Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
Jak podłączyć obrotomierz?
Autor Wiadomość
TheKocur Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 164
Imię: Łukasz
Skąd: Sieczka
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #1
Jak podłączyć obrotomierz?
Witam ostatnio znalazłem taki obrotomierz na 12V.
http://imgur.com/a/SnkyA
http://imgur.com/a/Ke3N9
Wie ktoś od czego on mógł być?
Mógłbym go założyć do mojego Kadeta?
Po zdjęciu obudowy ukazuje się taki widok
http://imgur.com/a/icO8g
Mamy 5 kabli (niebieski i czerwony to + i - od żarówki)
Przy brązowym pisze -
Przy zielonym 1
A przy czarnym nic czyli pewnie +
Gdzie podłączyć zielony kabel?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2017 12:48:25 przez TheKocur.)
20-04-2017 12:46:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Odrestaurator Online
Majster
Moderatorzy


Liczba postów: 2,008
Imię: Szymon
Skąd: Knurów
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #2
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Nie będzie działał, bo przecież Kadet ma instalację 6V a ten obrotomierz jak sam napisałeś jest na 12V.
A ma być podłączony tak:
zielony - minus
czarny - plus
Wolny kabel będzie od sygnału, czyli od cewki. A, i mogą występować zakłócenia w jego pracy gdyby takowe generowała prądnica.

Projekt Suzi - klik

Sprzedam części Romet Simson itp - klik
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2017 14:28:49 przez Odrestaurator.)
20-04-2017 14:23:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
AliveC4T Offline
Jawowiec
*


Liczba postów: 211
Imię: Piotr
Skąd: Gliwice
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #3
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Szkoda że zdjęcia takie badziewne, nie można nawet odczytać producenta. Jeśli koniecznie chcesz obrotomierz to poszukaj takiego od fiata 125, bez problemu można go założyć, są tutoriale na forum elektroda.
20-04-2017 16:30:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Dziadek Offline
Usprawniator
*


Liczba postów: 8
Imię: Daniel
Skąd: BydgoszczWelshpool
Pojazd: Romet 50-T-1
Post: #4
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
A czy dałoby się założyć obrotomierz z Simona do 019?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Mój Romet 50-T-1 - Projekt usprawniający maszynę Kliknij tutaj!
01-05-2017 11:28:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odrestaurator Online
Majster
Moderatorzy


Liczba postów: 2,008
Imię: Szymon
Skąd: Knurów
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #5
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Mechaniczny nie, w ogóle nie ma możliwości go zamontowania. Elektroniczny, ten z JM, też nie bo on na 12V jest. Musiałbyś zrobić instalację 12V w tym 019 i wtedy masz większe pole manewru.

Projekt Suzi - klik

Sprzedam części Romet Simson itp - klik
01-05-2017 12:44:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Jaro5 Offline
Praktykant
*


Liczba postów: 460
Imię: Jarek
Skąd: Poddębice
Pojazd: Romet Pony
Post: #6
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Zawsze można gdzieś schować akumulatorek 12v, ja mam tak do pozycji led i podświetlania silnika.
Akumulatorek ładuję raz na sezon a mam go zrobionego z ogniw z baterii laptopa.

Moja ostatnia zajawka.
http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=34236
Pomiar mocy motoryny
https://www.youtube.com/watch?v=T680V705TWU
01-05-2017 13:02:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
charper Offline
detyfusan
*


Liczba postów: 2,038
Imię: Wojtek
Skąd: ze wsi
Pojazd: Romet Chart
Post: #7
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
zawsze można zmierzyć ile ciągnie ten obrotomierz i pod niego zrobić zasilanie z prądnicy, ewentualnie zasilac z baterii. generalnie zawsze jest jakies wyjście. transformator, mostek, stabilizator i heja. sa jeszcze przetwornice step-up, albo wymiana zarowek w instalacji na 12V tez podwyższy napiecie.

(01-05-2017 12:44:40)Odrestaurator napisał(a):  Mechaniczny nie, w ogóle nie ma możliwości go zamontowania. Elektroniczny, ten z JM, też nie bo on na 12V jest. Musiałbyś zrobić instalację 12V w tym 019 i wtedy masz większe pole manewru.
wszystko się da, zauważ ze w simsonie się udało. trzeba tylko trochę przerobić pokrywe iwa ł.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-05-2017 21:02:44 przez charper.)
01-05-2017 20:52:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
TheKocur Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 164
Imię: Łukasz
Skąd: Sieczka
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #8
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Wczoraj, zwiększyłem napięcie z 6v na 12v i chciałem ten obrotomierz podłączyć, oczywiście plus do + ,minus do -, a "1" do niebieskiego kabelka gaszenia. Po odpaleniu wskazówka szła od razu do końca, gdy odłączałem kabelek "1" to wskazówka się cofała
19-05-2017 13:14:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
AliveC4T Offline
Jawowiec
*


Liczba postów: 211
Imię: Piotr
Skąd: Gliwice
Pojazd: Inny

Forumowy Garaż: 1
Post: #9
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Spróbuj zrobić antenę na kablu zapłonowym podłącz ją pod "1" i daj znać.
19-05-2017 13:17:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
TheKocur Offline
Uczeń
*


Liczba postów: 164
Imię: Łukasz
Skąd: Sieczka
Pojazd: Romet Ogar 200
Post: #10
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Dzisiaj podłączyłem licznik tak jak poprzednio tylko na włączonych światłach i działał tylko źle pokazywał. Be świateł wskazówka idzie na maks
19-05-2017 22:20:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Simon Offline
Ogarnięty Chartcore


Liczba postów: 1,459
Imię: Szymon
Skąd: Ożarów
Pojazd: Romet Chart

Forumowy Garaż: 1
Post: #11
RE: Jak podłączyć obrotomierz?
Jak wstawiłem do Charta obrotek z 125p, musiałem wymieniać kondensator.
Jeżeli instalacja w DF jest na 12v, to bez problemu chodził mi na 6v w Charcie



Mój Romet Chart 70ccm
"Śpieszmy się kochać Motóry polskiej produkcji - Tak szybko odchodzą"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2017 23:50:53 przez Simon.)
19-05-2017 23:50:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Sierpień - Paweł od Mińska

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Zawieszenie przednie Koma...
Ostatni post: zmd-52
Dzisiaj 18:15:31
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 72
[k] kupie licznik do rome...
Ostatni post: cyfra+
Dzisiaj 18:01:28
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 2
Jawa 50 światła na krótko...
Ostatni post: Ychu
Dzisiaj 17:11:35
» Odpowiedzi: 13
» Wyświetleń: 148
nowa podstawa iskrownika
Ostatni post: Protektor
Dzisiaj 16:33:21
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 19
Chart - Problem z filtrem...
Ostatni post: Simon
Dzisiaj 16:27:37
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 109
Pogromca squterów by sele...
Ostatni post: stqc
Dzisiaj 15:11:01
» Odpowiedzi: 222
» Wyświetleń: 16671
Star 1142 Turbo Wojtasa
Ostatni post: bartosz1907
Dzisiaj 15:09:14
» Odpowiedzi: 15
» Wyświetleń: 923
KOMAR 2350 1976
Ostatni post: joozek
Dzisiaj 13:27:48
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 611
Romet Traper Junior
Ostatni post: RaszkoV
Dzisiaj 13:09:09
» Odpowiedzi: 16
» Wyświetleń: 540
Romet ogar 200;)
Ostatni post: klodian2002
Dzisiaj 12:48:35
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 66
Wał Wsk 125
Ostatni post: darek23
Dzisiaj 12:41:59
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 114
Remont 019 dla Marcina
Ostatni post: JGNZM
Dzisiaj 10:56:00
» Odpowiedzi: 8
» Wyświetleń: 230
Kawusiowy Chart 110ccm + ...
Ostatni post: kw112
Dzisiaj 09:31:55
» Odpowiedzi: 1260
» Wyświetleń: 195459
Kupię głowicę od Charta
Ostatni post: zmd-52
Dzisiaj 01:43:49
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 57
Romet "feniks" Ogar 205
Ostatni post: .:Cichy:.
Dzisiaj 00:07:53
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 215

Zapraszamy

Reklama