Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Zachęcamy do zakupu forumowych kubeczków Smile Kliknij tutaj

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem ze światłami
Autor Wiadomość
seler1500 Offline
Kątówka robi bzzz
Moderatorzy


Liczba postów: 1,775
Imię: Rafał
Skąd: Jełowa (OPO)
Pojazd: Romet Pony
Post: #16
RE: Problem ze światłami
Probówka nie służy do sprawdzania tak niskich napięć i nigdy nie będzie działać to dobrze. Jak nie dajesz rady z tak prostą instalacją, oddaj to najlepiej komuś, kto zrobi to dobrze i zaoszczędzi Ci czasu i nerwów. A jak chcesz się bawić sam, to kup najprostszy multimetr za 10-15 zł i wtedy się baw, sprawdzaj styki, przejścia, napięcia.

Serwis ACO pod wezwaniem świętego nikasilu
02-12-2019 23:16:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo seler1500 za ten post.
Reklama
Dj.bimo Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 162
Imię: Przemek
Skąd: Okolice Gw
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #17
RE: Problem ze światłami
Muszę dalej odświeżyć temat bo jeszcze nie zrobiłem tego od tamtej pory dalej stał nie używany i teraz postanowiłem w końcu się tym zająć i to naprawić podłącze wszystko według schematu i nic nie działa sprawdzałem w necie inne schematy i we wszystkich kable idą tak samo jak w moim schemacie a jak odepnę wszystkie kable od lampy i w środek lampy podłącze tylko dwa kable czerwony i niebieski to świeci tylko przednia lampa nic więcej nawet przesuniecie stacyjki w lewo czy prawo nic nie daje jedynie jak naduszę guzik od klaksony to nie trąbi tylko motor gaśnie a jak go nie wduszę to chodzi motor.
23-09-2020 14:34:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
kamil9480 Online
Uczeń
*


Liczba postów: 162
Imię: Kamil
Skąd: Tarnów
Pojazd: Romet Kadet
Post: #18
RE: Problem ze światłami
Miałem ostatnio to samo. Gasł albo przerywał jak włączyłem światła. Wymieniłem kondensator i problemu nie ma. A zapłon też mam nowy

Romet Kadet
23-09-2020 15:02:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dj.bimo Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 162
Imię: Przemek
Skąd: Okolice Gw
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #19
RE: Problem ze światłami
Tylko ja mam caly nowy zaplon i po zalozeniu go nie bylo zadnego problemu dopiero z czasem sie to stalo a kiedys przed remontem na starym zaplonie bylo to samo ale z czasem ustapilo.
23-09-2020 17:34:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
kamil9480 Online
Uczeń
*


Liczba postów: 162
Imię: Kamil
Skąd: Tarnów
Pojazd: Romet Kadet
Post: #20
RE: Problem ze światłami
Mi się to pojawiło tydzień po założeniu nowego zapłonu

Romet Kadet
23-09-2020 18:19:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dj.bimo Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 162
Imię: Przemek
Skąd: Okolice Gw
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #21
RE: Problem ze światłami
Kiedyś jak sprawdzałem na krótko to działały oby dwie lampy.
23-09-2020 22:52:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dj.bimo Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 162
Imię: Przemek
Skąd: Okolice Gw
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #22
RE: Problem ze światłami
Kupiłem całą nową lampę przednią zalożyłem kable podpiełem jak wcześniej czyli tak jak na schemacie a dalej nic się nie dzieje jedynie po przesunięciu stacyjki w prawo motor gaśnie i to tyle a świateł dalej nie ma z przodu ani styłu.
07-10-2020 18:57:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Norweski Zomowiec Offline
Technik
*


Liczba postów: 696
Imię: Marcin
Skąd: Zamośc
Pojazd: Inny
Post: #23
RE: Problem ze światłami
A napięcie idzie z przewodu? Podłącz "na kotko" np. światło tylne (przewód-lampka-masa) i czy świeci?
07-10-2020 19:03:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dj.bimo Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 162
Imię: Przemek
Skąd: Okolice Gw
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #24
RE: Problem ze światłami
Kiedyś sprawdzałem na krótko i działały oby dwie.
07-10-2020 20:09:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Norweski Zomowiec Offline
Technik
*


Liczba postów: 696
Imię: Marcin
Skąd: Zamośc
Pojazd: Inny
Post: #25
RE: Problem ze światłami
Podłącz wszystko według schematu (przewodu, żarówki itp.), ale ignorując stacyjkę - czyli na sztywno - żeby od razu przewód napięcia szedł do świateł przód oraz tył oraz nie podłączaj gaszenia świateł oraz przewodu wyłączenie silnika.


Jeżeli po tym będą:
- światła przód i tył = problem jest w podłączeniu stacyjki lub w stacyjce
- światła przód nie ma, ale tył jest = problem z masowaniem przodu lub w przełączniku świateł
- świateł całkowicie nie ma = problem z masą lub przewodem napieciowym
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-10-2020 20:27:24 przez Norweski Zomowiec.)
07-10-2020 20:24:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Ryoko Yuki Offline
Rozmawiający Ze Sprzętami
*


Liczba postów: 48
Imię: Ryoko
Skąd: Nowy Sącz
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #26
RE: Problem ze światłami
Po pierwsze - shemat oryginalny (z instrukcji, czy książki K. Kociński, J. Przybyła, E. Jaruzel Obsługa i Naprawa Motorowery ROMET Wydawnictwa Komunikacji i Łączności).
Twój problem - jak mniemam - wynyuka z niedopatrzenia faktu, że w shemacie 2 kable są mostkowane do jednego PINu! Jeśli dobrze pamiętam - problem z tym jest taki, że jedna para kabli jest masą do przełącznika długie/krótkie/brzęczyk, a drugi do świateł przód/tył.
Drugą sprawą jest, że w samej stacyjce kable łączysz nielogicznie (w sensie odwrotniej, niż to by wynikało z logiki - ciężko mi to wyjaśnić inaczej, ale sprawdź obydwa te miejsca. Nie ma takiem możliwości, by po poprawnym połączeniu wszystko nie działało!)

Drugą rzeczą jest kwestia gaśnięcia silnika Dezamet 023 przy włączonych światłach. Niestety - mimo najszczerszych chęci inżynierów Rometa - włączone światła zabierają trochę mocy z cewki zapłonowej i nie raz osłabia to iskrę. Wyjście jest jedno, ale w 2 miejscach: o ile książkowe 3mm przed GMP (jeśli chodzi o początek rozwierania styków w przerywaczu) jest poprawne - o tyle przerwa na świecy musi być minimalna (tutaj najlepszy będzie szczelinomierz (ja mam 0,4 mm i nawet na zimnym silniku i włączonych światłach Błękitek pali od pierwszego kopa!)
07-10-2020 22:27:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dj.bimo Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 162
Imię: Przemek
Skąd: Okolice Gw
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #27
RE: Problem ze światłami
A jest tak jak w starej lampie jak odepnę wszystkie w niej kable z tyły i w środek podłącze tylko kabel niebieski i czerwony to świeci tylko przednia lampa a jak u waz idą kable bo u mnie idą od lampy zaczynając od prawej strony niebieski do silnika, czerwony podwójny do silnika i klaksonu ,zielony do tylnej lamp,czarny podwójny do lampy tył i przełącznika,czerwony do przełącznika,zielony do przełącznika,i jeszcze jeden biały od klaksonu do przełącznika.
10-10-2020 13:32:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dj.bimo Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 162
Imię: Przemek
Skąd: Okolice Gw
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #28
RE: Problem ze światłami
Nikt nic nie tego.
11-10-2020 22:19:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Usermap | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Wrzesień - RaszkoV

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
klin - jak wbić
Ostatni post: Texas Ranger
Dzisiaj 10:10:08
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 86
wsk 125 - zerwany gwint s...
Ostatni post: łogór 200
Dzisiaj 09:48:46
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 15
Witajcie
Ostatni post: Odrestaurator
Dzisiaj 01:27:56
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 56
szlif cylindra i tłok sil...
Ostatni post: Odrestaurator
Dzisiaj 01:22:13
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 202
Wigry kupię
Ostatni post: Sib
Dzisiaj 01:01:15
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 32
Wal korbowy bez klina
Ostatni post: Odrestaurator
Wczoraj 19:13:32
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 144
Rowerek ZZR - pomoc w roz...
Ostatni post: kiingprzemek
Wczoraj 11:39:04
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 118
wsk 125 - przednie zawies...
Ostatni post: Mixol
Wczoraj 07:34:24
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 77
Witajcie
Ostatni post: Jorginsson
Wczoraj 00:04:35
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 42
Pytanie o piasty i mocowa...
Ostatni post: WD40
19-10-2020 23:26:21
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 179
Maras-Tech SMX-XX
Ostatni post: Błażej
19-10-2020 01:17:54
» Odpowiedzi: 33
» Wyświetleń: 7623
Tuleje do przedniego zawi...
Ostatni post: Błażej
19-10-2020 01:13:26
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 933
Części romet
Ostatni post: Grzechu94
19-10-2020 00:27:06
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 136
Znaleziska złomowe
Ostatni post: bacablue
18-10-2020 22:07:27
» Odpowiedzi: 2741
» Wyświetleń: 770438
Romet Polo i reszta
Ostatni post: wojtex
18-10-2020 17:47:49
» Odpowiedzi: 106
» Wyświetleń: 13024

Reklama