Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zapłon CDI z 4T do 2T?
Autor Wiadomość
kubaS01 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 9
Imię: kubaS01
Skąd: Łódź (Łowicz)
Pojazd: Inny
Post: #1
zapłon CDI z 4T do 2T?
Czy zapłon z 4t będzie chodzić w silniku 2t?
Pomijam przerabianie krzywek itp.
02-06-2018 10:55:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
halcik Online
Uczeń
*


Liczba postów: 239
Imię: Łukasz
Skąd: Kutno
Pojazd: Inny
Post: #2
RE: zapłon CDI z 4T do 2T?
Co rozumiesz pod pojeciem zapłon? Iskrownik, koło, impulsatora, moduł, regulator to są jego elementy a część z nich nie ma znaczenia czy są od 2t, czy 4t. Podaj więcej informacji
02-06-2018 11:57:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
grek132 Online
wyrywacz wahaczy
*


Liczba postów: 130
Imię: Marek
Skąd: podkarpacie
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #3
RE: zapłon CDI z 4T do 2T?
nie będzie działać prawidło ze względu na zasadę działania silników 2t i 4t przynajmniej na oryginalnym module aczkolwiek po zmianie modułu na taki z 2t mogą być problemy z "wielkością" iskry . Moim zdaniem skoro masz już sie bawić w przerabianie krzywek to lepiej od razu lecieć na takim z 2t Tongue
02-06-2018 11:59:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
kubaS01 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 9
Imię: kubaS01
Skąd: Łódź (Łowicz)
Pojazd: Inny
Post: #4
RE: zapłon CDI z 4T do 2T?
Przekładam cały zapłon z jakiegoś kingwaya (koło magnesowe , moduł, cewki, impulsator ,)
i teraz mi chodzi o to czy w zapłonie 4t jest jakaś elektronika która powoduje iskre co 2 obroty wału?
02-06-2018 12:09:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odrestaurator Online
Majster
Moderatorzy


Liczba postów: 2,038
Imię: Szymon
Skąd: Knurów
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #5
RE: zapłon CDI z 4T do 2T?
Tak jak koledzy wyżej pisali, może to nie działać, iskra może być za mała (w 4t przerwa na świecy to jakieś 0.06mm a w 2t to coś koło 0.3 - 0.4mm)
Zauważ też że w niektórych nowych skuterach 2t masz zapłon przykręcany na stałe, a w niektórych taki z możliwością regulacji, więc bardzo możliwe, że nie ustawisz zapłonu. Będzie w złym momencie. Co do modułów dających iskrę ileś razy na obrót wału, to mi 4t na module 2t nie chciał odpalić (problemy ze znalezieniem dobrej iskry, występowałą tylko czasami i to w jakiś dziwny sposób) , więc możliwe że odwrotnie też nie będzie działać. Podobno te moduły to to samo, ale wychodzi jednak na to że nie.
Kup lepiej odpowiedni zapłon, do chińskich skuterów czy biegówek to są grosze, cały zestaw to bodajże 70zł.

Projekt Suzi - klik

Sprzedam części Romet Simson itp - klik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-06-2018 12:58:52 przez Odrestaurator.)
02-06-2018 12:58:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
grek132 Online
wyrywacz wahaczy
*


Liczba postów: 130
Imię: Marek
Skąd: podkarpacie
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #6
RE: zapłon CDI z 4T do 2T?
mi dokładniej chodziło to o to czy zapłon wyrobi z prądem na tą iskre. w 4t masz więcej czasu na to
02-06-2018 13:06:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
rafi555 Offline
Mechanik
*


Liczba postów: 1,858
Imię: Rafał
Skąd: Długosiodło
Pojazd: Romet Pony
Post: #7
RE: zapłon CDI z 4T do 2T?
(02-06-2018 10:55:45)kubaS01 napisał(a):  Czy zapłon z 4t będzie chodzić w silniku 2t?
Pomijam przerabianie krzywek itp.

Co ma zapłon do krzywek ?
02-06-2018 14:05:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Online
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 762
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #8
RE: zapłon CDI z 4T do 2T?
Odrestaurator, poleciałeś ostro z tymi 0,06 mm.
Na zapłonach CDI przerwa na świecy 0,6 - 0,8 mm. Zapłony od 4t mają zmienne wyprzedzenie, które powoduje obniżenie kultury pracy silnika, zwłaszcza na wolnych.

Andrij Prowizorkov
02-06-2018 14:33:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
kubaS01 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 9
Imię: kubaS01
Skąd: Łódź (Łowicz)
Pojazd: Inny
Post: #9
RE: zapłon CDI z 4T do 2T?
Czyli jednoznacznie nie będzie to prawidłowo działać?
02-06-2018 17:34:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
halcik Online
Uczeń
*


Liczba postów: 239
Imię: Łukasz
Skąd: Kutno
Pojazd: Inny
Post: #10
RE: zapłon CDI z 4T do 2T?
Bedzie działało z wyjątkiem modułu. Ten musisz zmienić bo może być zmiana kata wyprzedzania zapłonu względem obrotów. Iskra w 2t i w 4t występuje co obrót wału, energia moim zdaniem jest identyczna. Różnią się impulsatory i znaczniki, ale jeśli masz lampę to nawet możesz nie szukać informacji czym się różnią, bo sam to sobie sprawdzisz . Kolega przerabiał swój zapłon i ma impulsatora z 4t. Ja w swoim motorze mam koło od 4t.
Jak masz czas na zabawy to można. Jak chcesz montować bez przeróbek i bez problemów to szukaj takiego jak powinien być. Jak będziesz miał problemy ze zrozumieniem działania poszczególnych zapłonów, ale po zakupie to zapraszam na Pw
02-06-2018 18:08:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo halcik za ten post.
kubaS01 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 9
Imię: kubaS01
Skąd: Łódź (Łowicz)
Pojazd: Inny
Post: #11
RE: zapłon CDI z 4T do 2T?
Mam jeszcze ostatnie pytanie , trochę odbiegające od tematu , czy wytwarzanie iskry zabiera dużo prądu?(chodzi o 2T oczywiście)
Czy zasilanie bateryjne się opłaca?
Na ile czasu starczy akumulator?
03-06-2018 00:50:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
halcik Online
Uczeń
*


Liczba postów: 239
Imię: Łukasz
Skąd: Kutno
Pojazd: Inny
Post: #12
RE: zapłon CDI z 4T do 2T?
Pisze z o cdi na prąd stały, czy zmienny? Gro rozwiązań, w tym masa chińczyków jest na zmienny i w takiej instalacji akumulator jest zbędny do działania zapłonu. Oczywiście co innego dla zapłonu na prąd stały. Ale to będzie zależało od pojemności akumulatora i takiej odpowiedzi raczej nie uzyskasz, bo mało osób testuje to rozwiązanie, a jeszcze mniej nie planuje podłączenia ładowania.
03-06-2018 10:41:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
grek132 Online
wyrywacz wahaczy
*


Liczba postów: 130
Imię: Marek
Skąd: podkarpacie
Pojazd: Romet Ogar 205
Post: #13
RE: zapłon CDI z 4T do 2T?
jak chcesz sie już bawić w przeszczep zapłonu to bierz najlepiej na prąd zmienny od 2t (najmniej problemów ) tak nie bierz tych zapłonów co mają tylko 2 cewki nie warto i tak płacisz to moim zdaniem lepiej trochę dodać do czegoś lepszego Wink
03-06-2018 14:12:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Usermap | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Sierpień - Paweł od Mińska

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
KOMAR SPORT 2361 1975
Ostatni post: Rafał1977
Dzisiaj 14:04:55
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 5
Jaki kolor dla ,,3"
Ostatni post: RaszkoV
Dzisiaj 13:24:44
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 74
Ural B-124 męski miejski ...
Ostatni post: Wigrus
Dzisiaj 13:10:42
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 1030
Jawa 50 Mustang po genera...
Ostatni post: Patryko350
Dzisiaj 13:06:33
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 217
Garażowy vlog
Ostatni post: skinder
Dzisiaj 13:04:20
» Odpowiedzi: 91
» Wyświetleń: 6282
WSK powraca.
Ostatni post: Patryko350
Dzisiaj 13:03:40
» Odpowiedzi: 116
» Wyświetleń: 21819
dokumenty
Ostatni post: eloolo22
Dzisiaj 11:33:34
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 850
Główka ramy ma luzy
Ostatni post: kaziq
Dzisiaj 09:46:12
» Odpowiedzi: 19
» Wyświetleń: 476
Remont 019 dla Marcina
Ostatni post: joozek
Dzisiaj 00:40:09
» Odpowiedzi: 57
» Wyświetleń: 2472
Konkurs na jednoślad mies...
Ostatni post: stqc
Dzisiaj 00:13:07
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 620
Motorynka swap 110 cm3 i ...
Ostatni post: seler1500
Dzisiaj 00:06:21
» Odpowiedzi: 256
» Wyświetleń: 19669
Romet Komar 2350 - zimny ...
Ostatni post: eloolo22
Wczoraj 23:36:52
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 113
Co by było gdyby...
Ostatni post: RaszkoV
Wczoraj 22:01:21
» Odpowiedzi: 77
» Wyświetleń: 5118
Mój pierwszy Ogar 200
Ostatni post: Quake96
Wczoraj 21:42:25
» Odpowiedzi: 1460
» Wyświetleń: 427270
Czesci Rome Ogar 200
Ostatni post: Romecik1234
Wczoraj 21:19:24
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 63

Zapraszamy

Reklama