Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tylny hamulec w Orionie
Autor Wiadomość
PiotrAlbin Offline
Nowy
*


Liczba postów: 12
Imię: Piotr
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Pojazd: Inny Romet
Post: #1
tylny hamulec w Orionie
Założyłem do mojego Rometa Oriona tylny hamulec szczękowy, zwykły, jednościągowy, zdjęty ze starej Gazeli. Niestety przy każdym ostrzejszym hamowaniu klocki uderzają w widelec. Wydaje mi się, że winny jest kąt ustawienia tylnego widelca w Orionie (w Gazeli wypadał sporo dalej od hamulca). Dodatkowa podkładka dystansowa niewiele pomaga, bo szczęki i tak się wyginają. Czy ktoś poradził sobie z tym problemem?

Pozdrawiam, PA.
17-06-2017 08:37:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
romet3kolory Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 182
Imię: romet3kolory
Skąd: Bielsko-Biała
Pojazd: Inny
Post: #2
RE: tylny hamulec w Orionie
(17-06-2017 08:37:30)PiotrAlbin napisał(a):  Założyłem do mojego Rometa Oriona tylny hamulec szczękowy, zwykły, jednościągowy, zdjęty ze starej Gazeli. Niestety przy każdym ostrzejszym hamowaniu klocki uderzają w widelec. Wydaje mi się, że winny jest kąt ustawienia tylnego widelca w Orionie (w Gazeli wypadał sporo dalej od hamulca). Dodatkowa podkładka dystansowa niewiele pomaga, bo szczęki i tak się wyginają. Czy ktoś poradził sobie z tym problemem?

Pozdrawiam, PA.
Spróbuj mocniej skręcić/ściągnąć szczęki , może stąd się bierze ten luz. Nie wiem w jakim stanie kompletności są tę szczęki z Gazeli , ale ostatnim elementem hamulca od strony mocowania w rowerze powinien być "dystans/podkładka" o grubości ok. 4mm , jeśli go nie masz , to być może są to brakujące milimetry , które są powodem problemu który opisujesz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2017 14:23:00 przez romet3kolory.)
17-06-2017 14:22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
PiotrAlbin Offline
Nowy
*


Liczba postów: 12
Imię: Piotr
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Pojazd: Inny Romet
Post: #3
RE: tylny hamulec w Orionie
Mam założoną taką podkładkę, a szczęka jest skręcona do oporu. Facet w serwisie powiedział tylko: "taka jakość hamulców... po prostu trzeba delikatnie hamować". Może trzeba poszukać i inna szczęka będzie sztywniejsza?
17-06-2017 19:07:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romet3kolory Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 182
Imię: romet3kolory
Skąd: Bielsko-Biała
Pojazd: Inny
Post: #4
RE: tylny hamulec w Orionie
(17-06-2017 19:07:04)PiotrAlbin napisał(a):  Mam założoną taką podkładkę, a szczęka jest skręcona do oporu. Facet w serwisie powiedział tylko: "taka jakość hamulców... po prostu trzeba delikatnie hamować". Może trzeba poszukać i inna szczęka będzie sztywniejsza?
To może dla odmiany rozkręć szczękę i ponownie dokładnie spasuj element po elemencie , bo pomimo mocnego skręcenia może jest jakiś luz wewnętrzny pomiędzy tymi elementami.
17-06-2017 23:51:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
PiotrAlbin Offline
Nowy
*


Liczba postów: 12
Imię: Piotr
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Pojazd: Inny Romet
Post: #5
RE: tylny hamulec w Orionie
Nic to nie dało, wygląda na to, że ten hamulec jest faktycznie taki giętki. A że tylne koło z piastą torpedo od strony zębatki wypada bardzo blisko tylnego widelca, to nic dziwnego, że klocek w niego stuka. Trudno, może pokombinuję z jakimiś dodatkowymi dystansami.
19-06-2017 21:49:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Wigrus Offline
Złomiarz, czy kolekcjoner?
*


Liczba postów: 1,918
Imię: Jasiek
Skąd: Warszawa
Pojazd: Inny Romet
Post: #6
RE: tylny hamulec w Orionie
Raczej spróbowałbym na Twoim miejscu z inną szczęką. One bywały czasami naprawdę fatalnej jakości i potrafiły mocno się wyginać przy hamowaniu.

Wysłane z mojej Nokii 3310 za pomocą Tapatalk 2
19-06-2017 22:28:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
PiotrAlbin Offline
Nowy
*


Liczba postów: 12
Imię: Piotr
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Pojazd: Inny Romet
Post: #7
RE: tylny hamulec w Orionie
To jest jakaś myśl. W książce "Rower" Barczyka i Wojciechowskiego z 1985 r. jest informacja, że przesunięcie klocków podczas hamowania może wynosić 10-15 mm. Mam wrażenie, że w starszych Rometach szczęki były faktycznie sztywniejsze. W Orkanie z 1990 r. mam taką wiotką, że ręcznie mogę ją dociskać do przednich widelców.

Mam gdzieś jakąś starą radziecką szczękę hamulcową, spróbuję "pożenić" i podzielę się obserwacjami. Nie jest tak ładnie chromowana jak ta rometowska, ale cóż.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2017 23:27:05 przez PiotrAlbin.)
19-06-2017 23:26:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romet3kolory Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 182
Imię: romet3kolory
Skąd: Bielsko-Biała
Pojazd: Inny
Post: #8
RE: tylny hamulec w Orionie
Być może jest tak jak piszecie, w każdym razie ja miałem podobny problem w Orkanie. W moim przypadku wystarczyło jednak rozłożenie i ponowne porządne ciasne spasowanie szczek oraz dołożenie dystansu. Być może jakiś wpływ na to "pływanie" może mieć również brak tulei zakładanej na śrubę od strony, gdzie nakręca się nakrętkę?
20-06-2017 20:01:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Maj - Bercik01

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Romety Jumba
Ostatni post: JumboMTB
Dzisiaj 21:12:34
» Odpowiedzi: 19
» Wyświetleń: 735
Universal Kacpra.
Ostatni post: kacperszkudlarek
Dzisiaj 20:49:30
» Odpowiedzi: 28
» Wyświetleń: 1838
Sprezarka 3jw duza trzytl...
Ostatni post: kliper
Dzisiaj 20:36:53
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 13
Mój Mińsk 125
Ostatni post: Paweł od Mińska
Dzisiaj 20:32:25
» Odpowiedzi: 163
» Wyświetleń: 8943
Jaka powinna być stopka c...
Ostatni post: Jestem Marek
Dzisiaj 19:39:16
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 38
Kadet nie pali ciężki prz...
Ostatni post: NoSeLatamTrochu
Dzisiaj 19:24:46
» Odpowiedzi: 31
» Wyświetleń: 472
Trasa 600km
Ostatni post: stqc
Dzisiaj 18:29:21
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 150
Kupię części Wigry.
Ostatni post: komarek54
Dzisiaj 18:11:45
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 105
Osłona łańcucha, przelotk...
Ostatni post: ArekKaz
Dzisiaj 17:15:46
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 86
Romet Chart 210 1989r #2
Ostatni post: damian94
Dzisiaj 16:26:17
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 829
Mundial Rosja 2018r
Ostatni post: kacperszkudlarek
Dzisiaj 15:08:00
» Odpowiedzi: 18
» Wyświetleń: 377
Drugi Romet 2362, czyli o...
Ostatni post: Szatek
Dzisiaj 12:52:00
» Odpowiedzi: 106
» Wyświetleń: 17266
Romet Wigry 3 1978r.
Ostatni post: Wigrus
Dzisiaj 12:11:58
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 99
Romety Wojtka. :)
Ostatni post: Wigrus
Dzisiaj 12:05:51
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 359
Silnik Gnom
Ostatni post: Wojtek na Wigry
Dzisiaj 10:39:53
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 82

Zapraszamy

Reklama