![]() |
Oddanie tablicy rejestracyjnej. - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Prawo (/forumdisplay.php?fid=99) +--- Dział: Pytania (/forumdisplay.php?fid=102) +--- Wątek: Oddanie tablicy rejestracyjnej. (/showthread.php?tid=20946) |
Oddanie tablicy rejestracyjnej. - Matinek - 12-12-2013 16:15:32 Siemka Wczoraj kupiłem ogara 205 z papierami i ma on zieloną tablicę. Czy jak go będę chciał przerejestrować to muszę oddawać starą tablicę (zieloną)? Jest obowiązek zdania tablicy? Chciałem tą tabliczkę to drugiego komara który nie ma papierów. RE: Oddanie tablicy rejestracyjnej. - nie_mientki - 12-12-2013 16:17:10 Obowiązek jest, ale możesz im powiedzieć że zgubiłeś/nigdy nie miałeś i nic im do tego. A jak Cię potem złapią ze starą, to już bym wolał żeby złapali bez ![]() RE: Oddanie tablicy rejestracyjnej. - Matinek - 12-12-2013 16:18:36 czyli prawnie trzeba oddać? a mogę prawnie poruszać się po drogach z starą tablicą i dowodem? RE: Oddanie tablicy rejestracyjnej. - nie_mientki - 12-12-2013 16:22:09 Skoro go kupiłeś to musisz wymienić dowód i tablicę. Zielonej możesz nie oddawać ściemniając że nigdy nie miałeś(ja tak zrobiłem) ale głupotą byłoby jej używanie. RE: Oddanie tablicy rejestracyjnej. - Boszu - 12-12-2013 17:02:17 Heh, teraz wpadłem na taki głupi nie co pomysł. Bo skoro, można "zgubić" tablicę. To za 40zł można wyrobić nową... I ciekawe jak gdyby ją tak nagle "zgubić", i wyrobić nową. To ciekaw jestem, czy gdybym miał 2 Ogary z takimi samymi numerami oraz tablicami, ale różnymi ramami i jednym papierkiem. To czy Policja w końcu zrobiła mi jakiś nalot, lub ostro by się tego czepiła. Czy może jednak jeżdżąc pojedynczo każdą maszyną, mógł bym tak jeździć. ![]() ![]() Bo w takim przypadku, potrzeba mi tylko drugą tablicę... I nie musiał bym przekładać z jednej ramy do drugiej gdybym jeździł... (tzn. kiedyś będę jeździł jak skończę projekt) RE: Oddanie tablicy rejestracyjnej. - nie_mientki - 12-12-2013 17:15:24 Niezłe ale mało odkrywcze. Kiedyś na rajdzie 4x4 widziałem dwa Samoraje na tych samych numerach. RE: Oddanie tablicy rejestracyjnej. - motoryniarz123 - 12-12-2013 17:57:48 (12-12-2013 17:02:17)Boszu napisał(a): Heh, teraz wpadłem na taki głupi nie co pomysł. Bo skoro, można "zgubić" tablicę. To za 40zł można wyrobić nową... I ciekawe jak gdyby ją tak nagle "zgubić", i wyrobić nową. To ciekaw jestem, czy gdybym miał 2 Ogary z takimi samymi numerami oraz tablicami, ale różnymi ramami i jednym papierkiem. To czy Policja w końcu zrobiła mi jakiś nalot, lub ostro by się tego czepiła. Czy może jednak jeżdżąc pojedynczo każdą maszyną, mógł bym tak jeździć. Pomysł dobry, tylko musisz idealnie nabić nr ramy w drugim romecie, żeby zrobić ci nalot to policja musi mieć jakieś podejrzenia, więc jak nikt cię nie podkabluje to nie masz o co się martwić ![]() RE: Oddanie tablicy rejestracyjnej. - Tomasso94 - 12-12-2013 18:22:22 Każda tablica ma hologram z innym numerem. Po wydaniu wtórnika tablicy dostajesz nowy hologram w dowód, i adnotacja o wtórniku tablicy rzuca się w oczy, więc to też wcale nie jest takie proste. RE: Oddanie tablicy rejestracyjnej. - MichalSR50 - 12-12-2013 18:23:46 Nie lepiej tak zrobić jak Gargamel? Ma 10 Wartburgów i wszystkie na tych samych numerach ![]() RE: Oddanie tablicy rejestracyjnej. - Matinek - 12-12-2013 18:26:24 czyli jest obowiązek zdania tak? a jak by ktoś zgubił? trzeba jakieś oświadczenie wypełnić? a czy takie celowe nie oddanie jest legalne? jestem nowy i się na tym nie znam proszę więc o normalne odpowiedzi RE: Oddanie tablicy rejestracyjnej. - MichalSR50 - 12-12-2013 18:30:13 Celowe nieoddanie jest nielegalne. Żeby ją zachować po prostu spisujesz oświadczenie o tym, że tablice zaginęły. Ich już nie obchodzi to, jak jest naprawdę (choć i tak pewnie wiedzą, że 3/4 tych oświadczeń jest z powodu właśnie zachowania starych tablic) ![]() RE: Oddanie tablicy rejestracyjnej. - Matinek - 12-12-2013 18:36:05 czyli jeżeli to że zaginęła to kłamstwo to znaczy ze nie legalne tak? w PRL-U też trzeba było zdawać? na przykład mam kolegę który wyrejestrował t1 i po prostu z dowodu ścięli róg a tablice i stary dowód ma a żadnych oświadczeń nie pisał możliwe to? RE: Oddanie tablicy rejestracyjnej. - nie_mientki - 12-12-2013 18:39:58 Możliwe, ale kumpel na pewno donosił na SB bo tym z Solidarności nie pozwalali. ![]() RE: Oddanie tablicy rejestracyjnej. - Matinek - 12-12-2013 18:46:48 mientki nie kapuje twojej wypowiedzi weź no jaśniej RE: Oddanie tablicy rejestracyjnej. - nie_mientki - 12-12-2013 18:48:28 A ile lat ma Twój kumpel który za PRLu wyrejestrował T1? |