Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tylny hamulec w Orionie
Autor Wiadomość
PiotrAlbin Offline
Nowy
*


Liczba postów: 12
Imię: Piotr
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Pojazd: Inny Romet
Post: #1
tylny hamulec w Orionie
Założyłem do mojego Rometa Oriona tylny hamulec szczękowy, zwykły, jednościągowy, zdjęty ze starej Gazeli. Niestety przy każdym ostrzejszym hamowaniu klocki uderzają w widelec. Wydaje mi się, że winny jest kąt ustawienia tylnego widelca w Orionie (w Gazeli wypadał sporo dalej od hamulca). Dodatkowa podkładka dystansowa niewiele pomaga, bo szczęki i tak się wyginają. Czy ktoś poradził sobie z tym problemem?

Pozdrawiam, PA.
17-06-2017 08:37:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
romet3kolory Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 190
Imię: romet3kolory
Skąd: Bielsko-Biała
Pojazd: Inny
Post: #2
RE: tylny hamulec w Orionie
(17-06-2017 08:37:30)PiotrAlbin napisał(a):  Założyłem do mojego Rometa Oriona tylny hamulec szczękowy, zwykły, jednościągowy, zdjęty ze starej Gazeli. Niestety przy każdym ostrzejszym hamowaniu klocki uderzają w widelec. Wydaje mi się, że winny jest kąt ustawienia tylnego widelca w Orionie (w Gazeli wypadał sporo dalej od hamulca). Dodatkowa podkładka dystansowa niewiele pomaga, bo szczęki i tak się wyginają. Czy ktoś poradził sobie z tym problemem?

Pozdrawiam, PA.
Spróbuj mocniej skręcić/ściągnąć szczęki , może stąd się bierze ten luz. Nie wiem w jakim stanie kompletności są tę szczęki z Gazeli , ale ostatnim elementem hamulca od strony mocowania w rowerze powinien być "dystans/podkładka" o grubości ok. 4mm , jeśli go nie masz , to być może są to brakujące milimetry , które są powodem problemu który opisujesz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2017 14:23:00 przez romet3kolory.)
17-06-2017 14:22:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
PiotrAlbin Offline
Nowy
*


Liczba postów: 12
Imię: Piotr
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Pojazd: Inny Romet
Post: #3
RE: tylny hamulec w Orionie
Mam założoną taką podkładkę, a szczęka jest skręcona do oporu. Facet w serwisie powiedział tylko: "taka jakość hamulców... po prostu trzeba delikatnie hamować". Może trzeba poszukać i inna szczęka będzie sztywniejsza?
17-06-2017 19:07:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romet3kolory Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 190
Imię: romet3kolory
Skąd: Bielsko-Biała
Pojazd: Inny
Post: #4
RE: tylny hamulec w Orionie
(17-06-2017 19:07:04)PiotrAlbin napisał(a):  Mam założoną taką podkładkę, a szczęka jest skręcona do oporu. Facet w serwisie powiedział tylko: "taka jakość hamulców... po prostu trzeba delikatnie hamować". Może trzeba poszukać i inna szczęka będzie sztywniejsza?
To może dla odmiany rozkręć szczękę i ponownie dokładnie spasuj element po elemencie , bo pomimo mocnego skręcenia może jest jakiś luz wewnętrzny pomiędzy tymi elementami.
17-06-2017 23:51:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
PiotrAlbin Offline
Nowy
*


Liczba postów: 12
Imię: Piotr
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Pojazd: Inny Romet
Post: #5
RE: tylny hamulec w Orionie
Nic to nie dało, wygląda na to, że ten hamulec jest faktycznie taki giętki. A że tylne koło z piastą torpedo od strony zębatki wypada bardzo blisko tylnego widelca, to nic dziwnego, że klocek w niego stuka. Trudno, może pokombinuję z jakimiś dodatkowymi dystansami.
19-06-2017 21:49:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Wigrus Offline
Złomiarz, czy kolekcjoner?
*


Liczba postów: 1,970
Imię: Jasiek
Skąd: Warszawa
Pojazd: Inny Romet
Post: #6
RE: tylny hamulec w Orionie
Raczej spróbowałbym na Twoim miejscu z inną szczęką. One bywały czasami naprawdę fatalnej jakości i potrafiły mocno się wyginać przy hamowaniu.

Wysłane z mojej Nokii 3310 za pomocą Tapatalk 2
19-06-2017 22:28:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
PiotrAlbin Offline
Nowy
*


Liczba postów: 12
Imię: Piotr
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Pojazd: Inny Romet
Post: #7
RE: tylny hamulec w Orionie
To jest jakaś myśl. W książce "Rower" Barczyka i Wojciechowskiego z 1985 r. jest informacja, że przesunięcie klocków podczas hamowania może wynosić 10-15 mm. Mam wrażenie, że w starszych Rometach szczęki były faktycznie sztywniejsze. W Orkanie z 1990 r. mam taką wiotką, że ręcznie mogę ją dociskać do przednich widelców.

Mam gdzieś jakąś starą radziecką szczękę hamulcową, spróbuję "pożenić" i podzielę się obserwacjami. Nie jest tak ładnie chromowana jak ta rometowska, ale cóż.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2017 23:27:05 przez PiotrAlbin.)
19-06-2017 23:26:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
romet3kolory Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 190
Imię: romet3kolory
Skąd: Bielsko-Biała
Pojazd: Inny
Post: #8
RE: tylny hamulec w Orionie
Być może jest tak jak piszecie, w każdym razie ja miałem podobny problem w Orkanie. W moim przypadku wystarczyło jednak rozłożenie i ponowne porządne ciasne spasowanie szczek oraz dołożenie dystansu. Być może jakiś wpływ na to "pływanie" może mieć również brak tulei zakładanej na śrubę od strony, gdzie nakręca się nakrętkę?
20-06-2017 20:01:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Usermap | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Sierpień - Paweł od Mińska

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Śmieszne i ciekawe linki,...
Ostatni post: Dawdzio
Dzisiaj 00:15:45
» Odpowiedzi: 1055
» Wyświetleń: 129287
Remont 019 dla Marcina
Ostatni post: gregorian2008
Dzisiaj 00:01:31
» Odpowiedzi: 69
» Wyświetleń: 2847
Komar 2350 montaż przedni...
Ostatni post: joozek
Wczoraj 23:21:40
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 52
Ogar 200 nie odpala
Ostatni post: NoSeLatamTrochu
Wczoraj 22:59:41
» Odpowiedzi: 20
» Wyświetleń: 213
Czesci Rome Ogar 200
Ostatni post: komarek54
Wczoraj 21:53:32
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 181
Śruby silników popularnyc...
Ostatni post: remix301
Wczoraj 21:48:55
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 138
Kupię nakrętkę wałka oraz...
Ostatni post: komarek54
Wczoraj 21:47:54
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 36
Romet Ogar 200 1988r
Ostatni post: kedzik28
Wczoraj 21:37:15
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 399
Romet Ogar 200 by gladiat...
Ostatni post: gladiator_86
Wczoraj 20:09:03
» Odpowiedzi: 4
» Wyświetleń: 196
Kupie Rame motorynka m2/m...
Ostatni post: bkrukl
Wczoraj 19:51:33
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 192
Spełnienie marzeń czyli.....
Ostatni post: Bartek
Wczoraj 18:19:08
» Odpowiedzi: 148
» Wyświetleń: 15727
Aukcja na rzecz Forum, am...
Ostatni post: joozek
Wczoraj 18:05:21
» Odpowiedzi: 14
» Wyświetleń: 610
WIGRY 3
Ostatni post: bonassia
Wczoraj 15:42:12
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 185
Motorowerzystka i cińcik ...
Ostatni post: Motorowerzystka
Wczoraj 15:32:52
» Odpowiedzi: 122
» Wyświetleń: 21340
Romet Komar 2330 części!
Ostatni post: bubel500
Wczoraj 14:07:38
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 59

Zapraszamy

Reklama