Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Zachęcamy do zakupu forumowych kubeczków Smile Kliknij tutaj

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo?
Autor Wiadomość
Sturnus Offline
Nowy
*


Liczba postów: 3
Imię: Hubert
Skąd: Suwałki
Pojazd: Inny
Post: #1
Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo?
Dzień dobry wszystkim.
Co mogę, to obserwuję u Was, bo nie ukrywam, że też mam sentyment do polskich jednośladów. Zanim poproszę Was pomoc… to się przedstawię (w dziale „powitalnia” już to zrobiłem Smile
Aktualnie mam na stanie (i wszystkie jeżdżą): Popularny, Ambasador, Syrena (?), Goplana, Jagna, Flaming, Wigry 3, Mistral, Wagant Sport (edycja na igrzyska w Montrealu). No i kilka jeszcze czeka na remont.

A teraz pytania Rolleyes
Wpadł mi w ręce Huragan (ZZR sądząc po nitach od emblematu), który ktoś przerabiał na rower miejski . Prosta kierownica, wyprostowane klamki (!), stopka, błotniki czechosłowackie… co zrobić Sad

Ale… osprzęt ma Compagnolo: tylna przerzutka, dwie manetki, dwie piasty i zaciski (Campagnolo Record).
Przednia przerzutka Simplex (ale chyba też z epoki).
Mostek: Cinelli, ale stery już Campagnolo.
Siodełko: Brooks.
Hamulce: ZZR,
Korba: ZZR, a pedały jakieś dziwne.

No i coś mi się nie zgadza.
Czy Huragany były wyposażane w Campagnolo, Cinelli? Słyszałem o Jaguarach (np. Special), ale Huragan?

Na ramie zachowała się też srebrna naklejka: „Exported by UNIVERSAL Made in Poland”.

Huragany, które znam z „obrazków” miały przednią przerzutkę z „wajchą”.
Ten ma dwie manetki z Campagnolo i chyba nie ma śladu po dospawanym na fabrycznie na ramie mocowaniu do pojedynczej manetki (takie coś mam w innej ramie od Huragana).

Nie wiem, czy to mógł być osprzęt „firmowy”, czy ktoś we własnym zakresie podrasował ten rower.

Podpowiecie jak to było z Huraganami z osprzętem Campagnolo i Cinelli?




                   
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-09-2020 23:15:34 przez Sturnus.)
01-09-2020 23:09:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
drajwer Offline
Nowy
*


Liczba postów: 64
Imię: Paweł
Skąd: Kraków
Pojazd: Inny
Post: #2
RE: Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo?
Nie miały. Ja bym tego nie mieszał. Huragana zrobić na osprzęcie ZZR, a do włoskich gratów zdobyć ramę Speciala albo przynajmniej zwykłego Jaguara na Reynoldsie, bo Huragan jest "niegodny" Campagnolo moim zdaniem Smile
17-09-2020 01:44:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
marwaski Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 164
Imię: Mariusz
Skąd: Łódź
Pojazd: Inny Romet
Post: #3
RE: Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo?
Popieram to co napisał kolega drajwer. Ramę zostawić tak jak jest bo wygląda dobrze i kompletować

Jaguar Super; Specjal
Wigry - Lux 1975
Sokół - Lux 1973
Karat 1972
Wigry 1-1974; 2-1975; 3-1989; 4-1978; 5-1981; Universal 3speed-1978
Flaming 1978, 1972, 1974
Jubilat Lux 1978
Gazela 1989
Zenit special 1989
Huragany, Jaguar, Romety sport......
17-09-2020 23:32:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Sturnus Offline
Nowy
*


Liczba postów: 3
Imię: Hubert
Skąd: Suwałki
Pojazd: Inny
Post: #4
RE: Czy Huragany miały osprzęt Compagnolo?
(17-09-2020 01:44:16)drajwer napisał(a):  Nie miały. Ja bym tego nie mieszał. Huragana zrobić na osprzęcie ZZR, a do włoskich gratów zdobyć ramę Speciala albo przynajmniej zwykłego Jaguara na Reynoldsie, bo Huragan jest "niegodny" Campagnolo moim zdaniem Smile

Dzięki Smile Wydaje mi się, że faktycznie poprzedni właściciel mocno zaszalał Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2020 20:49:32 przez Sturnus.)
18-09-2020 20:48:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Usermap | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Wrzesień - RaszkoV

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
klin - jak wbić
Ostatni post: Texas Ranger
Dzisiaj 10:10:08
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 86
wsk 125 - zerwany gwint s...
Ostatni post: łogór 200
Dzisiaj 09:48:46
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 17
Witajcie
Ostatni post: Odrestaurator
Dzisiaj 01:27:56
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 57
szlif cylindra i tłok sil...
Ostatni post: Odrestaurator
Dzisiaj 01:22:13
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 202
Wigry kupię
Ostatni post: Sib
Dzisiaj 01:01:15
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 33
Wal korbowy bez klina
Ostatni post: Odrestaurator
Wczoraj 19:13:32
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 144
Rowerek ZZR - pomoc w roz...
Ostatni post: kiingprzemek
Wczoraj 11:39:04
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 128
wsk 125 - przednie zawies...
Ostatni post: Mixol
Wczoraj 07:34:24
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 77
Witajcie
Ostatni post: Jorginsson
Wczoraj 00:04:35
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 47
Pytanie o piasty i mocowa...
Ostatni post: WD40
19-10-2020 23:26:21
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 179
Maras-Tech SMX-XX
Ostatni post: Błażej
19-10-2020 01:17:54
» Odpowiedzi: 33
» Wyświetleń: 7629
Tuleje do przedniego zawi...
Ostatni post: Błażej
19-10-2020 01:13:26
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 934
Części romet
Ostatni post: Grzechu94
19-10-2020 00:27:06
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 136
Znaleziska złomowe
Ostatni post: bacablue
18-10-2020 22:07:27
» Odpowiedzi: 2741
» Wyświetleń: 770442
Romet Polo i reszta
Ostatni post: wojtex
18-10-2020 17:47:49
» Odpowiedzi: 106
» Wyświetleń: 13025

Reklama