![]() |
O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Nasze rowery Romet - Użytkowe i turystyczne (/forumdisplay.php?fid=208) +--- Wątek: O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 (/showthread.php?tid=18320) |
O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - Wigrus - 28-08-2013 22:54:27 Rok 2012, słoneczny ostatni tydzień roku szkolnego. Mama odbiera mnie ze szkoły i nagle... na "zebrze" drogę przecina nam składak! Długo uważałem składaki za stare złomy nadające się tylko do przerobienia na żyletki. Dobre byłe tylko górale. Lecz tego dnia coś się zmieniło, coś się w mojej duszy zaiskrzyło, składak... zaczął mi się podobać! W parę minut potem stwierdziłem już jasno - muszę takiego mieć! Przejrzałem AlleDrogo i natrafiłem tylko na jednego, który przypadł mi do gustu (chciałem starego). Ogłoszenie brzmiało jakoś tak: "Składak niebieski Wigry Radziecki!". Mama zobaczyła ogłoszenie i mówi, że gość bzdury pisze, bo Wigry jest polskie. I Mama trochę opowiedziała mi o swoim Wigry z dzieciństwa. To robimy telefon do Babci i Dziadka, czy w piwnicy Wigry jeszcze jest, ale nie było. Na temat Co się z nim stało pojawiło się mnóstwo teorii. Szkoda, że go nie ma, bo było to Wigry kasztanowe z maksymalnym wyposażeniem!!! Potem dzwonimy do rodziny Taty, czy nie ma jego Flaminga. Nie ma - spłonął. Również szkoda, bo był jeszcze z pierwszej generacji, zielony. Ostatecznie rozpuszczamy wici na Śląsku, że poszukiwane jest Wigry!, bo ostatecznie decyzja zapadła na ten model. I w końcu, w dniu zakończenia roku przychodzi SMS ze zdjęciem (które niedługo pokażę) Dziadka na zielonym Wigry nie mające żadnego wyposażenia i z flakami w kołach. Moje szczęście jest niestety nie do opisania, w końcu MIAŁEM SWOJE WŁASNE WIGRY! Te dwa tydnie spędzone na zdobywaniu wiedzy o Rometach dorównywały długością dwóm lat. Nareszcie przyjechałem do Katowic, a rano następnego dnia poszliśmy odebrać z zakładu Dziadka Wigrusia! Wsiadłem na niego, myślałem, że rozpłynę się z radości, cieszyłem się znacznie bardziej niż PRL-owski dzieciak, który dostał taki rower! To ilu części mu brakowało i ilu przechodniów gapiło się na mnie jak na idiotę miałem w czterech literach! Ten człek, który w tamtej chwili zaprzeczyłby, że to najlepszy rower świata zostałby od razu pożarty żywcem i wyrzygany na ulicę! Oto domyślna krótka historia tego egzemplarza: Najpierw dostało go dziecko, potem kolejne dziecko, które przerobiło go na BMX-a (brak wyposażenia, specyficzna tylna opona), potem jeżdziła nim staruszka, a potem trafił na wiele lat do piwnicy i dostaję go ja. To tak w skrócie. Od tego czasu minął ponad rok, przeżyłem z nim wiele przygód i niedawno skompletowałem. Chciałbym podziękować wszystkim osobom, które brały udział w tym przedsięwzięciu, a było ich dużo. Gratuluję tym, którzy to przeczytali, a teraz zdjęcia. Komentować i mówić co jeszcze w nim poprawić ![]() RE: O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - mikolaj.lukasik - 28-08-2013 23:05:58 ale ładny daj zdjecia jak wyglądał kiedyś RE: O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - Krystian Colo - 28-08-2013 23:43:48 No wreszcie pokazałeś swojego Wigry, a po za tym ładny. Jak by były oryginalne naklejki, to by było extra. RE: O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - BITER - 29-08-2013 01:40:01 Świetny rower, doskonale skompletowany ![]() ![]() ![]() RE: O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - Przemi998 - 29-08-2013 08:23:17 Fajny rowerek i troszkę się rozpisałeś dbaj o nie go ! ![]() RE: O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - Semmao - 29-08-2013 09:30:02 Szkoda, że foty takie pipidówy. Wrzuć normalne o ludzkiej rozdzielczości! ![]() RE: O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - PawDan - 29-08-2013 12:07:34 Gratuluję pojazdu ![]() Pozdrawiam. P. RE: O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - Sołtys - 29-08-2013 12:40:00 Świetny! ![]() Dobrze, że trafił w Twoje ręce! Ramie bezpieczeństwa bardzo specyficzne, ja również do tej pory widywałem jedynie "chorągiewkowe", ale Twoje jest cycuś glancuś, gitara mandolina! ![]() Dołączam się do pytania PawDan'a. ![]() P.S. Jak na trzynastolatka (Tak wynika z profilu) bardzo dobrze piszesz. ![]() RE: O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - alagor - 29-08-2013 15:52:44 Wygodnie Ci jeżdzić z taką kierownicą wychyloną do przodu? ![]() No ale ładny, ładny... i taką unikatową naklejkę ma jak na 1981 rok. Chyba, że Ty nakleiłeś. ![]() RE: O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - Wigrus - 29-08-2013 16:18:09 Cieszę się niezmiernie, że wam się podoba ![]() Naklejki są oryginalne, tylko jeden z poprzednich właścicieli "upiększył" je obwódką z żółtej taśmy ![]() Lizak jest z lat 90, kupiony w rowerowym. Sprzedawca mówił, że leżał u niego 20 lat. Normalnie to bym w to nie uwieżył, ale opakowanie jakieś takie nie dzisiejsze. Przyznam, że może i mam talent do pisania, w końcu kiedyś pisałem w szkolnej gazetce ![]() ![]() Z taką kierownicą jeździ się lepiej niż ze zwykłą, bo ma dużo możliwoci zmiany pozycji dłoni ![]() A zdjęcia jak wyglądał wrzucę kiedy indziej, bo są w starym telefonie Mamy. RE: O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - Wigrus - 29-08-2013 21:35:08 Patrzcie czym dzisiaj jeździłem przy wybrzeżu. To się nazywa Pony (taki jugosłowiański Flaming) i jest tam w Chorwacji tego pełno. [attachment=3852][attachment=3853][attachment=3854] RE: O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - BITER - 29-08-2013 21:47:47 Fajny pojazd ![]() ![]() RE: O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - Sołtys - 29-08-2013 21:48:20 (29-08-2013 21:35:08)Wigrus napisał(a): Patrzcie czym dzisiaj jeździłem przy wybrzeżu. Zagadka rozwiązana! ![]() O co chodzi? Już tłumaczę: W jednym z katalogów Rometu z lat 90., w którym bydgoska fabryka prezentowała produkty z Kowalewa Wielkopolskiego widniał tajemniczy składak do złudzenia przypominający Flaminga, a podpisany był jako "Rower na zestawach jugosłowiańskich". Czyli te "Pony" w latach 90. zamawiał Romet i podobnie jak wcześniej niemieckie produkcje opatrywał w swoje naklejki. ![]() No i dzięki Tobie w końcu wiemy czym był tajemniczy "Rower na zestawach Jugosłowiańskich"! ![]() ![]() Jak się na tym jeździ? ![]() RE: O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - Wigrus - 29-08-2013 21:58:23 Wow! Wypożyczając rower po to, by tylko sobie pojeździć na "miejscowym" rozwiązałem zagadkę! ![]() ![]() ![]() RE: O tym jak posiadłem swe pierwsze Wigry '81 - Wojski - 30-08-2013 12:00:48 WOW, to jest coś takiego jak ja mam na sprzedaż! Odpowiem na pytanie jak się tym jeździ - lepiej niż na Wigry :-). |