Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
Elektronika - samopomoc
Autor Wiadomość
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 859
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #31
RE: Elektronika - samopomoc
Niby tak, ale ja już jeden zjarałem. ESD
W nocie katalogowej jest informacja - 10 sekund w temp. 260 stopni na wyprowadzenie. Dłużej nigdy mi się nie zdarzyło, nawet transformatorówką Wink

Andrij Prowizorkov
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-07-2018 12:14:17 przez seler1500.)
01-07-2018 12:10:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Dawdzio Offline
Champion la grande prowizorra
Moderatorzy


Liczba postów: 1,342
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #32
RE: Elektronika - samopomoc
Czy da się przerobić gniazdo korektora na wejście sygnału?
Mam radio samochodowe Blaupunkta, o dziwo sprawne, ale niestety to co brałem za gniazdo DIN wejściowe okazało się gniazdem do podłączenia korektora dźwięku. Korektor jest mi zbędny, bo podczas jazdy i tak ledwo słychać muzykę, a wejściem bym nie pogardził. A gdyby jeszcze uruchamiało się je klawiszem, który teraz odpowiada za ARI to już byłoby cudownie.
Radio to stary Blaupunkt, dwie gałki, trzy klawisze do wyboru częstotliwości (M, U, ARI). Chętnie bym podał dokładny model, ale nie mam takiej możliwości, bo było ich tysiące, a na moim egzemplarzu nie został nawet ślad po naklejkach.
Samo ARI (Autofahrer-Rundfunk-Information) już jest bezużyteczne, z tego co podaje niemiecka Wikipedia, system ten, opracowany właśnie przez Blaupunkt, wyłączony został na początku tego wieku. Szkoda, bo zastanawiałem się nawet nad zastosowaniem dodatkowego przełącznika, żeby całkiem z niego nie rezygnować w przypadku dalszych wypraw (co z tego, że byłby całkiem bezużyteczny dla kogoś, kto nie zna niemieckiego Big Grin ).










Dlatego zastanawiałem się nad przerobieniem gniazda korektora, bo jest w nim zaślepka ze zworą. Bez niej nastaje cisza.

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2018 23:49:00 przez Dawdzio.)
03-11-2018 19:12:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 859
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #33
RE: Elektronika - samopomoc
Oblukaj, czy przewody wychodzące z płytki z ostatniego zdjęcia idą do wyjścia na głośniki. Obstawiam, że to wzmacniacz audio razem z sekcją zasilania. Lub sama sekcja zasilania, ale te dwa tranzystory na radiatorze wyglądają na wzmacniacz. Radio ma wyjście stereo czy mono?

Andrij Prowizorkov
05-11-2018 00:01:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawdzio Offline
Champion la grande prowizorra
Moderatorzy


Liczba postów: 1,342
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #34
RE: Elektronika - samopomoc
Mono. Wyjście na głośniki to te blaszki pomiędzy męską wsuwką (+12V) a gniazdem DIN korektora. Po włożeniu w obudowę tworzą gniazdo głośnikowe starego typu.

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
05-11-2018 00:14:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 859
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #35
RE: Elektronika - samopomoc
No to jesteśmy w domu, wzmacniacz jest na małej płytce.

Panie majster, ta płytka to tylko na 3 kablach podpięta czy wincyj tego? Jak na 3 to zielony wejscie.

Ale dziwne zeby kablem nieekranowanym sygnał szedl Confused

Andrij Prowizorkov
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2018 00:49:45 przez seler1500.)
05-11-2018 00:41:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawdzio Offline
Champion la grande prowizorra
Moderatorzy


Liczba postów: 1,342
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #36
RE: Elektronika - samopomoc
Kto jest, ten jest... Big Grin

Tak myślę jeszcze nad tym włącznikiem ARI. Nie widać tego na zdjęciu, ale on nawet nie jest zabudowany, to taki Romet wśród motorowerów :F
Plastikowy element popycha wygięty w U drut odpychając go od blaszki, prościej się nie dało. Można by to wykorzystać do odłączania sygnału z radia. Widzę jedynie dwa problemy. Jak zachowa się radio po załączeniu ARI na stałe (co można rozwiązać po prostu mostkując ścieżki przed odciętym włącznikiem, wtedy ARI zostanie zawsze wyłączone)? I drugi, poważniejszy: czy wpięty na stałe przed wzmacniacz kawałek przewodu dyndający sobie nieużywany nie będzie powodował zakłóceń podczas słuchania radia? Chyba wypadałoby zastosować przekaźnik, który będzie załączał albo radio, albo AUX i będzie uruchamiany właśnie przez ten przycisk ARI.

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
05-11-2018 01:00:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 859
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #37
RE: Elektronika - samopomoc
Nie powinien, to jest obwód m.cz. możesz dać najwyżej przewód ekranowany do gniazda i ekran do masy.

A w miejsce "ARI" wstaw izostat jak już. Będzie prościej.

Andrij Prowizorkov
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2018 01:12:49 przez seler1500.)
05-11-2018 01:11:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawdzio Offline
Champion la grande prowizorra
Moderatorzy


Liczba postów: 1,342
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #38
RE: Elektronika - samopomoc
A jakiś ładunek elektrostatyczny nie uszkodzi radia? Ekranowany na zewnątrz nie będzie zły. Wewnątrz jest tylko jeden - od anteny.

Czy ja wiem? Z Isostatem wyjdzie mi znacznie więcej walki, żeby dopasować go do ścieżek i klawisza. Obecne rozwiązanie sprawdza się w nim od przynajmniej trzydziestu lat, przekaźnik może byłby dodatkowym skomplikowaniem, lecz tylko pozornie. Chociaż skoro piszesz, że zakłóceń być nie powinno to zostanie tylko przełącznik (chyba, że coś mnie najdzie i dorzucę też ten przekaźnik dla spokojnego snu).

Dasz radę po tych zdjęciach wskazać mi, gdzie powinienem się wpiąć z sygnałem?

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
05-11-2018 01:23:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 859
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #39
RE: Elektronika - samopomoc
Powiedz mi tylko ile kabli i w jakich kolorach wychodzi z tej małej płytki Wink

Andrij Prowizorkov
05-11-2018 01:25:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawdzio Offline
Champion la grande prowizorra
Moderatorzy


Liczba postów: 1,342
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #40
RE: Elektronika - samopomoc
Trzy. Zielony, czarny i czerwony.

Czyżby trzeba było wpiąć się w zielony?

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
05-11-2018 01:32:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 859
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #41
RE: Elektronika - samopomoc
Na to wygląda, ale sprawdź czy nie ma tam jakiegoś napięcia.
Aha, jak chcesz podać tam jakiś sygnał po upewnieniu się że napięcia brak, najpierw odepnij ten kabelek albo utnij w połowie albo daj przez izostat jak móopłem i dopiero wtedy daj sygnał. Inaczej nieciekawie się skończy.

A co do esd, to mało realne żeby coś się stało Big Grin

Andrij Prowizorkov
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2018 01:54:09 przez seler1500.)
05-11-2018 01:38:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawdzio Offline
Champion la grande prowizorra
Moderatorzy


Liczba postów: 1,342
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #42
RE: Elektronika - samopomoc
Wywnioskowałem po tym, że przez kondensator idzie do tego styku w gnieździe, gdzie jest zwora. Dopiero jak napisałeś o napięciu to załapałem, że przecież to czerwony i czarny. Dobrze, że nauczyciele mnie teraz już nie dorwą :F

Sprawdzę czy jest napięcie, przetnę przewód, podam sygnał i jak zadziała (lub spali się albo wybuchnie) dam znać Big Grin

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
05-11-2018 01:56:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
seler1500 Offline
The Grand Rectifier
Moderatorzy


Liczba postów: 859
Imię: Rafał
Skąd: z daleka (OPJ)
Pojazd: Romet Pony
Post: #43
RE: Elektronika - samopomoc
Pamiętaj, sygnal między mase a zielony kabelek z małej płytki to raz, zanim podasz sygnał zmierz napięcie na kabelku, ale już po przecięciu - to dwa Wink

Najlepiej ciachnij kabel na włączonym radiu, będzie wiadomo czy to to czy coś innego Big Grin

Andrij Prowizorkov
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2018 03:40:11 przez seler1500.)
05-11-2018 03:38:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dawdzio Offline
Champion la grande prowizorra
Moderatorzy


Liczba postów: 1,342
Imię: Dawid
Skąd: Chojnów (DLE)
Pojazd: Inny Romet
Post: #44
RE: Elektronika - samopomoc
Zrobiłem.



Nawet przekaźniczek znalazłem w płytkach do wylutu to zastosowałem, a co!
Gra elegancko, ARI uruchamia wejście dźwieku, średnie odbierają nawet węgierskie stacje. Problem w tym, że UKF zdechł. Odbiera, ale żeby cokolwiek usłyszeć to muszę mieć ucho na głośniku, wzmocnienie na max i dopiero po wsłuchaniu się słychać dźwięk. Nie mam pojęcia co mogło się stać. Na dużej płytce grzebałem tylko przy włączniku ARI i głównym podejściu masy.



Problem rozwiązany, po przecięciu ścieżek włącznika ARI zapomniałem o ich zmostkowaniu, co skutkowało uruchomieniem ARI przez cały czas.

Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2018 23:32:11 przez Dawdzio.)
12-11-2018 20:56:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Usermap | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Październik - stqc

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
JAWA 300
Ostatni post: bzzxc
Dzisiaj 02:57:26
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 122
Brak numeru silnika
Ostatni post: bzzxc
Dzisiaj 02:29:57
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 33
MRF Bajera
Ostatni post: seler1500
Dzisiaj 01:11:21
» Odpowiedzi: 21
» Wyświetleń: 515
Romet Jaguar - kilka wątp...
Ostatni post: drajwer
Dzisiaj 00:58:27
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 73
Chart LC RoberTa
Ostatni post: robert2006p
Dzisiaj 00:40:36
» Odpowiedzi: 100
» Wyświetleń: 5055
Zabawa Masz czy Nie Masz?
Ostatni post: Bartek
Dzisiaj 00:33:56
» Odpowiedzi: 977
» Wyświetleń: 48433
Komar 2352 , czyli drugie...
Ostatni post: RaszkoV
Dzisiaj 00:10:29
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 100
problem z silnikiem
Ostatni post: halcik
Wczoraj 23:56:58
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 74
Skrzynia biegów Romet Miń...
Ostatni post: ST44-1110
Wczoraj 23:41:49
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 21
Opinie o marce Awina
Ostatni post: seler1500
Wczoraj 23:24:21
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 63
Sygnał nie działa jak nal...
Ostatni post: bzzxc
Wczoraj 23:20:26
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 21
Problem z Ogarem
Ostatni post: Lubiestaremoto
Wczoraj 22:52:03
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 221
Komar 2352 , ale czy na p...
Ostatni post: RaszkoV
Wczoraj 22:32:32
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 50
HM CRE 50 06' - Red Bull
Ostatni post: Jestem Marek
Wczoraj 21:30:13
» Odpowiedzi: 22
» Wyświetleń: 1615
Odblask do Kosa
Ostatni post: WSK-owicz
Wczoraj 20:41:39
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 33

Reklama