Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie klaksonu do 023
Autor Wiadomość
romet7678 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 111
Imię: Kamil
Skąd: Konin
Pojazd: Romet Pony
Post: #1
Podłączenie klaksonu do 023
Witam, chciał bym podłączyć klakson do swojego rometa z silnikiem 023. Podłączyłem jednym kablem do przełącznika na światłach, a drugi poprowadziłem do lampy przedniej i spiąłem go z tym od zapłonu. Problem polega na tym że gdy nacisnę przycisk to światła gasną a klakson słyszalny jest tylko gdy przystawię go do ucha. Cała instalacja jest na 12v, klakson to jest ten:
klakson v12
12-06-2018 17:55:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
stqc Offline
Moderator
Moderatorzy


Liczba postów: 3,304
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #2
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Instalacja nie wyrabia. Jak została ona przerobiona na 12v

xyz
12-06-2018 18:19:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romet7678 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 111
Imię: Kamil
Skąd: Konin
Pojazd: Romet Pony
Post: #3
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Zapłon CDI, regulator napięcia 12V + odblokowany moduł zapłonowy CDI.
Podłączone raczej jest dobrze, bo sugerowałem się tym schematem z załącznika.
Jedynie w przełączniku nie mam 5 otworu na masę. Próbowałem ustawić śrubą regulacji, to już zupełnie nic nie słychać. Tylko przy wykręconej śrubie ledwo przy uchy słyszalny klakson. Zastanawiam się nad podłączeniem do akumulatora, jaki w tym wypadku zastosować i czy można go potem ładować ?


Załączone pliki
.pdf  klakson romet.pdf (Rozmiar: 770.79 KB / Pobrań: 8)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2018 18:42:13 przez romet7678.)
12-06-2018 18:31:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 686
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Chart
Post: #4
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Kolego, spójrz na pobór prądu tego klaksonu, wszystko się wyjaśni ;D

Andrij Prowizorkov
12-06-2018 19:01:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romet7678 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 111
Imię: Kamil
Skąd: Konin
Pojazd: Romet Pony
Post: #5
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Spoko, jaki akumulator najlepiej zakupić i jak to potem podłączyć ?
Taki aby jeszcze kierunki obsłużył Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2018 19:21:43 przez romet7678.)
12-06-2018 19:21:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
Moderator
Moderatorzy


Liczba postów: 3,304
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #6
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Prądnica nie wyrobi

xyz
12-06-2018 19:51:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romet7678 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 111
Imię: Kamil
Skąd: Konin
Pojazd: Romet Pony
Post: #7
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Ok, a jak podłączyć przez akumulator ? Uciągnął by też kierunki ?
12-06-2018 20:46:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 686
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Chart
Post: #8
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Normalnie, jak w chinolach. Ładowanie musi mieć przez regulator no i z tego kierunki klakson i co tam jeszcze chcesz.

Andrij Prowizorkov
12-06-2018 20:49:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
Moderator
Moderatorzy


Liczba postów: 3,304
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #9
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Jeżeli podłączysz aku bez ładowania to bez sensu

xyz
12-06-2018 21:02:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo stqc za ten post.
romet7678 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 111
Imię: Kamil
Skąd: Konin
Pojazd: Romet Pony
Post: #10
RE: Podłączenie klaksonu do 023
A jak zrobić ładowanie ?
12-06-2018 22:30:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 686
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Chart
Post: #11
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Podaj jakieś dokładniejsze dane Twojego zapłonu, skąd go masz lub z czego przeszczepiłeś.

Andrij Prowizorkov
12-06-2018 22:51:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
Moderator
Moderatorzy


Liczba postów: 3,304
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #12
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Lądowanie to nic innego jak podłączenie napięcia odpowiedniego do akumulatora. Napięcie te które podłączysz misi być stale generowane o jak największym możliwym do uzyskania natężeniu

xyz
12-06-2018 23:02:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romet7678 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 111
Imię: Kamil
Skąd: Konin
Pojazd: Romet Pony
Post: #13
RE: Podłączenie klaksonu do 023
12-06-2018 23:19:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 686
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Chart
Post: #14
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Niegłupio by było walnąć całą moc przez regler na aku i zasilać z tego wszystko

Gorzej jak regulator padnie

Andrij Prowizorkov
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-06-2018 00:29:43 przez seler1500.)
13-06-2018 00:29:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romet7678 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 111
Imię: Kamil
Skąd: Konin
Pojazd: Romet Pony
Post: #15
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Aby nie tworzyć nowego tematu chciał bym się zapytać jak zrobić światło stop ?
Mam lampę taką od wsk na dodatkową żarówkę, widziałem też na allegro czujnik od wsk z sprężyną. I teraz tutaj mam takie pytanie. Czy jak bym podłączyć jeden kabel od lampy do czujnika, a drugi podłączyć ten spięty konektorem z czachy do czujnika to czy by to działał. Czy musiał bym zakupić akumulator i podłączyć 1 kabel aku-czujnik, a drugi czujnik lampa ?
26-06-2018 14:56:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Sierpień - Paweł od Mińska

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Romet Ogar 200 / 88'
Ostatni post: Ychu
Dzisiaj 19:28:07
» Odpowiedzi: 24
» Wyświetleń: 854
Komar 2350 montaż przedni...
Ostatni post: krzysiek_web
Dzisiaj 19:13:47
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 87
W hołdzie Rometom :)
Ostatni post: romet7678
Dzisiaj 16:13:57
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 273
[K] Opaski bagażnika Koma...
Ostatni post: joozek
Dzisiaj 13:04:12
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 37
Shl m04 wycena
Ostatni post: Texas Ranger
Dzisiaj 10:13:56
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 214
Romet "feniks" Ogar 205
Ostatni post: Kanilox
Dzisiaj 02:13:14
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 63
[K] Kupię ramę ROMET PONY...
Ostatni post: Stou
Wczoraj 23:04:27
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 54
Romet 50-T-1 1976r
Ostatni post: gregorian2008
Wczoraj 22:30:54
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 413
Romet ogar 125
Ostatni post: robert2006p
Wczoraj 21:29:34
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 7579
Regeneracja gwintu wydech...
Ostatni post: remix301
Wczoraj 20:22:44
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 58
Ogar 200 NexT'a
Ostatni post: NexTPL
Wczoraj 20:13:57
» Odpowiedzi: 111
» Wyświetleń: 9840
Romet Chart 210 by Simon
Ostatni post: Simon
Wczoraj 20:10:43
» Odpowiedzi: 323
» Wyświetleń: 54984
Kupię Komar 230 231 232 2...
Ostatni post: gregor19781978
Wczoraj 17:36:04
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 60
Romet Ogar 200 '85 by Ser...
Ostatni post: MSerwus
Wczoraj 17:22:46
» Odpowiedzi: 23
» Wyświetleń: 1108
Pegaz 710 ?
Ostatni post: Mariu
Wczoraj 15:53:21
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 155

Zapraszamy

Reklama