[Pony] Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21) +---- Dział: Romet Pony (/forumdisplay.php?fid=135) +---- Wątek: [Pony] Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? (/showthread.php?tid=27273) Strony: 1 2 |
Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - Robix - 07-07-2014 16:04:57 Siemano, mam takie pytanie.... Otóż, wyciągnąłem z garażu dzisiaj motorynkę Romet Pony 50M2, która ma już dobre 5 lat lub więcej Pamiętam, że brat kiedyś nią jeździł i działała. Ściągnąłem ją i nie wiem do czego się najpierw zabrać - jestem zielony jeszcze na temat tej motorynki, bo pierwszy raz się spotykam z motoryzacją i nie wiem nawet jak sprawdzić czy coś działa, czy jest sprawna część, np. silnik I prosiłbym o pomoc, ponieważ chcę "odnowić" motorynkę Romet Pony 50M2 i jeździć sobie nią po nie miałem jeszcze okazji pojeździć Piszcie, co mam zrobić itp. Dodałem kilka zdjęć, ale myślę, że chyba nie wystarczą Jak coś to dodam czy coś Proszę o POMOC! Z Góry dziękuję! RE: Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - Jakchwal205 - 07-07-2014 16:10:13 weź klucz do świecy i do góry silnika jest świeca wykręć ją włuż w ten kabel dotknij głowicy i kopnij kopką jeśli będzie iskra to dobrze...weź spytaj taty on napewno będzie wiedział albo brat RE: Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - DominiX - 07-07-2014 16:13:17 Zdjęć nie ma Sprawdź czy wgl opala jeśli nie to na pych. jeśli nie zapali to sprawdź czy jest iskra i wyczyść gaznik wymień świecę ma iskre f75 po tych zabiegach powinien odpalić i nalej parę ml paliwa bezpośrednio pod świecę RE: Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - Robix - 07-07-2014 16:25:19 Słyszałem, że się robi jakąś "mieszankę" - leje się do baku paliwo z olejem? Pewnie mam rację lub nie, więc jaki olej? A paliwo skądś z garażu wezmę albo coś RE: Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - Bartek - 07-07-2014 16:29:50 Co do mieszanki to kupujesz olej Stil do piły motorowej taki czerwony sprzedawany jest w opakowaniu 1l i 100ml. Można też lać mixol ale nie polecam tego oleju. Ja jeździłem na Stilu i nie narzekałem i nawet takiego nagaru nie było. Co do renowacji to weź klucz rurkowy odkręć włóż świecę do fajki przyłóż do głowicy i kopnij. Jeśli jest iskra to jest fajnie. Później wykręć gaźnik na pewno trzeba go przeczyścić i wyregulować na nowo. Tak samo bak przepłukać. Później poskręcasz i wyreguluj. Jak odpali to możesz poczekać z remontem RE: Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - szczupak54 - 07-07-2014 16:30:54 (07-07-2014 16:25:19)Robix napisał(a): Słyszałem, że się robi jakąś "mieszankę" - leje się do baku paliwo z olejem? Pewnie mam rację lub nie, więc jaki olej? A paliwo skądś z garażu wezmę albo coś Tak robi sie mieszanke , do paliwa dodajsz olej np na 5 litro paliaw 100 ml oleju , najlepszy olej to ze [ sztila] taki czerwony lub jaki kolwiek inny do 2 suwow RE: Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - BartuS - 07-07-2014 16:45:12 Po takiej przerwie jak stała to wypadało by wyczyścić gaźnik: https://www.youtube.com/watch?v=Y-U7_x9YP6M&feature=youtube_gdata_player RE: Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - Bartek - 07-07-2014 16:51:44 Gaźnik kranik oraz bak o ile nie jest zardzewiały A jeśli była benzyna to jest już zwietrzała i wypadało by nalać nową. Też można sprawdzić simery czy nie są sparciałe i czy nie przepuszczają ale to musiałbyś z tatą pogadać by pomógł Ci rozebrać silnik RE: Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - Robix - 07-07-2014 17:01:14 Tutaj macie zdjęcie mojej motorynki - https://imageshack.com/i/nlq532p -> Jakby co to napiszcie, żebym dodał więcej zdjęć RE: Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - Bartek - 07-07-2014 17:04:51 Przyznam, że rozwalił mnie widok motorynki na tych kołach. Ale po woli skompletujesz ją RE: Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - Krystian Colo - 07-07-2014 17:09:43 No więc do dzieła. Odkręć świecę kluczem nasadowym, przeczyść ją i sprawdź czy jest iskra dobra przerwa. Wsadź świecę do cewki dołóż do cylindra i sprawdź czy jest iskra. Nabierz w strzykawkę troszeczkę mieszanki Paliwo 95 + Olej do silników 2 suw-owych nie polecam Mixola, najlepiej ze Sthila lub Husqvarny ale ze Sthila najwięcej osób używa taki czerwony jest. Wlej bez pośrednio w miejsce świecy, zakręć potem świecę i nałóż z powrotem cewkę mocno. Zdejmij wężyk paliwa z gaźnika, potem zdejmij linkę gazu i są takie dwie śrubki na klucz numer 10 mm i odkręć je. Gdy je odkręcisz będziesz miał cały gaźnik, musisz go rozkręcić i bardzo dokładnie wyczyścić, jak wyczyścić masz tu filmik https://www.youtube.com/watch?v=Y-U7_x9YP6M&feature=youtube_gdata_player. Gdy wyczyścisz gaźnik i skręcisz go do kupy zakręć go z powrotem do silnika, załóż wężyk paliwa linkę gazu. Odkręć kranik i klika razu naciśnij pompkę paliwa i dodaj trochę gazu i spróbuj ją odpalić, jak odpali i będą za wysokie obroty to wyreguluj gaźnik, masz taką śrubkę na sprężynce. Jeżeli zrobisz prawidłowo wszystkie czynności to możesz się cieszyć z jazdy na Motorynce, liczę na piwko. RE: Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - DominiX - 07-07-2014 17:17:17 Bartek jak ona tyle nie opalana to lepiej niech zrobi bogatsza mieszankę RE: Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - Robix - 07-07-2014 17:19:31 Znalazłem w garażu takie "opony" a raczej dętki Nadadzą się te dętki? Musze jeszcze sprawdzić pompką, napompować, czy nie schodzi gdzieś powietrze, bo są przyklejone łatki https://imageshack.com/i/nml264p Mam pytanie jeszcze Gdzie by można było kupić takie narzędzia do motorynki - zestaw, czy coś w tym stylu? Mam w Łańcucie sklep rowerowy Romet, ale na pewno muszą być tam części do motorynek, ponieważ sprzedają tam gdzieś sku tery i pewnie też motorynki Link google maps - https://www.google.pl/maps/@50.066862,22.230384,3a,45.4y,212.81h,90.71t/data=!3m4!1e1!3m2!1sqUI-xA82IvO4HB3CaglaNA!2e0!6m1!1e1 RE: Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - bartoszek5k - 07-07-2014 18:43:47 Na sam początek to zaleć się do powyższych rad i sprawdź silnik Nie chcesz sprzedać tych rowerowych kół ? RE: Jak naprawić moją motorynkę? Od czego zacząć?? - Robix - 07-07-2014 19:01:25 (07-07-2014 18:43:47)bartoszek5k napisał(a): Na sam początek to zaleć się do powyższych rad i sprawdź silnik Sorry, ale nie chce sprzedać tych kół rowerowych Ponieważ może na zdjęciu widać, że są "dobre" a tak na prawde nie są ;/ są "dziury" takie mniejsze - moge chyba powiedzieć że te "koła" są przetarte |