Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 głosów - 3 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ogar 200 nie odpala
Autor Wiadomość
NoSeLatamTrochu Offline
Majster fuszera
*


Liczba postów: 790
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #1
ogar 200 nie odpala
Witam ogar nie odpala
świeżo nowy cylinder założony
Strasznie słaba iskra
Wymienione platynki, kondensator
Chyba dobrze odizolowane (wyczerpała mi sie bateria w mierniku)
iskra słabiutka słabo widoczna ogar nie odpala zapłon był regulowany
09-05-2018 17:08:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
TheKocur Offline
Mechanik
*


Liczba postów: 224
Imię: Łukasz
Skąd: Sieczka
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #2
RE: ogar 200 nie odpala
jak słaba iskra to zmniejsz przerwę na świecy i zobacz czy odpali.
Mój kadet to chodzi tylko na przerwie 0.2 mm Wink
09-05-2018 18:44:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
charper Offline
detyfusan
*


Liczba postów: 2,039
Imię: Wojtek
Skąd: ze wsi
Pojazd: Romet Chart
Post: #3
RE: ogar 200 nie odpala
zmierz rezystencje cewki NN i przysun rdzenie do magneta na odległość 0,5mm. przeprowadź mase z silnika do ramy. popraw masę przy cewce WN.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2018 19:27:59 przez charper.)
09-05-2018 19:26:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
NoSeLatamTrochu Offline
Majster fuszera
*


Liczba postów: 790
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #4
RE: ogar 200 nie odpala
O co chodzi z tą rezystęcją ?? cewki NN ? (zapłonowa??) Spróbuję jutro przysunąć
Zanim założyłem cylinder to całą inst. i wszystko sprawdzałem miernikiem (ciągłości obw. i masa) to piszczał aż miło jutro kupię baterię sprawdzę jeszcze raz

aaaaa zmierz a ja przeczytałem zmniejsz
Jak zmierzyć ? Co na mierniku ustawić ?
Kiedyć mierzyłem coś z cewkami to mi 1,4 wyszło z tego co pamiętam

dodam że jak podłączyłem wszystkie cewki w magnecie to taka sama była
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2018 20:13:22 przez NoSeLatamTrochu.)
09-05-2018 20:09:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
NoSeLatamTrochu Offline
Majster fuszera
*


Liczba postów: 790
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #5
RE: ogar 200 nie odpala
chciałbym tylko dodać że od razu kiedy ostatnio działał to tylko platynki i kondensator zostały wymienione
10-05-2018 11:54:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
NoSeLatamTrochu Offline
Majster fuszera
*


Liczba postów: 790
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #6
RE: ogar 200 nie odpala
cewka zapłonowa sprawna przysunąłem ją trochę do mmagneta
posprawdzałem miernikiem
ustawiłem zapłon i przerwę
a iskra nadal jest taka jak była
10-05-2018 13:52:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
TheKocur Offline
Mechanik
*


Liczba postów: 224
Imię: Łukasz
Skąd: Sieczka
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #7
RE: ogar 200 nie odpala
zrób zapłon bateryjny według tego schematu: http://chlopcyrometowcy.pl/hosting/image...832610.png
Pamiętaj o odłączeniu kabelków od cewki butelkowej , te które idą od tej cewki przy wirniku ( magnecie)
10-05-2018 16:31:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
NoSeLatamTrochu Offline
Majster fuszera
*


Liczba postów: 790
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #8
RE: ogar 200 nie odpala
zrobiłembayteryjny zanim napisałeśBig GrinBig GrinBig Grin
i odpalił
potem zrobiłem już normalnie i też odpalał chociaż była słaba iskra
ale dobrze chodzi tylko na wolnych obrotach i strasznie się grzeje
i niewiarygodnie cicho chodzi jakby go nie było
dodam tylko że no wy zestaw tłok cylinder itp
ale się nie wkręca i gaśnie

a i cewki wszystkie sprawdzałem to dobre wszystkie
a iskra nadal mała więc pomocy
wymieniłem kabel wn i też jest różnica
dodam że na samym kablu nawet pokaźna iskra na różynch fajkach sprawdzałem i świecach
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2018 21:09:51 przez NoSeLatamTrochu.)
10-05-2018 21:00:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo NoSeLatamTrochu za ten post.
charper Offline
detyfusan
*


Liczba postów: 2,039
Imię: Wojtek
Skąd: ze wsi
Pojazd: Romet Chart
Post: #9
RE: ogar 200 nie odpala
upewnij się ze masz cewke zapłonową a nie świetlną na przykład.
10-05-2018 21:14:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
NoSeLatamTrochu Offline
Majster fuszera
*


Liczba postów: 790
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #10
RE: ogar 200 nie odpala
zapłonowa na pewno przecież kkiedyś działało to chyba by sie jakoś nie zmieniła w świetlną
10-05-2018 21:21:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
NoSeLatamTrochu Offline
Majster fuszera
*


Liczba postów: 790
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #11
RE: ogar 200 nie odpala
witam dzisiaj rano chciałem go odpalić i wyregulować
niby coś tam odpalił ale sie wgl nie wkręcał i zgasł potem nie szło już go odpalić tylko fukał w gaźnik
wziąłem sie za zapłon bo był źle ustawiony (ale palił) ustawiłem na 2 mm i 0.4 na platynkach (wcześniej była inna przerwa) no i próbuję go palić to nawet sie nie odzywał
wlałem kielicha też nie odpalił zrobiłem bateryjny też nie odpalił, a iskra mizerna tak jak przedtem (na bateryjnym elegancka )
proszę i liczę na pomoc
z góry dzieki

zapłon ustawiałem miernikiem,
a tak sie natrudziłem bo co ustawiłem to jak przykręciłem to sie przestawiał
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2018 14:35:10 przez NoSeLatamTrochu.)
11-05-2018 14:34:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 1,120
Imię: Rafał
Skąd: Jełowa (OPO)
Pojazd: Romet Pony
Post: #12
RE: ogar 200 nie odpala
Platynki dobrze odizolowane? Schodzą się równo? Cewka butelkowa sprawna? Cewka zapłonowa nie ma przebicia? Fajka zapłonowa w porządku, opornik nie ma przerwy? Połączenia dobre, bez luźnych i zaśniedziałych styków? Masa w porządku?

Andrij Prowizorkov
11-05-2018 15:13:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
NoSeLatamTrochu Offline
Majster fuszera
*


Liczba postów: 790
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #13
RE: ogar 200 nie odpala
wszystko git odizolowane posprawdzane iskra jest ale słaba
nawet już teraz odpala i jeździ ale chwile pojeździ i go zalewa bo za słaba iskra
świeca lekko mokra ale próbowałem zmniejszyć poziom paliwa to nie chciał jechać
Pomocy
11-05-2018 17:28:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 1,120
Imię: Rafał
Skąd: Jełowa (OPO)
Pojazd: Romet Pony
Post: #14
RE: ogar 200 nie odpala
Świeca dobra?

Jakby wszystko było git, jeździłby dobrze Big Grin

Andrij Prowizorkov
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2018 10:27:42 przez seler1500.)
12-05-2018 10:27:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
NoSeLatamTrochu Offline
Majster fuszera
*


Liczba postów: 790
Imię: Bartek
Skąd: Nowodwór Piaski
Pojazd: Romet Ogar 200

Forumowy Garaż: 2
Post: #15
RE: ogar 200 nie odpala
na świecach 3 sprawdzałem na jednej wgl nie było a na 2 to samo
pomocy bo chciałbym dzisiaj też pojeździć
dodam że wczoraj jak go zatankowałem to odmówił posłuszeństwa

nagram dzisiaj film żeby wam przybliżyć sytuację

i sprawdzę jeszcze dzisiaj masę tak jak dużo osób mówi
tylko nie wiem gdzie to sprawdzić (przy cewce w/n ? ten kabelek od 1? czy gdzie )
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2018 10:52:50 przez NoSeLatamTrochu.)
12-05-2018 10:48:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2019. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Usermap | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Styczeń - RaszkoV

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Paliwo nie dociera do cyl...
Ostatni post: DumDum
Dzisiaj 03:20:30
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 72
Ogar 200 szarpie na jedy...
Ostatni post: DumDum
Dzisiaj 03:09:23
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 116
Powitanie i pytanie co da...
Ostatni post: Szymon72
Dzisiaj 01:53:24
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 68
Śmieszne i ciekawe linki,...
Ostatni post: Dawdzio
Wczoraj 23:50:20
» Odpowiedzi: 1102
» Wyświetleń: 526
Malowanie magneta
Ostatni post: Szatek
Wczoraj 23:13:55
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 306
WSK B1/SHL 175 - kolejny ...
Ostatni post: Majerano
Wczoraj 22:55:12
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 414
Romet Traper 1975 - pękni...
Ostatni post: Rower Power
Wczoraj 22:37:52
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 367
Silnik s 38 problem ze sk...
Ostatni post: Mateuszp10
Wczoraj 21:47:34
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 38
Silnik s 38 problem ze sk...
Ostatni post: Mateuszp10
Wczoraj 21:46:27
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 33
Oldtimerbazar 24 luty
Ostatni post: Paweł123
Wczoraj 21:43:04
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 53
Skuter 4T - ciężko odpala...
Ostatni post: stqc
Wczoraj 21:29:50
» Odpowiedzi: 40
» Wyświetleń: 478
Okazje na OLX, ALLEGRO i ...
Ostatni post: bzzxc
Wczoraj 20:48:48
» Odpowiedzi: 259
» Wyświetleń: 37472
Przerwa na świecy - Silni...
Ostatni post: Wojciszek
Wczoraj 20:27:35
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 46
Dziwne koło ogar
Ostatni post: seler1500
Wczoraj 18:36:55
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 155
romety by rafi555
Ostatni post: rafi555
Wczoraj 17:04:32
» Odpowiedzi: 94
» Wyświetleń: 10803

Reklama