Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nie da się ustawić zapłonu
Autor Wiadomość
XStuntManiac Offline
Motomaniak z brakami wiedzy
*


Liczba postów: 75
Imię: Piotrek
Skąd: Lubelskie
Pojazd: Romet Kadet
Post: #1
Nie da się ustawić zapłonu
Witam, mam taki problem.
Mianowicie w moim kadecie nie mogę ustawić zapłonu, nie mam pojęcia dlaczego.
Jak mam całkowicie, do końca przyspieszony zapłon, to najwcześniej mam iskrę w GMP.
Z tego powodu wymieniłem nawet wał, bo kiedyś ścięło klina na równo i nie jestem pewny, czy nie było od nowa praktycznie miejsce na klina robione i nie byłem pewien co do umiejscowienia tego otworu w moim starym wale. Ale żeby na obu? (jeden jak i drugi to stare oryginały)
Dodam, że koło magnesowe/zamachowe jest to samo, co wyjechało z fabryki, nie było spawane, nic nie było robione i kiedyś można było normalnie ustawić, teraz się nie da.
Wymieniłem jedynie przerywacz, bo w poprzednim, też chińskim sprężynka nie wytrzymała i po prostu pękła. Na tamtym chińskim też miałem problemy z regulacją, ale udało mi się jakoś ogarnąć 2mm przed GMP, a teraz już się nie da.
Nie mam już pomysłów co robić.
Może klin trzeba drugi, bo ten, który mam już się lekko wytłukł... Tak, ten wał nie jest najlepszej kondycji, kupiłem go od kumpla za 20 zł, po znajomości, bo miał na szrot wywozić, a był prosty i jeździł do końca w motorynce.
29-06-2018 10:06:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
stqc Online
Moderator
Moderatorzy


Liczba postów: 3,468
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #2
RE: Nie da się ustawić zapłonu
Klin jest tylko do ustawienia położenia wału względem magenta po przykręceniu nie pełni żadnej roli. Można składać nawet bez tylko ciężko będzie trafić idealnie. Jaki masz silnik? Przykładowo jeżeli masz 023 a kolega sprzedał ci wał od s38 to nic z tego nie będzie

xyz
29-06-2018 10:37:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Prezes1978 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 35
Imię: Marcin
Skąd: Radzyń
Pojazd: Romet Pony
Post: #3
RE: Nie da się ustawić zapłonu
Prawdopodobnie wał który kupiłeś od kolegi pochodzi z silnika typu s 38 z komara a tam miejsce na klin jest w innym miejscu niż w 023
29-06-2018 10:41:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
XStuntManiac Offline
Motomaniak z brakami wiedzy
*


Liczba postów: 75
Imię: Piotrek
Skąd: Lubelskie
Pojazd: Romet Kadet
Post: #4
Nie da się ustawić zapłonu
Aż takim głąbem nie jestem, cośtam się znam.
Mam 023, kupiłem od kolegi, który miał motorynkę z tym samym silnikiem. A przynajmniej tak mówił.
Na pewno był kwadratowy, nie jajko.

Sent from my Lenovo K33a42 using Tapatalk
29-06-2018 10:41:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
NoSeLatamTrochu Online
Majster fuszera
*


Liczba postów: 707
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #5
RE: Nie da się ustawić zapłonu
A platynki ustawiałeś ? mają się zwierać na 3mm przed gmp

Notatka od seler1500, 29-06-2018 10:58:06

Czytasz to, co kolega napisał?
Platynki mają się otwierać, a nie zwierać 3 mm przed GMP.
Zacznij czytać wreszcie do końca każdy temat, a jak Ci się nie chce, to się nie udzielaj.


Kanał: ZeVet (http://bit.ly/zevetchan)
Instagram: bakista__ (tu będzie kiedyś link XD)


29-06-2018 10:52:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 938
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #6
RE: Nie da się ustawić zapłonu
Kolega mógł mieć niewłaściwy wał w swoim silniku.
Możesz rozpiłować otwory mocujące iskrownika w stronę przyspieszania zapłonu, jakoś tam ustawisz. Jeśli nie, wymiana wału na właściwy. Ewentualnie kolega dał Ci wał z 023, ale z przestawionym czopem. Innych możliwości nie ma.

Andrij Prowizorkov
29-06-2018 10:55:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
XStuntManiac Offline
Motomaniak z brakami wiedzy
*


Liczba postów: 75
Imię: Piotrek
Skąd: Lubelskie
Pojazd: Romet Kadet
Post: #7
RE: Nie da się ustawić zapłonu
A nie rozwierać? Zawsze mi się wydawało, że to trzeba żeby się zaczęły rozwierać na te 3mm przed GMP, a zaczynają się rozwierać dopiero w GMP.

(29-06-2018 10:55:36)seler1500 napisał(a):  Kolega mógł mieć niewłaściwy wał w swoim silniku.
Możesz rozpiłować otwory mocujące iskrownika w stronę przyspieszania zapłonu, jakoś tam ustawisz. Jeśli nie, wymiana wału na właściwy. Ewentualnie kolega dał Ci wał z 023, ale z przestawionym czopem. Innych możliwości nie ma.

Wał był oglądany i przeze mnie i przez dziadka, który przez całe swoje życie gdzieś miał jakiś motocykl, czy to WSK, czy Jawa, wszystko się zgadzało, nic nie przestawione ani nic...
I dał mi w prezencie jeszcze dwa inne wały, bo mu niepotrzebne były. Wszystkie wyglądały jednakowo, razem z tym moim oryginalnym.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-06-2018 10:58:25 przez XStuntManiac.)
29-06-2018 10:55:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 938
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #8
RE: Nie da się ustawić zapłonu
Czop mógł się przecież przestawić w Twoim silniku, i oglądanie na nic tu się nie zda.
Miejsce na klin w wale do silnika 023 jest 90 stopni w prawo lub lewo, patrząc na wał trzymany za korbowód. Jeśli jest inaczej - jak wyżej.

Andrij Prowizorkov
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-06-2018 11:09:20 przez seler1500.)
29-06-2018 10:58:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
XStuntManiac Offline
Motomaniak z brakami wiedzy
*


Liczba postów: 75
Imię: Piotrek
Skąd: Lubelskie
Pojazd: Romet Kadet
Post: #9
RE: Nie da się ustawić zapłonu
Może.
Nie mam pomysłu już zbytnio. Na pewno, jeśli będę miał pieniądze wleci nowy wał, taki porządniejszy i ze sklepu, jakby coś, to się będę pytał, jaki by najlepszy był, bo już mam dość trochę tych wiecznych napraw.
Co prawda nawet odpala i cośtam jedzie, a i tak jedyne co teraz, to w tą i spowrotem po polnej drodze obok domu, bo nie mam gdzie jeździć. Jak się coś poważnie zepsuje to pomyślę o remoncie z wymianą wału, a tak to nie chce mi się...
29-06-2018 11:05:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 938
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #10
RE: Nie da się ustawić zapłonu
Spróbuj rozpiłować te otwory, doraźnie zapłon ustawisz i trochę pojeździsz.

Andrij Prowizorkov
29-06-2018 11:08:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
skinder Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 131
Imię: Michał
Skąd: Toruń
Pojazd: Inny
Post: #11
RE: Nie da się ustawić zapłonu
Składaj bez klina i nie ma co płakać. Ustaw sobie wał, ustaw sobie mneij więcej magneto zeby trafić w zakres regulacji, flamastrem postaw kropkę na wale i na magnecie, skręć, zobacz czy gra, jak nie to przestaw względem flamastra w lewo lub w prawo, skręć i cześć. Śmigam tak od 2 albo 3 miesięcy i absolutnie nic złego się nie dzieje, ewentualnie pastą do zaworów dotrzeć magneto do stożka pierw.
29-06-2018 11:43:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo skinder za ten post.
Szatek Offline
Fanatyk Rometa 50-T-1, 50-TS-1 i 50-T-3


Liczba postów: 594
Imię: Patryk
Skąd: Głowno
Pojazd: Romet 50-TS-1
Post: #12
RE: Nie da się ustawić zapłonu
A czasami nie ustawiasz platynek 3 mm za GMP? Bo też przez pomyłkę kiedyś tak zrobiłem i miałem podobnie...
29-06-2018 23:18:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Usermap | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Listopad - jacomoto

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
50-T-1 BY gabriel0
Ostatni post: bzzxc
Dzisiaj 18:11:22
» Odpowiedzi: 134
» Wyświetleń: 27528
Romet Chart 210
Ostatni post: gabriel0
Dzisiaj 17:54:03
» Odpowiedzi: 407
» Wyświetleń: 44233
Nie zamówiona przesyłka
Ostatni post: remix301
Dzisiaj 17:24:58
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 53
Misz masz ZZR
Ostatni post: dovectra
Dzisiaj 16:47:21
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 1229
Witam
Ostatni post: dovectra
Dzisiaj 16:42:50
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 12
Co by było gdyby...
Ostatni post: gabriel0
Dzisiaj 16:13:14
» Odpowiedzi: 93
» Wyświetleń: 7004
X czy Y?
Ostatni post: remix301
Dzisiaj 13:21:42
» Odpowiedzi: 3351
» Wyświetleń: 529466
Czego słuchają rometowcy?
Ostatni post: gabriel0
Dzisiaj 13:17:15
» Odpowiedzi: 9
» Wyświetleń: 161
Witam serdecznie...
Ostatni post: remix301
Dzisiaj 12:59:46
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 87
Romet?
Ostatni post: ostek
Dzisiaj 11:56:23
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 34
Wstawienie silnika z Ogar...
Ostatni post: grek132
Dzisiaj 00:30:26
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 115
Kartery WSK 125
Ostatni post: dayan
Dzisiaj 00:14:51
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 56
[S] Tłumik dwuczęściowy o...
Ostatni post: parczi
Dzisiaj 00:10:07
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 40
Komar 2351 , czyli Czwart...
Ostatni post: RaszkoV
Wczoraj 23:40:15
» Odpowiedzi: 30
» Wyświetleń: 368
romety by rafi555
Ostatni post: rafi555
Wczoraj 23:32:46
» Odpowiedzi: 76
» Wyświetleń: 7511

Reklama