![]() |
Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Sportowe (/forumdisplay.php?fid=219) +--- Wątek: Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' (/showthread.php?tid=29354) Strony: 1 2 |
Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - Crimson Ghost - 18-09-2014 00:39:38 ... takie coś usłyszałem od miłego dziadka u którego wisiała niżej przedstawiona rama. Parę miesięcy później zobaczyłem się z nim na wyścigu, zagadałem, czy przełaj dalej wisi na ścianie - godka godka i już jest mój. ![]() Romet Special wersja przełajowa. Ich historia jest taka, że w zasadzie nic o nich nie wiadomo. Były znacznie rzadsze niż wersje torowe i wykonywane w krótkiej serii na początku lat 80 na zamówienie klubów. Niektórzy mówią, że Romet nigdy nie wypuszczał stricte przełajowych ram i że wszystko było przerabiane przez Zdziśka Budka z Warszawy (który zalutowywał dziurki i wymieniał haki na dłuższe) - inni z kolei mówią, że Budek nigdy nic nie przerabiał. Sam Budek mówi że coś tam przerabiał, ale 'weźmie pan ramę, przyjedzie do mnie i ja obejrzę czy to moje dzieło'. Kondej też robił przełaje na mufach Rometowskich, ale jego były znacznie bardziej zaawansowane - miały z tyłu stały wieszak w kształcie podkowy i potrójne przelotki na górnej rurze. ![]() Zabrałem się za ramę - najpierw musiałem wytopić sztycę sodą kaustyczną, bo była tak zapieczona, że aż zaspawana. Do tego trzeba było fleksą przecinać śrubę od przerzutki a najmniej przyjemna niespodzianka spotkała mnie podczas oględzin główki - dolna i górna część mufy były ucięte, bo ktoś się najwyraźniej machnął przy cięciu sterówki. No i w ogóle mufy są kwadratowe jak w Sporcie a piórka krótkie jak w torowych Superach ![]() Wizyta u Budka okazała się zbyteczna po zdarciu lakieru z widelca i tylnego trójkąta - nie ma zalutowanych dziurek czyli oryginał. ![]() Dzień później prawie gotowa. ![]() W tej chwili się maluje (bo to jedyna moja rama która była gotowa do roboty - reszta wymaga mniejszego lub większego lutowania), naklejki idą, części idą, kółka zrobione. Będzie polsko, włosko, ładnie, a potem brudno bo to przecież przełaj ![]() ![]() A tu fajna część, która się w nim znajdzie - przełajowe hamulce WALJA (czyli ten który odkupił części od Remo Głowno). Ponoć montowane w przełajowych Cazzanigach, ale ja takiej jeszcze nie mam więc... RE: Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - DaFiX - 18-09-2014 10:45:06 To co wychodziło z fabryki Romet, nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać. Gratuluję zdobycia ramy, bo co innego mogę powiedzieć? Czekam na efekt końcowy. Po awatarze wnioskuję, że to Ty kupiłeś tego supra z uciętymi piwotami pod tylny hamulec? RE: Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - Crimson Ghost - 18-09-2014 12:39:48 Tak jest. Gdybym go nie wziął to strasznie bym sobie teraz pluł w brodę. Jeszcze dwie kwestie o których zapomniałem: - Romet będzie malowany niestety w farbę proszkową. Wiem, że proszek to ojj i ajj, ale to ma być też zimówka, więc nie chce żeby ją coś pozjadało. - Słyszałem historię jakoby Supry przełajowe były 'fabrycznie' wyposażane w hamulce Modolo Cross. Mój właśnie na takich był, ale nie wiem czy doszły z biegiem czasu, czy były od początku. Mufy sugerują gorsze wykonanie, czyli raczej Special, a nie Super. RE: Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - Crimson Ghost - 18-09-2014 14:25:32 Lecimy dalej z tematem: ![]() Korba Walja 172.5. Brzydkie jakieś, na jednym ramieniu jest grawerka z przodu, na drugim nie ma. Zwróćcie też uwagę na różne szerokości wgłębień na ramionach. Do tego blat 42T chyba Remo, a na to bashe Gipiemme. Mmmniom. ![]() Koła znane z zielonego Rometa Speciala. Piasty Campagnolo Record 36H, troche już wysłużone, więc nie żal. Wolnobieg Romet, nówka chyba. Obręcze Ambrosio 19 extra cośtam cośtam. Obie obręcze troche krzywe także ten... ![]() ![]() Antyfaszystowskie Kendy 161. Miały mieć brązowy bok, ale okazuje się, że w Polsce takie są totalnie niedostępne i nawet nie można zamówić. Bieżnik troche jak ruskie szytki w jodełkę, więc to rekompensuje całkowicie czarny bok. Oznaczone jako 37-622, ale są szerokie na jakieś 30-32mm, na co tez ludzie zawsze się skarżą. Mi to pasuje, bo przełajowe Romety miały widelce identyczne z wersją szosową Speciala i Supera, więc nie grzeszą prześwitem. RE: Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - mz1 - 18-09-2014 17:32:21 Mam taką samą piastę w tylnym kole od sporta...tylko że nie ma graweru campagnolo ![]() RE: Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - Crimson Ghost - 18-09-2014 17:38:20 Byłem w Głownie i człowiek mi pokazywał piasty - głupi byłem, że zdjęć nie zrobiłem ale zapamiętałem jedną rzecz: piasty jako jedyna część grupy znacząco różniły się od swojego pierwowzoru czyli Campagnolo Record. To co ty masz to pewnie piasta Romet wykonywana w fabryce Pama. RE: Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - mz1 - 18-09-2014 18:00:01 Jeśli chodzi o pamę, to mam taki suport (miski sygnowane) RE: Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - Crimson Ghost - 18-09-2014 18:21:32 Pokaz foto bo szef mi nie wspominal ze robil suporty RE: Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - mz1 - 18-09-2014 18:41:09 Wysłane przez fb RE: Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - Crimson Ghost - 19-09-2014 20:55:50 ![]() No i jest RE: Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - tramwajarz - 19-09-2014 21:02:45 Coś pięknego,i jeszcze ma pivoty,niezły temat ci się trafił RE: Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - DaFiX - 19-09-2014 22:15:46 Spodziewałem się grubego projektu, to przerosło moje wyobrażenia. RE: Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - pschemo - 21-09-2014 21:42:55 Ależ piękność! RE: Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - chart80 - 22-09-2014 09:26:57 Kopara opada. RE: Romet Special CX czyli 'jeden przełaj w klubie musi być' - misiql - 22-09-2014 11:17:50 Cacko, Postarałeś się ! |