Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Odpowiedz 
Charper składa charta czyli po trupach do celu
Autor Wiadomość
sobozow Offline
Facepalm
*


Liczba postów: 289
Imię: sebastian
Skąd: legnica
Pojazd: Romet Chart
Post: #61
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
Ale chyba w prawej nie było zamka wklej zdjęcie jak masz.
09-01-2014 22:36:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Stachu.G Offline
"Dziecko kirca"


Liczba postów: 1,083
Imię: Staszek
Skąd: Podkarpackie
Pojazd: Romet Chart
Post: #62
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
Wkręt był od strony filtra powietrza, od akumulatora był zamek.

...
09-01-2014 22:52:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
charper Offline
detyfusan
*


Liczba postów: 2,032
Imię: Wojtek
Skąd: ze wsi
Pojazd: Romet Chart
Post: #63
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu


Mnie się zdaje, że w lewej też był, bo ma taki sam okrągły otwór...
09-01-2014 22:55:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
sobozow Offline
Facepalm
*


Liczba postów: 289
Imię: sebastian
Skąd: legnica
Pojazd: Romet Chart
Post: #64
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
Ma mniejszy i nie ma otworów na nity. a ty ten zamek z fotki masz?
09-01-2014 23:03:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
charper Offline
detyfusan
*


Liczba postów: 2,032
Imię: Wojtek
Skąd: ze wsi
Pojazd: Romet Chart
Post: #65
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
no tak, przecież ja robiłem to zdjęcie.
09-01-2014 23:12:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
sobozow Offline
Facepalm
*


Liczba postów: 289
Imię: sebastian
Skąd: legnica
Pojazd: Romet Chart
Post: #66
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
A ile chcesz Tongue
09-01-2014 23:26:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
MrF4k Offline
Daaaawwccaa
*


Liczba postów: 5,143
Imię: Karol
Skąd: Kamienna Wola
Pojazd: Romet Chart
Post: #67
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
Zamek jest tylko od strony akumulatora

Pisk opon słychać z dala ktoś na Charcie zapier**** !!!
Mam Rometa i dwa kaski więc wybiorę się na laski

(25-08-2011 00:10:48)soczek napisał(a):  Rób na orginał. Tjunink to tylko młode oszołomy praktykują, a potem na stare lata i tak mądrzeją (wiem po sobie).
Działaj, pozdro !
09-01-2014 23:27:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
charper Offline
detyfusan
*


Liczba postów: 2,032
Imię: Wojtek
Skąd: ze wsi
Pojazd: Romet Chart
Post: #68
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
Tak szukam peszla i konektorów na allegro i... znalazłem fajne diody.
Co sądzicie od diodach SMD w wersji 5050 zamiast żarówki w kierunkowskazach?
10-01-2014 01:05:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
Moderator
Moderatorzy


Liczba postów: 3,697
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #69
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
Lepiej daj diody 5mm białe, a nie SMD, czym ty chcesz lutować te SMD? Wiesz jak to się ciężko lutuje hmm?

xyz
10-01-2014 09:42:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
charper Offline
detyfusan
*


Liczba postów: 2,032
Imię: Wojtek
Skąd: ze wsi
Pojazd: Romet Chart
Post: #70
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
Lutowałem już różne małe rzeczy no ale tego akurat nie... Mam mały grot (sam dorabiałem z miedzianego drutu) i nie za gruby drucik cyny, ciekawe jak by to szło. Z pojedynczych zrobiłbym podświetlenie prędkościomierza, a do kierunkowskazów znalazłem bardziej idiotoodporne (czyli coś dla mnie) rozwiązanie
http://allegro.pl/zarowka-led-p21w-ba15s...45162.html ona jest zasilana na 12V instalacja w charcie ma 6V. Będzie ok?
10-01-2014 14:14:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
Moderator
Moderatorzy


Liczba postów: 3,697
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #71
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
Tak w Charcie masz 6v ale możesz dać stabilizator i będziesz miał już odpowiednie napięcie aby zasilać diody Big Grin
Rozumiem że masz lutownicę transformatorową? Najlepsza do tego by była lutownica na gorące powietrze, ale i kolbą byś Sb poradził Big Grin Cynę najlepiej 0,4mm ale i grubszą byś dał radę. Zrób płytkę PCB, na miejsca lutownicze nałóż cynę czyli podgrzewasz miejsce lutowania, przykładasz cynę czyli lutowanie 3:1. Następnie przykładasz tą diodę, i grzejesz miejsce lutowania bez używania już CYNY!

Na twoim miejscu zrobił bym na zwykłych diodach i na wejściu stabilizator na radiatorze i też by ładnie działało Tongue


PS. Z tą żarówką to możę być tak że jest tam stabilizator i nie ważne ile podłączysz to ok 3,2v masz na wyjściu, przynajmniej taką ja przerabiałem żarówkę na lekcji Tongue Myślę że by działała Big Grin

xyz
10-01-2014 18:35:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
BigSoft Offline
Pomocny użytkownik


Liczba postów: 1,005
Imię: Przemek
Skąd: SI
Pojazd: Romet Chart

Forumowy Garaż: 7
Post: #72
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
Ale pierdoły... Hotairem chcesz diody lutować, no jasne można, ale wierz mi, że zwykłą oporową przylutujesz taką diodę bez problemu. Piszę to z własnego doświadczenia, bo pracuję w miejscu, gdzie lutowanie SMD to norma i to nie tylko takie diodki jak wyżej, ale i procesory w tqfp. Przykład procesora - http://www.opendcc.de/elektronik/HW2/pla..._comp1.jpg (zdjęcie nie moje). Takie coś przelutować / wymienić na nowy to nie problem. Fakt, używamy stacji lutowniczych, ale zwykłych, ze zwykłą grząłką oporową i wcale nie trzeba do tego jakiegoś małego grotu. Dodam, że lutujemy takim sprzetętem znacznie mniejsze elementy, choć rzadziej - da się.

Cyna jakiej używamy to 0,7mm.
Żaden problem. Wiadomo, ja mam w tym wprawę, bo dziennie przy tym siedzę, ale nawet dla początkującego przylutowanie takiej diody jest możliwe. Więc do autora - dasz radę, nawet transformatorówką jak się postarasz. Ja transformatorówką procki i podobne scalaki wymieniałem...

A co do diod LED, to zrozumcie, że ważny jest prąd, a nie napięcie. Diodę led można i do gniazdka 230V podłączyć, wystarczy zastosować odpowiedni rezystor i będzie działać. Stabilizatory stosuje się po to, aby napięcie zasilania na diodzie było stabilne i nie pływało, szczególnie w górę (dzieje się tak po uruchomieniu silnika, kiedy pojawi się ładowanie), bo przy wzroście napięcia zasilania, przy tej samej rezystancji, wzorśnie wartość prądu płynąca przez diodę. Pół biedy jak rezytor jest wyliczony tak, że przy danym napięciu prąd diody jest znacznie mniejszy od maksymalnego. Gorzej jak wyliczysz np dla standardowej diody rezystor taki, że popłynie przez nią 20mA (standardowa wartość maksymalna klasycznych ledów) przy zasilaniu 6V. Gdy odpalisz moto, napięcie wzrośnie do 7-7,5V.

Przykład:
R - 300R
U - 6V

Id = U/R = 6/300 = 0,020A (20mA),
natomiast gdy napięcie po uruchomieniu silnika wzrośnie do 7,5V, to wtedy:
Id = 7.5/300=0,025 (25mA).

To już 5ma za dużo, co spowoduje znaczne skrócenie czasu żywotności diody.
Stosowanie stabilizatora nie jest konieczne (można dobrać rezystory dla napięcia zasilania 7,5V, czy tam 14,4V), ale warto to zrobić.

citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2014 21:00:17 przez BigSoft.)
10-01-2014 20:58:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
stqc Offline
Moderator
Moderatorzy


Liczba postów: 3,697
Imię: Maciek
Skąd: Mikołajki NMR
Pojazd: Romet Chart
Post: #73
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
Tak jak piszesz można dać rezystory, lecz stabilizator też by nie był złym posunięcie, a jak ktoś oporniki źle wyliczy to się skróci okres żywotności diody więc może lepiej zastosować stabilizator hmm ?

xyz
10-01-2014 21:07:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
BigSoft Offline
Pomocny użytkownik


Liczba postów: 1,005
Imię: Przemek
Skąd: SI
Pojazd: Romet Chart

Forumowy Garaż: 7
Post: #74
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
Jak ktoś nie potrafi wyliczyć rezystora dla diody LED, to nie powinien brać się za jakiekolwiek przeróbki tego typu. Stosując stabilizator też trzeba dodać rezystor szeregowy do diody. Pozwolę sobie zacytować z innego forum:

piórko z elektroda.pl napisał(a):Specyfika zasilania diody wynika z jej charakterystyki (w uproszczeniu): w zakresie od 0 do wartości napięcia przewodzenia prąd diody jest równy zeru, a powyżej tego napięcia rośnie z bardzo dużym nachyleniem. Najlepiej to widać na wykresie charakterystyki diody, którą można znaleźć w pierwszym lepszym podręczniku elektrotechniki.
Dlatego zasadą jest zasilanie diody napięciem większym od napięcia przewodzenia i ograniczanie prądu rezystorem.
Banalnie proste, ale często trudne do zrozumienia przez początkujących. "

citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2014 21:12:05 przez BigSoft.)
10-01-2014 21:11:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
[+] 1 osoba postawiła piwo BigSoft za ten post.
charper Offline
detyfusan
*


Liczba postów: 2,032
Imię: Wojtek
Skąd: ze wsi
Pojazd: Romet Chart
Post: #75
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
BigSoft-dzięki za rady i wyjaśnienie.

Takie pytanie mam. Mam dwa kierunkowskazy od jawy 350. Będę je zakładał do charta na tył. Po wierzchu ta chromowana otoczka wygląda ładnie, kupiłem nowe klosze, ale metalowe reflektory wewnątrz zardzewiały. Tzn. nie zupełnie, ale tak, że nie będą dobrze odbijać światła. Da radę to jakoś "zregenerować"? co radzicie?
12-01-2014 00:36:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 





Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości


Forum by Tomasso94 2010 - 2019. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Usermap | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.


  

Hasło
  





Jednoślad miesiąca
Maj - Wilq86

Reklama


 Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

 Ostatnie wątki
Komar zbieracza rometów
Ostatni post: zbieracz rometów
Dzisiaj 18:28:27
» Odpowiedzi: 18
» Wyświetleń: 524
Polski Fiat 126p FL - Czy...
Ostatni post: Quake96
Dzisiaj 17:49:25
» Odpowiedzi: 11
» Wyświetleń: 417
Silnik gaśnie po kilkudzi...
Ostatni post: bzzxc
Dzisiaj 17:26:09
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 19
[split] jednoślad miesiąc...
Ostatni post: seler1500
Dzisiaj 17:22:13
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 16
Komar - Podkładki pod spr...
Ostatni post: gregorian2008
Dzisiaj 16:57:04
» Odpowiedzi: 5
» Wyświetleń: 264
Coś tam "Motorowery i mot...
Ostatni post: Wojtek na Wigry
Dzisiaj 16:39:38
» Odpowiedzi: 113
» Wyświetleń: 26385
X czy Y?
Ostatni post: Wojtek na Wigry
Dzisiaj 16:30:44
» Odpowiedzi: 3431
» Wyświetleń: 562489
Romet Kadet 86r. "Jak fen...
Ostatni post: Wojtek na Wigry
Dzisiaj 16:02:45
» Odpowiedzi: 21
» Wyświetleń: 2216
Romet Zetka 125 by Tomass...
Ostatni post: Quake96
Dzisiaj 12:19:09
» Odpowiedzi: 38
» Wyświetleń: 9234
Romet Flaming 1973
Ostatni post: zbieracz rometów
Dzisiaj 09:30:54
» Odpowiedzi: 2
» Wyświetleń: 65
Przedłużenie Przodu
Ostatni post: NoSeLatamTrochu
Wczoraj 23:30:18
» Odpowiedzi: 7
» Wyświetleń: 156
Jechałem rometem ogar 200...
Ostatni post: NoSeLatamTrochu
Wczoraj 22:37:49
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 123
"Jednoślad miesiąca" Czer...
Ostatni post: RaszkoV
Wczoraj 22:22:49
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 1107
Komar Romet 2350 1976r.
Ostatni post: RaszkoV
Wczoraj 22:02:01
» Odpowiedzi: 6
» Wyświetleń: 190
[K] Kupię skrzynie biegow...
Ostatni post: matwys22
Wczoraj 21:57:15
» Odpowiedzi: 0
» Wyświetleń: 44

Reklama