Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
Jak podłączyć obrotomierz?
Autor Wiadomość
TheKocur Offline
Nowy
*


Liczba postów: 74
Imię: Łukasz
Skąd: Sieczka
Pojazd: Romet Kadet
Post: #1
Jak podłączyć obrotomierz?
Witam ostatnio znalazłem taki obrotomierz na 12V.
http://imgur.com/a/SnkyA
http://imgur.com/a/Ke3N9
Wie ktoś od czego on mógł być?
Mógłbym go założyć do mojego Kadeta?
Po zdjęciu obudowy ukazuje się taki widok
http://imgur.com/a/icO8g
Mamy 5 kabli (niebieski i czerwony to + i - od żarówki)
Przy brązowym pisze -
Przy zielonym 1
A przy czarnym nic czyli pewnie +
Gdzie podłączyć zielony kabel?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2017 09:48:25 przez TheKocur.)
20-04-2017 09:46:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Odrestaurator Offline
Majster
*


Liczba postów: 1,300
Imię: Szymon
Skąd: Knurów
Pojazd: Romet Komar

Forumowy Garaż: 1
Post: #2
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Nie będzie działał, bo przecież Kadet ma instalację 6V a ten obrotomierz jak sam napisałeś jest na 12V.
A ma być podłączony tak:
zielony - minus
czarny - plus
Wolny kabel będzie od sygnału, czyli od cewki. A, i mogą występować zakłócenia w jego pracy gdyby takowe generowała prądnica.

Projekt Romet Enduro

Sprzedam części Romet Simson itp - klik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2017 11:28:49 przez Odrestaurator.)
20-04-2017 11:23:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
AliveC4T Offline
Jawowiec
*


Liczba postów: 212
Imię: Piotr
Skąd: Gliwice
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #3
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Szkoda że zdjęcia takie badziewne, nie można nawet odczytać producenta. Jeśli koniecznie chcesz obrotomierz to poszukaj takiego od fiata 125, bez problemu można go założyć, są tutoriale na forum elektroda.
20-04-2017 13:30:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dziadek Offline
Usprawniator
*


Liczba postów: 12
Imię: Daniel
Skąd: BydgoszczWelshpool
Pojazd: Romet 50-T-1
Post: #4
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
A czy dałoby się założyć obrotomierz z Simona do 019?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Mój Romet 50-T-1 - Projekt usprawniający maszynę Kliknij tutaj!
01-05-2017 08:28:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odrestaurator Offline
Majster
*


Liczba postów: 1,300
Imię: Szymon
Skąd: Knurów
Pojazd: Romet Komar

Forumowy Garaż: 1
Post: #5
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Mechaniczny nie, w ogóle nie ma możliwości go zamontowania. Elektroniczny, ten z JM, też nie bo on na 12V jest. Musiałbyś zrobić instalację 12V w tym 019 i wtedy masz większe pole manewru.

Projekt Romet Enduro

Sprzedam części Romet Simson itp - klik
01-05-2017 09:44:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Jaro5 Offline
Praktykant
*


Liczba postów: 455
Imię: Jarek
Skąd: Poddębice
Pojazd: Romet Pony
Post: #6
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Zawsze można gdzieś schować akumulatorek 12v, ja mam tak do pozycji led i podświetlania silnika.
Akumulatorek ładuję raz na sezon a mam go zrobionego z ogniw z baterii laptopa.

Moja ostatnia zajawka.
http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=34236
Pomiar mocy motoryny
https://www.youtube.com/watch?v=T680V705TWU
01-05-2017 10:02:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
charper Offline
Warehouser
*


Liczba postów: 1,720
Imię: Wojtek
Skąd: ze wsi
Pojazd: Romet Chart
Post: #7
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
zawsze można zmierzyć ile ciągnie ten obrotomierz i pod niego zrobić zasilanie z prądnicy, ewentualnie zasilac z baterii. generalnie zawsze jest jakies wyjście. transformator, mostek, stabilizator i heja. sa jeszcze przetwornice step-up, albo wymiana zarowek w instalacji na 12V tez podwyższy napiecie.

(01-05-2017 09:44:40)Odrestaurator napisał(a):  Mechaniczny nie, w ogóle nie ma możliwości go zamontowania. Elektroniczny, ten z JM, też nie bo on na 12V jest. Musiałbyś zrobić instalację 12V w tym 019 i wtedy masz większe pole manewru.
wszystko się da, zauważ ze w simsonie się udało. trzeba tylko trochę przerobić pokrywe iwa ł.

Wykonam:
Regenerację prądnic ZMD, przewijanie cewek, moduły zapłonowe, instalacje elektryczne, remoty silników. Zainteresowany? Napisz PW
sprzedam części do ogara 200, 205

Mój Romet Chart
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-05-2017 18:02:44 przez charper.)
01-05-2017 17:52:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
TheKocur Offline
Nowy
*


Liczba postów: 74
Imię: Łukasz
Skąd: Sieczka
Pojazd: Romet Kadet
Post: #8
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Wczoraj, zwiększyłem napięcie z 6v na 12v i chciałem ten obrotomierz podłączyć, oczywiście plus do + ,minus do -, a "1" do niebieskiego kabelka gaszenia. Po odpaleniu wskazówka szła od razu do końca, gdy odłączałem kabelek "1" to wskazówka się cofała
19-05-2017 10:14:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
AliveC4T Offline
Jawowiec
*


Liczba postów: 212
Imię: Piotr
Skąd: Gliwice
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #9
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Spróbuj zrobić antenę na kablu zapłonowym podłącz ją pod "1" i daj znać.
19-05-2017 10:17:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
TheKocur Offline
Nowy
*


Liczba postów: 74
Imię: Łukasz
Skąd: Sieczka
Pojazd: Romet Kadet
Post: #10
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Dzisiaj podłączyłem licznik tak jak poprzednio tylko na włączonych światłach i działał tylko źle pokazywał. Be świateł wskazówka idzie na maks
19-05-2017 19:20:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Simon Offline
Ogarnięty Chartcore


Liczba postów: 1,407
Imię: Szymon
Skąd: Ożarów
Pojazd: Romet Chart

Forumowy Garaż: 1
Post: #11
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Jak wstawiłem do Charta obrotek z 125p, musiałem wymieniać kondensator.
Jeżeli instalacja w DF jest na 12v, to bez problemu chodził mi na 6v w Charcie



Mój Romet Chart 70ccm
"Śpieszmy się kochać Motóry polskiej produkcji - Tak szybko odchodzą"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2017 20:50:53 przez Simon.)
19-05-2017 20:50:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Romet miesiąca
Czerwiec - ananas

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Cześć ! :)
Ostatni post: Komar_126
Dzisiaj 14:27:23
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 52
Cześć
Ostatni post: Komar_126
Dzisiaj 14:22:35
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 23
Sklep z koszulkami.
Ostatni post: demixqqq
Dzisiaj 14:17:54
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 9
Regulator od skutera-pyta...
Ostatni post: Darkus
Dzisiaj 14:02:43
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 58
Jawa 50 Mustang Bresio95
Ostatni post: Bresio95
Dzisiaj 13:34:19
» Odpowiedzi: 67
» Wyświetleń: 2950
Regulacja gaźnika
Ostatni post: charper
Dzisiaj 13:19:58
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 90
Ogar 205'87 nie zawsze o...
Ostatni post: charper
Dzisiaj 13:17:19
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 73
Romet Pony M-2 86" by Kry...
Ostatni post: Odrestaurator
Dzisiaj 13:08:38
» Odpowiedzi: 28
» Wyświetleń: 1137
Konkurs na jednoślad mies...
Ostatni post: Pablo z Garażu
Dzisiaj 12:43:20
» Odpowiedzi: 19
» Wyświetleń: 804
Romet MR-2375 by kacperoo...
Ostatni post: Pablo z Garażu
Dzisiaj 12:41:45
» Odpowiedzi: 59
» Wyświetleń: 3935
Adamowa Pony 301 :P
Ostatni post: adam50t1
Dzisiaj 12:28:51
» Odpowiedzi: 12
» Wyświetleń: 407
Romet Chart 210 50/70 89r...
Ostatni post: Supryk
Dzisiaj 11:13:59
» Odpowiedzi: 24
» Wyświetleń: 1028
Niby Wigry
Ostatni post: Huberto89
Dzisiaj 11:03:35
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 139
Rama komar 2351
Ostatni post: joozek
Dzisiaj 10:29:51
» Odpowiedzi: 1
» Wyświetleń: 35
Czy mam obowiazek przerej...
Ostatni post: Gomulsky
Dzisiaj 09:11:26
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 162

Reklama