Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
WSK 125 zapłon od Jawy 50???
Autor Wiadomość
kubaS01 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 5
Imię: kubaS01
Skąd: Łódź (Łowicz)
Pojazd: Inny
Post: #1
WSK 125 zapłon od Jawy 50???
Cześć , chciałbym się dowiedzieć czy zapłon od jawy50 spełniałby swoją funkcje w WSK 125?
Zastanawiam się ponieważ obecnie mam wyrobiony klin , ojciec wbijał mi magneto i spawał , także magneto jest krzywe , no i od kolegi wziąłem magneto od Jawy Mustang , czy ta przeróbka ma sens , czy WSK będzie miała w ogóle wolne obroty?:F
Wał na szczęście jest prosty sprawdzałem, bicia nie maBig GrinBig GrinBig Grin
09-05-2018 17:56:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
rafi555 Offline
Mechanik
*


Liczba postów: 1,551
Imię: Rafał
Skąd: Długosiodło
Pojazd: Romet Pony
Post: #2
RE: WSK 125 zapłon od Jawy 50???
Masz wyrobiony klin, jak piszesz, czy miejsce na klin? Jak miejsce na klin to gdzie?
09-05-2018 19:02:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Kanilox Offline
Moplikowiec
*


Liczba postów: 3,441
Imię: Kamil
Skąd: Zabrze
Pojazd: Romet Chart

Forumowy Garaż: 3
Post: #3
RE: WSK 125 zapłon od Jawy 50???
Na pewno by się dało, ale do tego trzeba by sporo umiejętność i pewnie trochę kasy no a z tego co czytam "wyrobiony klin" i " ojciec wbijał mi magneto i spawał" to coś wydaje mi się że nie jesteście jakoś super doświadczeni.
09-05-2018 19:22:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 2 użytkowników postawiło piwo Kanilox za ten post.
Odrestaurator Offline
Majster
*


Liczba postów: 1,687
Imię: Szymon
Skąd: Knurów
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #4
RE: WSK 125 zapłon od Jawy 50???
Jak bawić się w inne zapłony to lepiej już zainwestować w elektronika. Zapłon od jawy 50 za dobry nie jest.

Projekt Suzi - klik

Sprzedam części Romet Simson itp - klik
09-05-2018 20:54:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo Odrestaurator za ten post.
kubaS01 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 5
Imię: kubaS01
Skąd: Łódź (Łowicz)
Pojazd: Inny
Post: #5
RE: WSK 125 zapłon od Jawy 50???
Chodziło o miejsce na klin, przeczytałem i chciał zmienić ale już minęło 15 min, czyli da się to zrobić z nakładem pracy i czasu? Ja nie jestem za fuszerą ale ojciec już tak.
A na wolne obroty starczy jej iskry czy nie i będzie musiała chodzić na wyższych?
10-05-2018 05:22:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odrestaurator Offline
Majster
*


Liczba postów: 1,687
Imię: Szymon
Skąd: Knurów
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #6
RE: WSK 125 zapłon od Jawy 50???
Nie możesz dorobić nowego miejsca na klin, bo nie ustawisz zapłonu. Taka sytuacja często ma miejsce w przekładkach wałów od silnika s38 do 023 - niby to samo, a jednak miejsca na klin pod innym stopniem i już zapłon nie do ustawienia.
Obroty by trzymała, czemu nie. Zapłony od jaw 50 zakładano czasem do MZ 250 i podobnych przerobionych na crossy w celu ominięcia akumulatora.
W domowych warunkach ciężko wykonać taką przeróbkę. Zauważ że w wsk 125 magneto jest na wierzchu, a w jawie 50 chodzi wewnątrz zapłonu. To spora różnica, nawet założę się nie magneto od jawy 50 nie wejdzie na wał od wsk bo będzie na gruby, musiałbyś wytoczyć stożek do magneta - na dodatek w jawie 50 magneto dokręca się śrubą wkręcaną do wału a w wsk nakrętką na wał. Przeróbka praktycznie niewykonalna. Nie baw się w to, skoro masz wyrobione miejsce na klin to pozostaje Ci jedynie kupić nowy wał.

Projekt Suzi - klik

Sprzedam części Romet Simson itp - klik
10-05-2018 12:33:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo Odrestaurator za ten post.
halcik Offline
Nowy
*


Liczba postów: 55
Imię: Łukasz
Skąd: Kutno
Pojazd: Inny
Post: #7
RE: WSK 125 zapłon od Jawy 50???
Lub dotrzeć stożki i założyć bez klina
10-05-2018 14:40:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
kubaS01 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 5
Imię: kubaS01
Skąd: Łódź (Łowicz)
Pojazd: Inny
Post: #8
RE: WSK 125 zapłon od Jawy 50???
Dodam tylko jeszcze ze ten silnik który mam jest kupiony niby po remoncie i jest z nim wszystko ok tylko że on ma ten nowy tani pełny wał i dlatego przez tą jakość gniazdo na klin się wyrobiło, także spróbuję poeksperymentować z tym zapłonem od jawy, jak się uda to ok, a jak nie to kupię drugi wał
10-05-2018 15:00:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odrestaurator Offline
Majster
*


Liczba postów: 1,687
Imię: Szymon
Skąd: Knurów
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #9
RE: WSK 125 zapłon od Jawy 50???
(10-05-2018 15:00:02)kubaS01 napisał(a):  Dodam tylko jeszcze ze ten silnik który mam jest kupiony niby po remoncie i jest z nim wszystko ok tylko że on ma ten nowy tani pełny wał i dlatego przez tą jakość gniazdo na klin się wyrobiło, także spróbuję poeksperymentować z tym zapłonem od jawy, jak się uda to ok, a jak nie to kupię drugi wał

Przecież Ci napisałem że nie założysz magneta od Jawy bo jest za małe na wał od WSK 125 a na dodatek go nie dokręcisz, bo w wsk 125 nie masz gwintu w wale tylko na wale, w jawie dokręcasz magneto ŚRUBĄ DO WAŁU a w wsk 125 NAKRĘTKĄ NA WALE Facepalm2bije

Projekt Suzi - klik

Sprzedam części Romet Simson itp - klik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2018 16:09:27 przez Odrestaurator.)
10-05-2018 16:08:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo Odrestaurator za ten post.
stqc Offline
Pro
*


Liczba postów: 3,136
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #10
RE: WSK 125 zapłon od Jawy 50???
Ale po cholerę ci klin? Skoro on nie mocuje ci magenta...

xyz
10-05-2018 16:26:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
kubaS01 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 5
Imię: kubaS01
Skąd: Łódź (Łowicz)
Pojazd: Inny
Post: #11
RE: WSK 125 zapłon od Jawy 50???
Oddam do tokarza, on mi zrobi stożek i ten gwint i będzie jak talala, jak będzie chodzić to napisze ze zrobiłem.
11-05-2018 05:13:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
plusminus Offline
Technik
*


Liczba postów: 997
Imię: Iwo
Skąd: Lubelskie
Pojazd: Inny
Post: #12
RE: WSK 125 zapłon od Jawy 50???
(11-05-2018 05:13:57)kubaS01 napisał(a):  i ten gwint

Gwint w czym? Na wale? W magnecie? Na krzywce? Nie wiem gdzie znajdziesz takiego tokarza.

"Co to jest takie niebieskie pod siedzeniem????

To coś to jest turbina Mixolu, nie grzeb tam bo Ci łapy urwie."

Moje BP
11-05-2018 07:42:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
halcik Offline
Nowy
*


Liczba postów: 55
Imię: Łukasz
Skąd: Kutno
Pojazd: Inny
Post: #13
RE: WSK 125 zapłon od Jawy 50???
Gość wie lepiej, a wy mu wmawiacie, że się nie da Smile
11-05-2018 07:59:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 2 użytkowników postawiło piwo halcik za ten post.
rafi555 Offline
Mechanik
*


Liczba postów: 1,551
Imię: Rafał
Skąd: Długosiodło
Pojazd: Romet Pony
Post: #14
RE: WSK 125 zapłon od Jawy 50???
(11-05-2018 05:13:57)kubaS01 napisał(a):  Oddam do tokarza, on mi zrobi stożek i ten gwint i będzie jak talala, jak będzie chodzić to napisze ze zrobiłem.

No dobra, ale do takiego zabiegu trzeba będzie wyjąć czop Smile i złożyć i wycentrować wał. To nie lepiej kupić inny? Smile
11-05-2018 13:18:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
kubaS01 Offline
Nowy
*


Liczba postów: 5
Imię: kubaS01
Skąd: Łódź (Łowicz)
Pojazd: Inny
Post: #15
RE: WSK 125 zapłon od Jawy 50???
mam po znajomości tokarza , to będzie za darmo , pokombinuje i co wyjdzie.
A jeśli magneto jest delikatnie krzywe (prawo lewo) to idzie gdzieś to oddać do wycentrowania?(magneto wsk)
11-05-2018 19:06:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Kwiecień - komarinho

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Jaki przód do ogara 200 b...
Ostatni post: darek23
Dzisiaj 04:36:49
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 56
Problem z 023
Ostatni post: darek23
Dzisiaj 04:33:06
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 111
Wiejski tjuning
Ostatni post: Olekk
Dzisiaj 04:17:25
» Odpowiedzi: 1869
» Wyświetleń: 391487
Schemat urządzenia do roz...
Ostatni post: Jaanton
Wczoraj 23:28:19
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 2400
pompka krutka czy długa
Ostatni post: joozek
Wczoraj 22:29:35
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 30
Gdzie kupić nowe pokrycie...
Ostatni post: hvil
Wczoraj 22:24:29
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 76
KTO Z PODKARPACIA WPISAC ...
Ostatni post: cyfra+
Wczoraj 22:20:55
» Odpowiedzi: 123
» Wyświetleń: 9736
jak naprawic licznik jawa...
Ostatni post: Sznyc
Wczoraj 21:16:35
» Odpowiedzi: 20
» Wyświetleń: 397
Tuning wedlug salka male ...
Ostatni post: Odrestaurator
Wczoraj 20:53:44
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 39
FLAMING 72r uratowany ze...
Ostatni post: Rajmunder
Wczoraj 20:30:17
» Odpowiedzi: 58
» Wyświetleń: 8007
Cylinder
Ostatni post: rafi555
Wczoraj 20:27:58
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 207
Romet Pony
Ostatni post: seler1500
Wczoraj 19:56:23
» Odpowiedzi: 78
» Wyświetleń: 6207
Koncepcja przeróbki
Ostatni post: Motorowerzystka
Wczoraj 19:47:54
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 83
BMX Eksport
Ostatni post: bimber
Wczoraj 19:36:36
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 31
nie odpala ogar 200 olej ...
Ostatni post: seler1500
Wczoraj 19:35:14
» Odpowiedzi: 48
» Wyświetleń: 475

Zapraszamy

Reklama