zrobilem. wiem ze to jest potrzebne. mimo to nie zaciąga paliwa. RE: podkaszarka nie dostaje paliwa - bubel500 - 16-06-2017 23:33:27 To może nieszczelność w baku, zły korek lub dziura w przewodzie? Więcej opcji nie znam RE: podkaszarka nie dostaje paliwa - charper - 17-06-2017 01:42:21 Korek odkręcałem wiec się nie zapowietrzyl. Zobaczymy jeszcze z ta membrana RE: podkaszarka nie dostaje paliwa - bubel500 - 17-06-2017 09:23:50 odkręcenie korka nic nie da, gdyż musi być w zbiorniku pociśnienie, zobacz szarpakiem kilka razy pociągnij i zdejm węźyk paliwa, powinno wtedy pójść paliwo pod ciśnieniem RE: podkaszarka nie dostaje paliwa - krystian276 - 18-06-2017 17:16:55 Nie zatkał Ci się czasem kanalik od podciśnienia w gaźniku ? Ten co po odkręceniu masz dziurke w cylindrze (Chyba ze masz wersję z wężykiem ) Sprawdź to ![]() Piszesz, ze zrobiłeś nowe uszczleki pod kolektor ssący, a uwzględniłeś tą dziurkę? RE: podkaszarka nie dostaje paliwa - darek23 - 18-06-2017 21:20:46 Pytanie o dziurke w uszczelce juz padlo i byla odpowiedz twierdzaca. W zbiorniku nie ma zadnego podcisnienia, tam musi byc odpowietrznik, w kazdej kosie/podkaszarce jest i musi byc. Do wytwarzania podcisnienia sluzy tlok i cylinder, a poborem paliwa steruja membrany. Rozbierz gaznik na czynniki pierwsze, umyj, przedmuchaj i dokladnie obejrzyj wszystkie uszczelki. Smoczka w baku nie masz zapchanego? Znaczy filtra paliwa. Sprawdz rowniez czy cylinder jest pewnie przykrecony. Ja przez to stracilem kupe czasu bo objaw ten sam, a okazalo sie ze sie poluzowal cylek i juz nie dalo rady odpalic, a z tego co widze bo mam 2 kosy to co jakis czas sie te srubki odkrecaja. Najpewniejszym sposobem byloby pozyczenie sprawnego gaznika i przelozenie na probe, jednak nie kazdy takie cos ma w zanadrzu. Ewentualnie simmering padl. RE: podkaszarka nie dostaje paliwa - charper - 21-06-2017 13:36:30 Witam znowu. Czy taka membrana kwalfikuje sie do wymiany? Pochodzi z pily, ktora nie trzyma wolnych obrotów. ![]() A co do podkaszarki to raczej padl simering, bo jak przyloze dlon do wlotu powietrza do gaznika a druga osoba probuje uruchomic, to nie czuje zeby zasysało powietrze. RE: podkaszarka nie dostaje paliwa - Odrestaurator - 21-06-2017 14:44:43 A filtr powietrza ok? ja miałem tak samo, tylko na jednym ustawieniu chodziła a i tak potem gasła. Moim zdaniem membrana do wymiany, to chyba przez to ten problem z obrotami, chociaż przez zużytą membranę raczej odczuwa się spadek obrotów. RE: podkaszarka nie dostaje paliwa - charper - 21-06-2017 23:44:40 Moze jeszcze ktos cos powie? Nie chce kupowac niepotrzebnie. |