Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lampa nowego typu a Romet Pony
Autor Wiadomość
bzzxc Offline
Nowy
*


Liczba postów: 13
Imię: Jakub
Skąd: Gdynia
Pojazd: Romet Pony
Post: #1
Lampa nowego typu a Romet Pony
Witam, posiadam motorynkę Pony 301. Niedawno zrobiłem kupiłem do niej gotową instalację (tak wiem, dziś bym ją zrobił samemu) i podłączyłem ją do lampy przedniej nowego typu (oryginalna się rozsypała). Problem polega na tym, że po włączeniu długich świateł tylna lampa przestaje się świecić. Jest to pewnie problem wynikający z tego, że z tylnej lampy mojego Rometa wychodzi tylko jeden kabel. Według instrukcji załączonej do lampy przedniej, do jednego z pinów powinny wejść zarówno kabel od jednego ze styków przełącznika zmiany trybu świateł, jak i jeden z kabli lampy tylnej(drugi wchodzi do pinu obok). Da się to zrobić bez wymiany lampy tylnej? W jaki sposób mam podłączyć dwa kable do jednego pinu? Łączy się je jakoś?    

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
08-06-2018 20:00:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
rafi555 Offline
Mechanik
*


Liczba postów: 1,634
Imię: Rafał
Skąd: Długosiodło
Pojazd: Romet Pony
Post: #2
RE: Lampa nowego typu a Romet Pony
Może zmasuj jeden styk albo połącz tam gdzie jest podłączony przełącznik świateł.
08-06-2018 20:04:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
bzzxc Offline
Nowy
*


Liczba postów: 13
Imię: Jakub
Skąd: Gdynia
Pojazd: Romet Pony
Post: #3
Lampa nowego typu a Romet Pony
Mam dobrze podłączony przełącznik i wszystkie piny są zajęte, tylko do pinu numer 3 jest podłączony sam styk przełącznika(powinien być jeszcze drugi przewód z lampy). Przełącznik działa, ale przy włączeniu długich świateł gaśnie tylna lampa.

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
08-06-2018 20:08:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
rafi555 Offline
Mechanik
*


Liczba postów: 1,634
Imię: Rafał
Skąd: Długosiodło
Pojazd: Romet Pony
Post: #4
RE: Lampa nowego typu a Romet Pony
08-06-2018 20:20:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
bzzxc Offline
Nowy
*


Liczba postów: 13
Imię: Jakub
Skąd: Gdynia
Pojazd: Romet Pony
Post: #5
Lampa nowego typu a Romet Pony
Widziałem to, ale nie wiem jak to zrobić bez wymiany lampy tylnej. U mnie idzie tylko plus do lampy z przodu i minus do masy w lampie z tyłu. Może zamiast tej masy pociągnąć od minusa kabel do lampy przedniej? Tylko nie wiem, jak podłączyć styk przełącznika i drugi kabel od lampy do jednego pinu. Nie znam się za bardzo na elektryce, więc proszę o proste wytłumaczenie

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2018 21:21:21 przez bzzxc.)
08-06-2018 21:20:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
rafi555 Offline
Mechanik
*


Liczba postów: 1,634
Imię: Rafał
Skąd: Długosiodło
Pojazd: Romet Pony
Post: #6
RE: Lampa nowego typu a Romet Pony
Zrób po prostu tak że: lampę masujesz (to chyba oczywiste bo tak było oryginalnie w starszych) a tek kabelek co z niej wychodzi wepnij tam gdzie pojawia się napięcie po włączeniu świateł.
09-06-2018 00:13:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romet7678 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 87
Imię: Kamil
Skąd: Konin
Pojazd: Romet Pony
Post: #7
RE: Lampa nowego typu a Romet Pony
Dwa kable łączysz taką przykładową zaciskarką i konektorami
Na mocowaniu lampy i rejestracji w miejscu otworów na śruby nie możesz mieć farby. Inaczej nie będziesz mieć masy. Ja w swojej mam 1 kabel od czachy a drugi od masy pod śrubę od lampy Smile
09-06-2018 16:02:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
bzzxc Offline
Nowy
*


Liczba postów: 13
Imię: Jakub
Skąd: Gdynia
Pojazd: Romet Pony
Post: #8
Lampa nowego typu a Romet Pony
Dzięki wszystkim za pomoc, poradziłem sobie. Rozkręciłem lampę przednią, chwilę pomyślałem nad tym i połączyłem w niej ze sobą dwa kabelki konektorem i działa.

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
09-06-2018 17:13:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Maj - Bercik01

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Ogar 200 NexT'a
Ostatni post: Quake96
Dzisiaj 03:22:38
» Odpowiedzi: 87
» Wyświetleń: 6042
Kupię części Wigry.
Ostatni post: kacperszkudlarek
Wczoraj 23:54:56
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 17
Romety Jumba
Ostatni post: JumboMTB
Wczoraj 23:49:54
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 513
T-1 silnik sima
Ostatni post: seler1500
Wczoraj 23:21:37
» Odpowiedzi: 19
» Wyświetleń: 269
[K] do sztywniaka: osłony...
Ostatni post: -DUŻY-
Wczoraj 23:16:42
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 22
Witam.
Ostatni post: Odrestaurator
Wczoraj 22:58:50
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 26
Osłona łańcucha, przelotk...
Ostatni post: ArekKaz
Wczoraj 20:52:52
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 46
Znaleziska złomowe
Ostatni post: Jaca
Wczoraj 20:31:10
» Odpowiedzi: 2575
» Wyświetleń: 466973
Lakier Romet Pony M3
Ostatni post: bzzxc
Wczoraj 20:09:23
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 461
Co kupiliście dzisiaj do ...
Ostatni post: Dawdzio
Wczoraj 17:33:00
» Odpowiedzi: 736
» Wyświetleń: 103566
Przelotka metalowo-gumowa...
Ostatni post: joozek
Wczoraj 14:14:19
» Odpowiedzi: 14
» Wyświetleń: 502
Mundial Rosja 2018r
Ostatni post: Jestem Marek
Wczoraj 13:50:22
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 237
Dziwna motorynka
Ostatni post: Motorowerzystka
Wczoraj 13:45:31
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 293
023 jaki wał wybrać?
Ostatni post: TheKocur
Wczoraj 13:44:22
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 242
Regulator napięcia z chin...
Ostatni post: halcik
Wczoraj 13:38:37
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 92

Zapraszamy

Reklama