Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie klaksonu do 023
Autor Wiadomość
romet7678 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 114
Imię: Kamil
Skąd: Konin
Pojazd: Romet Pony
Post: #1
Podłączenie klaksonu do 023
Witam, chciał bym podłączyć klakson do swojego rometa z silnikiem 023. Podłączyłem jednym kablem do przełącznika na światłach, a drugi poprowadziłem do lampy przedniej i spiąłem go z tym od zapłonu. Problem polega na tym że gdy nacisnę przycisk to światła gasną a klakson słyszalny jest tylko gdy przystawię go do ucha. Cała instalacja jest na 12v, klakson to jest ten:
klakson v12
12-06-2018 17:55:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
stqc Offline
Moderator
Moderatorzy


Liczba postów: 3,385
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #2
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Instalacja nie wyrabia. Jak została ona przerobiona na 12v

xyz
12-06-2018 18:19:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romet7678 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 114
Imię: Kamil
Skąd: Konin
Pojazd: Romet Pony
Post: #3
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Zapłon CDI, regulator napięcia 12V + odblokowany moduł zapłonowy CDI.
Podłączone raczej jest dobrze, bo sugerowałem się tym schematem z załącznika.
Jedynie w przełączniku nie mam 5 otworu na masę. Próbowałem ustawić śrubą regulacji, to już zupełnie nic nie słychać. Tylko przy wykręconej śrubie ledwo przy uchy słyszalny klakson. Zastanawiam się nad podłączeniem do akumulatora, jaki w tym wypadku zastosować i czy można go potem ładować ?


Załączone pliki
.pdf  klakson romet.pdf (Rozmiar: 770.79 KB / Pobrań: 11)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2018 18:42:13 przez romet7678.)
12-06-2018 18:31:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 852
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #4
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Kolego, spójrz na pobór prądu tego klaksonu, wszystko się wyjaśni ;D

Andrij Prowizorkov
12-06-2018 19:01:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romet7678 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 114
Imię: Kamil
Skąd: Konin
Pojazd: Romet Pony
Post: #5
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Spoko, jaki akumulator najlepiej zakupić i jak to potem podłączyć ?
Taki aby jeszcze kierunki obsłużył Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2018 19:21:43 przez romet7678.)
12-06-2018 19:21:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
Moderator
Moderatorzy


Liczba postów: 3,385
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #6
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Prądnica nie wyrobi

xyz
12-06-2018 19:51:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romet7678 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 114
Imię: Kamil
Skąd: Konin
Pojazd: Romet Pony
Post: #7
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Ok, a jak podłączyć przez akumulator ? Uciągnął by też kierunki ?
12-06-2018 20:46:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 852
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #8
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Normalnie, jak w chinolach. Ładowanie musi mieć przez regulator no i z tego kierunki klakson i co tam jeszcze chcesz.

Andrij Prowizorkov
12-06-2018 20:49:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
Moderator
Moderatorzy


Liczba postów: 3,385
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #9
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Jeżeli podłączysz aku bez ładowania to bez sensu

xyz
12-06-2018 21:02:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo stqc za ten post.
romet7678 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 114
Imię: Kamil
Skąd: Konin
Pojazd: Romet Pony
Post: #10
RE: Podłączenie klaksonu do 023
A jak zrobić ładowanie ?
12-06-2018 22:30:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 852
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #11
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Podaj jakieś dokładniejsze dane Twojego zapłonu, skąd go masz lub z czego przeszczepiłeś.

Andrij Prowizorkov
12-06-2018 22:51:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
Moderator
Moderatorzy


Liczba postów: 3,385
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #12
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Lądowanie to nic innego jak podłączenie napięcia odpowiedniego do akumulatora. Napięcie te które podłączysz misi być stale generowane o jak największym możliwym do uzyskania natężeniu

xyz
12-06-2018 23:02:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romet7678 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 114
Imię: Kamil
Skąd: Konin
Pojazd: Romet Pony
Post: #13
RE: Podłączenie klaksonu do 023
12-06-2018 23:19:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 852
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #14
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Niegłupio by było walnąć całą moc przez regler na aku i zasilać z tego wszystko

Gorzej jak regulator padnie

Andrij Prowizorkov
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-06-2018 00:29:43 przez seler1500.)
13-06-2018 00:29:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romet7678 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 114
Imię: Kamil
Skąd: Konin
Pojazd: Romet Pony
Post: #15
RE: Podłączenie klaksonu do 023
Aby nie tworzyć nowego tematu chciał bym się zapytać jak zrobić światło stop ?
Mam lampę taką od wsk na dodatkową żarówkę, widziałem też na allegro czujnik od wsk z sprężyną. I teraz tutaj mam takie pytanie. Czy jak bym podłączyć jeden kabel od lampy do czujnika, a drugi podłączyć ten spięty konektorem z czachy do czujnika to czy by to działał. Czy musiał bym zakupić akumulator i podłączyć 1 kabel aku-czujnik, a drugi czujnik lampa ?
26-06-2018 14:56:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Usermap | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Październik - stqc

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Pytanie o widelec i pedał...
Ostatni post: joozek
Dzisiaj 01:28:31
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 34
Ogar czy sie oplaca?
Ostatni post: konradoo
Dzisiaj 01:00:12
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 84
[K] Zbiornik na płetwę do...
Ostatni post: aeroxteam2
Wczoraj 23:47:26
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 19
Komar sztywniak łożysko-s...
Ostatni post: NoSeLatamTrochu
Wczoraj 23:39:02
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 32
Garażowy vlog
Ostatni post: Lagoon
Wczoraj 23:32:44
» Odpowiedzi: 102
» Wyświetleń: 7400
[B] Silnik 223 Jawka ogar
Ostatni post: niewiemcopowiedzieć
Wczoraj 23:28:49
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 68
Dospawanie reperaturek do...
Ostatni post: rafi555
Wczoraj 22:50:40
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 62
Dezamet 023 - Przeróbka p...
Ostatni post: DumDum
Wczoraj 22:10:04
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 70
Silnik elektryczny
Ostatni post: adrian3141
Wczoraj 22:10:03
» Odpowiedzi: 9
» Wyświetleń: 98
Romet Komar 2350 '75
Ostatni post: zielak90
Wczoraj 21:42:40
» Odpowiedzi: 14
» Wyświetleń: 295
Romet 2375 Kacpra, czyli ...
Ostatni post: kacperszkudlarek
Wczoraj 21:09:43
» Odpowiedzi: 122
» Wyświetleń: 19269
Elektronika - samopomoc
Ostatni post: Dawdzio
Wczoraj 20:56:31
» Odpowiedzi: 43
» Wyświetleń: 2957
Mój karetek. <3
Ostatni post: gabriel0
Wczoraj 19:03:17
» Odpowiedzi: 41
» Wyświetleń: 2073
przepuszcza starter komar...
Ostatni post: Krzych.R
Wczoraj 18:27:39
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 194
Witam
Ostatni post: remix301
Wczoraj 18:25:03
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 94

Reklama